Boxning Odds

Boxning Odds

Att slåss med knytnävarna har säkerligen förekommit under hela den mänskliga historien. För att kunna spela om riktiga pengar på boxning betting behövs det dock fasta regler. 1867 publicerades de så kallade Queensberryreglerna, som ligger till grund för dagens moderna proffs- och amatörboxning.

Regelverket som har möjliggjort spel på boxningsodds har fått sitt namn från Markisen av Queensberry. Den introducerade bland annat boxhandskar, brottningsförbud, tidsbestämda ronder och tio sekunders räkning vid knockout. Det dröjde ytterligare ett tag men i början av 1900-talet ökade boxningens popularitet markant för att så småningom bli världsomfattande.

Proffsboxningens framfart

Mest kontroversiell men samtidigt mest populär är proffsboxningen. Till skillnad från amatörboxare får proffsboxarna betalt för att boxas enligt skrivna kontrakt och regelverket är mer tillåtande vad gäller avsaknad av huvudskydd, längden på matcherna och hur mycket stryk boxarna får tåla innan en match avbryts.

Proffsboxning på hög nivå omsätter stora pengar och historiskt sett är de amerikanska proffsboxarna de allra mest framgångsrika. Särskilt inom de tyngre viktklasserna har en del boxare fått legendarisk stjärnstatus såsom Jack Dempsey, Sugar Ray Robinson, Rocky Marciano, Muhammad Ali och Mike Tyson.

Utbud och spelvarianter

Boxning och betting har alltid gått hand i hand. Detta gäller förstås även dagens moderna betting online. Att spela på boxning odds är omtyckt av många och här hos oss ges mängder av möjligheter året runt. Så fort en planerad match bekräftats och datum är satt publiceras dessa odds online. Spelbara matcher inom online betting kan vara av olika viktklasser och kan ingå i särskilda boxningsgalor som anordnas på olika platser runt om i världen.

Matcher med mer namnkunniga boxare, och framförallt titelmatcher, kan även kompletteras med specialspel relaterade till själva matchen eller boxarna. Titelmatcher är ofta utsatta för mängder av spekulationer långt i förväg och marknadsförs inte sällan genom att bygga upp en känslomässigt engagerande stämning. I kombination med detta är det mycket underhållande att få vara med och spela på den boxare man själv tror mest på i den kommande fajten.

Taktik och strategi

Boxning är en oerhört tuff sport och bra boxare har därför hög status. Om en boxare är bra eller dålig definieras helt av statistiken i ringen. Många segrar och få förluster räknas i princip som det enda legitima kvittot på att en boxare har hög förmåga. Vilka motståndare som besegrats är också viktigt förstås och även på vilket sätt det har skett.

Utslagning, eller knockout om man så vill, räknas förstås högre än tilldömd seger eller poängseger rent statusmässigt, och ju längre en boxare är kan förbli obesegrad betyder väldigt mycket i sammanhanget. Målet för en proffsboxare av rang är att få boxas en titelmatch och därför måste de ”rätta” motståndarna besegras så tillräckligt hög status kan uppnås för en titelmatch.

De fem boxningsorganisationer som har störst betydelse inom proffsboxningen är WBA, WBC, WBO, IBF och WPBF. Alla dessa anordnar egna titelmatcher i de olika viktklasserna. Vinnaren utnämns till ”titelvärldsmästare” och blir innehavare av ett titelbälte som får behållas tills en utmanare besegrar innehavaren och blir ny mästare. Om en boxare är innehavare av flera eller kanske alla bälten i samma viktklass kan denne utnämnas till Undisputed World Champion, vilket är den finaste utmärkelse en proffsboxare kan få.

Live betting på boxning

Boxningsmatcher är en mycket populär publiksport och de som inte kan närvara på arenan ges möjligheten att följa de spektakulära evenemangen via direktsänd TV eller streaming. I kombination med att se boxning live är det mycket passande att utnyttja möjligheten till livespel. Händelseförlopp i boxningsmatcher kan ta oväntade och snabba vändningar och utmaningen i att förutse dessa och dessutom sätta en slant är spännande på riktigt. Bara att inta position, höja garden och måtta in en rak höger!

Vi använder cookies för att ge dig en personlig upplevelse & reklam. Genom att använda denna webbplats accepterar du vår cookiepolicy. Läs mer här.