Fotbollen är överlägset världens mest följda sport och genererar som en konsekvens mest pengar. Detta inflöde av massiva pengar har lett till att spelarövergångar sker för astronomiska belopp. I början av milleniet exploderade fotbollsvärlden när Zinedine Zidanes övergång från Juventus till Real Madrid blev officiell.

Övergången, som kostade runt €78m krossade det tidigare rekordet på €60m   som lagkamraten Luis Figo gick för säsongen innan. 


Dessa belopp, som för oss dödliga är massiva summor är i dagens belopp inget märkvärdigt. Tidigare var det världsstjärnor och spelare som ansågs vara bäst i världen som kommenderade dem beloppen men nu har spelare som Maguire och Kepa kostat mycket mer. 


Vi ska inte gå in på om det är orimliga belopp eller ej (det är orimligt) utan i denna artikel kommer vi gå igenom de tio dyraste övergångarna genom tiderna. 
 

10. Cristiano Ronaldo

9. Gareth Bale

8. Paul Pogba

7. Antoine Griezmann

6. Joao Felix

5. Eden Hazard

4. Ousmane Dembele

3. Philippe Coutinho

2. Kylian Mbappe

1. Neymar

 

10. Cristiano Ronaldo - 2018  Real Madrid - Juventus - €100m

10

När domaren blåste av Champions League finalen 2017/2018 så var alla Real Madrid supportrar överlyckliga. Laget hade lyckats vinna CL för tredje gången i rad. Men tyvärr för fansen så blev glädjen kortvarig.

I en intervju direkt efter finalen så hintade Cristiano om att hans tid i Real var över och då tog ryktena fart. Till slut blev det Juventus som vann dragkampen.

9. Gareth Bale - 2013 Tottenham - Real Madrid - €100.8m

9

Gareth Bale hade under sin period i Tottenham mognat i sitt spel ganska rejält men det var efter övergången till Real Madrid under 2013 han kom att betraktas som en av världens bästa spelare.

Det var många som tyckte att Real betalade kraftigt överpris för en relativt oprövad och skadebenägen spelare men Bale bevisade sitt värde redan under första säsongen när han hjälpte klubben vinna sin 10e Champions League titel.

8. Paul Pogba - 2016 Juventus - Manchester United - €105m

8

Pogba lämnade Manchester United gratis när han gick till Juventus under 2012. Han betraktades då som en stor talang som potentiellt kunde bli något stort. I Serie A och Juventus så blommade Pogba ut till en världstjärna och cheferna i Man U bankade huvudet i väggen för att de lät en sådan spelare lämna klubben.

De beklagade sig så mycket att de i princip gjorde allt för att hämta tillbaka honom till klubben och 2016 lyckades de få igenom sin vilja när de värvade fransmannen från Juventus.

7. Antoine Griezmann - 2019 Atletico Madrid - Barcelona - €120m

7

Griezmann skrev på för Barcelona i juli 2019 efter en längre tids spekulation. Det hade pratats om en transfer till Barca under flera år men det verkade inte bli av när Griezmann skrev på ett nytt kontrakt hos Atletico Madrid. 

Till slut fick Barca sin spelare, men det kostade en rejäl summa, prislappen landade på €120m för den talangfulle franske anfallaren.

6. Joao Felix - 2019 Benfica - Atletico Madrid - €126m

6

När Griezmann lämnade Atletico var det många som tänkte att de skulle få svårt att ersätta honom. Men Atletico hade redan planerat Griezmanns avfärd och valde att lägga hela summan de fick från Barcelona plus lite extra för att värva det portugisiska underbarnet Joao Felix från Benfica.

Felix har inte än nått upp till Griezmanns nivå i Atletico men han är på god väg och är fortfarande bara 21 år gammal.

5. Eden Hazard - 2019 Chelsea - Real Madrid - €140m

5

Under sommaren 2019 var det ett flertal massiva övergångar. Ett flertal av de hamnar precis utanför den här topp 10 listan men övergång som kvalificerar sig in är Hazards övergång till Real Madrid.

Det var i princip klart ganska långt innan säsongen var över att Hazard skulle lämna Chelsea och nästan ingen blev förvånad när Real Madrid gick ut med att det var dem som hade köpt belgaren.

Summan hamnade totalt på €140m inklusive vissa prestationsbaserade bonusar. 

4. Ousmane Dembele - 2017 Borussia Dortmund - Barcelona - €150m

4

Dembele gick till Dortmund år 2016 efter att ha spelat endast en säsong för Rennes i Ligue 1. Det blev samma historia i Bundesliga. Dembele briljerade i Dortmund tillsammans med Reus och Aubameyang och ett år efter övergången till Dortmund packade Dembele väskorna igen för spel i Barcelona. 

Inklusive bonusar hamnade summan på €150m  och det gör att Dembele placerar sig på fjärde plats i listan över dyraste övergångar. 

3. Philippe Coutinho - 2018 Liverpool - Barcelona - €160m

3

Efter att Neymar lämnat Barcelona och brutit upp deras fantastiska anfallstrio som kallades MSN var Barcelona i svårt behov av att hitta en ersättare. Till slut landade ögonen på Liverpools brasilianske trollkarl, Coutinho.

Engelsmännen var inte så måna om att sälja deras stjärna och Coutinho fick i princip tvinga ledningen att gå med på övergången.  Till slut lyckades han övertala ledningen men de vägrade sälja honom för en billig peng, summan hamnade på €160m.

2. Kylian Mbappe - 2017 Monaco - PSG - €180m

2

Säsongen 2016/2017 var en stor framgång för AS Monaco. Laget vann ligan, kom tvåa i coupe de france och tog sig till semifinal i Champions League. Men det som var mest anmärkningsvärt för resten av världen var lagets unge anfallare Kylian Mbappe. Mbappe var bara 18 år men gjorde under sin första säsong som startspelare hela 26 mål på 44 matcher. 

Så under sommaren ville i princip alla storklubbar värva ynglingen men till slut blev det klubben från hemstaden, Paris Saint-Germain som lyckades vinna hans signatur. Beloppet landade på helt osannolika €180m. 

1. Neymar - 2017 Barcelona - PSG - €222m

1

Neymar var en del av den beryktade anfallstrion MSN i Barcelona men kände efter ett tag att han skulle vilja testa på en ny utmaning där han kunde vara den stora stjärnan. I Barcelona fanns ju som sagt Lionel Messi.

Barcelona vägrade att sälja brassen men de hade lagt in en utköpsklasul som PSG gärna mötte. Barcelona trodde nog att klausulen var så pass högt satt att den inte skulle kunna aktiveras av någon klubb men PSG som har oljepengar som uppbackning lät sig inte skrämmas så sommaren 2017 krossades det tidigare rekordet för dyraste övergångssumma.

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 20:e Februari 2021

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Inför Liverpool - Leicester

Inför Leeds - Man City

Fantasy EPL omg 17

Bästa Spelare VM 2022

VM 2022: Argentina-Frankrike