Att satsa på fotboll kan tillföra ytterligare en nivå av spänning till matchen du tittar på. Men, om du inte regelbundet vinner, kan nyhetens behag snabbt lägga sig. Det är därför som de mest framgångsrika spelarna utvecklar tydliga strategier för sina spelaktiviteter. 

Vår omfattande guide avslöjar de tio viktigaste sakerna du måste tänka på om du vill bli framgångsrik inom betting.

1. Gör hemläxan 

Det första man måste ha om man vill bli en framgångsrikare spelare är kunskap. Satsningar ska aldrig läggas endast på instinkt eller magkänsla. Varje spel ska vara ett resultat av gedigen research och stor kunskap om matchen. Så om Premier League eller Bundesliga är ditt expertområde ska du börja där.

Att satsa med huvudet istället för hjärtat är en gyllene regel som man aldrig ska bryta mot. Gör alltid research och kolla så mycket statistik som möjligt. Bokmärk också din favoritsidor med fotbollstips och statistik och använd sedan den informationen för att leta efter trender på specifika marknader.

Efter ett tag kommer du att känna till vilka lag som tilldelas många hörnor, vilka som får flest gula och röda kort och vilka som förlorat en stor del av alla matcher. Du kommer att veta vilka målgörare som vanligtvis gör mål först, vilka spelare som gör flest assist och vilka domare som är gladast när det kommer till att plocka fram korten. All den här kunskapen kan vara användbar för att identifiera bettingmöjligheter.

2. För bettingdagbok

För att reda på om din strategi fungerar och för att identifiera områden där du kan bli bättre bör du från dag ett föra någon form av bettingdagbok.

Även om du inte är någon fena på bokföring bör du ändå föra dagbok eller skriva upp dina satsningar i någon form av loggbok. En bettingdagbok kan ge dig mycket information, bland annat om vilken typ av satsningar som ger bäst återbäring samt vilka satsningar du bör undvika alternativt göra mer research på.

Din bettingdagbok bör innehålla:

  • Spelbolag: Hos vilket spelbolag lade du ditt spel?

  • Matchinfo: Lag, arena, turnering/liga, domare etc.

  • Matchdatum: När spelades matchen?

  • Spelmarknad: Speltyp samt detaljer. 

  • Odds: Bästa odds som erbjöds.

  • Insats: Hur mycket satsade du?

  • Resultat: Gick spelet in eller ej?

  • Återbäring: Gjorde du vinst eller förlorade du?

Utöver det bör du också lämna utrymme för anteckningar som kan vara relevanta, som till exempel anledningen till att du valde att satsa som du gjorde uppbackat med statistiken du valde samt källorna till denna.

Detta låter kanske som en stor ansträngning, men du kommer att vara tacksam för att ha den här informationen tillgänglig i framtiden, eftersom den kommer att hjälpa dig att utveckla en egen framgångsrik strategi. Om du är bra på siffror och Excelark kanske du till och med kan det hela ett steg längre och sammanställa en egen statistikdatabas. Du kan även använda formler för att identifiera om ett spel erbjuder spelvärde eller inte baserat på tidigare vad.

Om du funderar på att hoppa över det här steget, kom ihåg att varje framgångsrik spelare för dagbok över sina satsningar. Att lära av sina misstag och bygga vidare på framgången är avgörande om du ska kunna producera en långsiktig, positiv avkastning.

3. Öppna fler konton än ett

Om du planerar att spela regelbundet och bara har ett bettingkonto kan detta kosta pengar vecka in och vecka ut.

Betting på fotboll handlar om marginaler. Därför måste du maximera återbäring på varje enskilt spel och det innebär att du måste ha flera konton.

Om du lägger ner tid på att läsa statistik för att hitta de bästa spelmöjligheterna är det också rimligt att du gör dina satsningar hos det spelbolag som erbjuder bäst odds. Annars kastar du bara pengar i sjön.

Du kan öka din potentiella återbäring med 10% eller mer genom att hitta det bästa oddset för varje spel, vilket i sin tur i det långa loppet kan innebära skillnaden mellan vinst och förlust.

 4. Hitta spelvärde

Det här är en ganska svår sak att bemästra, men det blir lättare över tid. Ett spel med bra spelvärde är ett spel där oddset som erbjuds är högt i proportion till sannolikheten för utfallet.

Det svåra är att räkna ut sannolikheten för utfallet. Genom att titta på tidigare resultat och därtill ta hänsyn till form, skador och andra faktorer som kan påverka resultat, kan erfarna spelare komma fram till ett riktvärde. Ju mer statistisk research du gör desto mer korrekt kan du vara i dina förutsägelser.

En enkel formel för att hitta spelvärde

Om du kalkylerar med att ett spel har 60% chans att gå hem och oddsen är jämna, 2,00, så kan vi använda oss av uträkningen 0,60 x 2,00 = 1,20 för att hitta det upplevda spelvärdet. Generellt sätt kan man säga att om resultatet är högre än 1,00 har spelet bra spelvärde.

5. Håll koll på din spelkassa

Innan du börjar med betting bör du sätta undan en summa pengar som du har råd att förlora utan att det äventyrar ekonomin. Därefter ska du hantera pengarna som om du har investerat dem i ett företag.

Detta innebär att du bara ska satsa små summor tills dess att du hittat rätt strategi. Även efter det bör du sprida dina spel varsamt på olika typer av spel. Kom ihåg att det inte finns några garantier för att du kommer att göra vinst, så det är viktigt att du aldrig satsar mer än vad du har råd med. Till och med de mest framgångsrika spelarna hanterar sin spelkassa ytterst aktsamt.

6. Känn dina styrkor

I takt med att du blir mer och mer erfaren kommer du också att bli medveten om dina styrkor och svagheter. Du måste vara ärlig, självkritisk och beredd att ändra dina strategi om det blir nödvändigt. Om någonting inte fungerar och det inte finns någon uppenbar anledning till detta gäller det att fokusera på det som fungerar. Slösa inte tid på strategier som inte fungerar. 

7. Håll utkik efter bonusar

Spelbolag erbjuder ibland bonusar, kampanjer och förstärkta odds på specifika spelmarknader. Kanske upptäcker du att ett spel som du överväger faller innanför ramen för ett av dessa erbjudanden. I så fall kan du öka din potentiella återbäring genom att utnyttja erbjudandet. 

8. Undvik tips från folk du känner

Om du får ett galopp- eller fotbollstips från en kille på kvarterskrogen eller från en jobbarkompis förutsätt inte att de vet vad de pratar om. Gå alltid igenom siffrorna på egen hand och gör ett genomtänkt val oavsett varifrån informationen kommer.

9. Var medveten om när du inte ska spela

Ibland kan det vara svårt att hitta ett spel som uppfyller dina strikta kriterier. I den här situationen kan det vara frestande att spela ändå och välja ett vad som du normalt sett inte skulle spela på. Den här vanan bör undvikas. Om ett spel inte erbjuder den rätta balanser mellan sannolikhet och spelvärde är det bättre att inte spela alls.

10. Spendera inte alla vinster

När du vinner ska du behandla vinsterna som en del av din spelkassa. Kom ihåg att du måste tänka som en företagare och att alla vinster bör återinvesteras i din rörelse. Visst kan du unna dig själv en liten bonus, men undvik att ta ut alla dina vinster om du planerar att spela på regelbunden basis.

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Inför Liverpool - Leicester

Inför Leeds - Man City

Fantasy EPL omg 17

Bästa Spelare VM 2022

VM 2022: Argentina-Frankrike