Att sparka tränare har varit en del av fotbollens historia och i modern tid är det ännu vanligare, speciellt på den högsta nivån. Rädslan för nedflyttning får nervösa ägare att göra en förändring med hopp om att sätta fart på lagets säsong. Ibland kan det vara effektivt men det kan även leda till mer problem längre fram i tiden och potentiellt till ytterligare en sparkning.

Efter ett antal dåliga resultat kan en ordförande lämnas utan andra alternativ än att sparka sin tränare. Men det finns dock tillfällen då beslutet är hårt eller förvirrande för laget. Vi kommer nu gå igenom ett par av de svåraste besluten som har tagits.

1. Claudio Ranieri (Leicester City)

Ranieri tillsattes som tränare för the Foxes under sommaren 2015 på ett treårskontrakt. Hans föregångare Nigel Pearson hade tagit klubben till säkerhet under föregående säsong genom att vinna sju av deras sista nio matcher och därmed undvika nedflyttning och banat väg för Ranieris återkomst till Premier League.

Med tanke på Leicesters problem under föregående säsong ansågs italienaren vara en av favoriterna till att bli den tränare som fick sparken först. Men the Foxes och Ranieri trotsade kritikerna och stod för den mest minnesvärda säsongen i Premier Leagues historia. The Foxes chockade fotbollsvärlden på deras otroliga väg mot titeln för att säkra klubbens första vinst av den engelska högsta divisionen. Leicester slutade före Manchester City, Manchester United, Tottenham, Arsenal och Liverpool, som alla hade mycket större budgetar. Lagandan som skapades av italienaren tillsammans med enkel taktik lyckades lösa detta tack vare målen från Jamie Vardy och Riyad Mahrez och ett starkt försvar som leddes av N’Golo Kante.

Säsongen efter denna prestation skulle komma att bli svår då Kante lämnade klubben och med fler matcher i Champions League. De extra matcherna satte press på Leicesters lilla trupp, vars nyförvärv misslyckades med att anpassa sig till livet i England. Även om de slutade i toppen av sin grupp i Champions League, blev the Foxes form i Premier League ett för stort bekymmer för klubbens ägare. Efter fem raka förluster avslutades Ranieris tid i februari 2017, även om Leicester var utanför nedflyttningszonen. Leicester undvek nedflyttning med Craig Shakespeare som tränare, men misslyckades med att få ut magin på planen efter det att Ranieri lämnade.

2. Carlo Ancelotti (Chelsea och Real Madrid)

Italienaren är en av de bästa tränarna som har funnits i modern tid, men minst två av hans tidigare arbetsgivare inte uppskattat hans kvaliteter. Ancelotti kom till Chelsea 2009 för att ersätta Avram Grant, som abrupt kastats åt sidan efter the Blues förlust mot Manchester United i Champions League-finalen.

Ancelotti använde sin trupps erfarenheter på ett väldigt effektivt sätt under sin första säsong i England. Hans lag var dominant, Didier Drogba, Frank Lampard och Florent Malouda användes på ett väldigt bra sätt i den sista tredjedelen. Chelsea gjorde 103 mål på sina 38 matcher och lyckades peta undan ett lika talangfullt Manchester United för att vinna Premier League med en poängs marginal och slog Wigan Athletic med 8-0 på säsongens sista dag. Italienaren säkrade en dubbel när hans lag besegrade Portsmouth i finalen av FA-cupen tack vare ett mål från Drogba, vilket gav ett fint avslut på en framgångsrik första period.

Under nästa kampanj hamnade Chelsea i en svacka mitt under säsongen efter en bra start på kampanjen. Detta gjorde att de hamnade bakom Manchester United och slutade på en andraplats bakom Red Devils. Att komma tvåa och åka ut i kvartsfinalen i Champions League var tillräckligt för att sätta stop för Ancelottis tid efter bara två säsonger på Stamford Bridge.

Ancelotti tog över Real Madrid 2013. Han ärvde ett lag från Jose Mourinho som hade slutat två i La Liga bakom Barcelona och som hade blivit utslagna av Borussia Dortmund i semifinalen av Champions League. Ancelotti lyckades inte vända på formen i den inhemska ligan, men han lyckades föra dem till deras första vinst av Champions League på 12 år genom att besegra Atletico Madrid i finalen. Sergio Ramos kvittering på stopptid höll matchen levande fram till målen från Gareth Bale, Marcelo och Cristian Ronaldo kom för att säkra vinsten.

Madrid kämpade vilt om vinsten av La Liga mot Barca den följande säsongen, men deras bortaform mot deras rival kostade dem titeln då de kom tvåa med två poängs marginal. Ancelotti fick sparken trots att de vann Club World Cup och UEFA Super Cup och att de nådde semifinal i Champions League. Hans ersättare, Rafael Benitez, kämpade och skickades ut innan Zinedine Zidane nådde stora framgångar i Champions League.

3. Sam Allardyce (Blackburn Rovers)

De två tidigare tränarna blev tufft behandlade av sina klubbar, även om de långsiktiga konsekvenserna inte har blivit kostsamma. När det kommer till Allardyce och Rovers, ledde avfärdandet av honom till att Lancashire-klubben skickades på en nedåtgående spiral mot League One. Allardyce kom till Ewood Park 2008 när Rovers var begravda i nedflyttningszonen efter en hemsk tid med Paul Ince som tränare. Allardyce, som sedan dess har bevisat sina kunskaper i andra klubbar i den högsta divisionen, räddade Blackburn från nedflyttning innan han stabiliserade dem under sin andra säsong hos klubben och gav dem en säker plats i mitten av tabellen och detta med en blygsam budget.

Hans öga för kap tog, bland andra sluga veteraner, Steven N’Zonzi till Lancashire för 500 000 pund. Rovers köptes sedan av Venkys under sommaren 2010. Blackburn var på en stabil 13:e plats under Allardyce efter ha visat fin form i november 2010. Men efter en bortaförlust mot Bolton Wanderer kom yxan överraskande fram och tog ner Allardyce, och Steve Kean kastades in som hans ersättare. Även om de lyckades undvika nedflyttning, förde Kean ner dem den följande säsongen och de har inte kommit tillbaka till Premier League sedan dess.

4. Roberto Mancini (Inter Milan)

Roberto Mancini tillsattes som tränare för Inter 2004 och fick uppgiften att vinna Serie A-titeln åt Nerazzurri. Klubben hade inte vunnit titeln på 15 år, utmaningen var svår med tanke på deras stadsrivaler AC Milan och Juventus dominans. Under hans första säsong slutade Inter trea i tabellen, vilket var ett steg framåt från föregående kampanj tillsammans med en triumf i Coppa Italia för första gången sedan 1982. Juventus inblandning i den italienska fotbollsskandalen banade väg för Inter att ta hem titeln under säsongen 2005/06 efter att ha slutat bakom Bianconeri.

Under följande säsong gjorde Mancini sitt lag till en kraft i ligan och de blev det mest framgångsrika laget i fråga om antalet poäng på deras väg mot titeln, Inter missade dock Champions League efter en förlust på bortamål mot Valencia. Även om Mancini sedan förde Inter till deras tredje raka Serie A-titel – den mest framgångsrika tiden i lagets historia – fortsatte deras lidande i Champions League med en förlust mot Liverpool i åttondelen. Ägaren Massimo Moratti kände sig berättigad till att sparka Mancini efter det att hans lag nästan lät titeln glida ur händerna tillsammans med deras misslyckade i Europa.

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.