Med undantag för fotboll är rugby en av de populäraste sporterna i Storbritannien, både vad gäller betting och nöjestittande. Oavsett om du är ett league-fan eller ett union-fan finns det vanligtvis alltid rugby i någon form att titta på under en vanlig sporthelg.

Rugby union är enligt många den större av de två på norra halvklotet medan league i huvudsak spelas i Australien. Dock växer Super League på den här sidan av jordklotet och är nu potentiellt den näst största och mest konkurrenskraftiga ligan bakom National Rugby League.

I den här guiden kommer vi främst att fokusera på rugby union odds. Det är den dominerande rugbytypen i Storbritannien och håller även på att utvecklas till en av de mest populära sporterna i världen. Och med 2019 års rugby-VM vid horisonten är det just nu den perfekta tidpunkten att sätta sig in i sporten.

Vad är vinnarspel i rugby-betting?

Den mest populära bettingmetoden vid rugbyturneringar är utan att tvekan att lägga ett vinnarspel på "vinnaren". Oavsett om det handlar om Six Nations eller Premiership Rugby kan man som spelare under ett år hitta ett stort antal turneringar såväl som andra turneringar, som exempelvis rugby-VM, som följer en viss cykel.

Rugby-VM äger rum vart fjärde år. Internationella fans bryr sig inte så värst mycket om sommarens "test"-matcher och höstens vänskapslandskamper, men Six Nations är något av en prioritet ett år när det inte är VM.

De här turneringarna tilltalar de flesta som ägnar sig åt betting eftersom de med markbunden TV noga kan följa resultaten, vilket också gör det lätt att följa hur det för det spel man lagt. Vinnarspel går att spela på i kommande turneringar, men också på längre rugby-event som nästa British & Irish Lions-turné.

De här matcherna är, tillsammans med Premiership Rugby och Six Nations, enligt många de turneringar med flest tittare. På samtliga av dessa är dessutom vinnarspel möjligt. 

Att spela på vinnarspel är enkelt. Du förutspår vinnaren i en särskild turnering. Med andra ord, det lag du satsar behöver avancera genom turneringen och slutligen vinna finalen för att du också ska bli en vinnare. Vanligtvis finns det i stora internationella turneringar ett lag som är tydliga favoriter, men då såväl union som league blir allt mer jämna, går det även att hitta spelvärde i andra lag.

Vad är tvåvägsspel?

I de flesta större turneringarna, som till exempel rugby-VM, erbjuds tvåvägsspel när det kommer till vilka lag som slutar topp två. Om du till exempel satsar på att England ska vinna VM nästa år och de når finalen, kommer du att få tillbaka åtminstone lite av det du satsat. 

Om England vinner får du en utbetalning på hela vinsten. Om England förlorar, får du tillbaka hälften av det aktuella oddset. Med andra ord om vinnarspelet ligger på 24 gånger pengarna kommer du vinna 12 gånger pengarna om ditt lag förlorar finalen.

Göra research för betting på rugby

Den allra viktigaste aspekten av betting är research. När du lägger ett vinnarspel ska du också känna dig säker i det du satsar på. Om du ser att ett lag har vunnit de två senaste upplagorna av en turnering så vet du varför många kommer lägga sina pengar på dem.

Dock är det värt att hålla ögonen öppna efter nykomlingar och fina lagbyggen som många spelare gör. vilket gör att många spelare börjar se i andra riktningar än favoriten.

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man lägger ett vinnarspel. Som i de flesta lagsporter är eventuella skador och laguppställningar några av de viktigaste aspekterna. Några spelare kommer inte att finnas med i turneringen och en storstjärna som inte är i form kan betyda oerhört mycket.

Exempelvis skulle en skada på en nyckelspelare försämra ett lags förhoppningar om turneringsvinst. Av den anledningen kan det vara ett bra tips att lägga ner tid och ansträngning på att göra research före den typen av långsiktiga satsningar.

Utöver det kan även lottningen av grupperna i en turneringen påverka hur man spelar. Dock varierar oddsen för Six Nations under året beroende på spelschemat. 

Vilka andra rugbymarknader kan man spela på hos 888?

Allting handlar inte om vinnarspel när det kommer till rugby-betting. Det finns ett stort utbud av olika marknader kopplade till vissa matcher och turneringar. Samtliga går att hitta under rugbyfliken.

Handikappspel

En av de mest populära spelformerna när det kommer till specifika matcher är handikappspel. Inhemska matcher kan ibland vara ganska givna på förhand och då kan man som spelare få bättre odds genom att spela på att det ena laget vinner med x antal poäng.

Ett lag kan till exempel ha handikapp på -9.5 i en match. Det innebär att de måste besegra motståndarlaget med 10 poäng eller mer för att det spelet ska gå hem. 

Handikappspel fungerar även åt andra hållet. Om man tror att underdogen kan spela jämnt eller vinna mot favoriten, men inte är så pass säker att man vill satsa på seger för kan man välja att spela på det laget med ett handikapp på +9.5. Om laget vinner, spelar oavgjort eller förlorar med mindre än 10 poäng går spelet hem. Så enkelt är det.

Halvtidsspel

Det här är en annan spelform som är relativt enkel för spelare. Om du tror att ett av lagen får en bra start kan du spela på resultatet i halvtid. Utöver det kan du vanligtvis också spela på över/under ett visst antal försök i den första halvleken, handikappspel för den första halvleken samt det totala antalet poäng i den första halvleken.

Livebetting på rugby

Många spelare har provat på livebetting, något som blir allt mer populärt. Att bedöma matchen innan man lägger sitt bet är något som tilltalar vissa spelare och det finns några sätt att göra satsningar under rugbymatcher.

Så fungerar livebetting

Genom att klicka på knappen "Livespel" överst på sidan kommer du till de matcher som för närvarande finns tillgängliga för livespel. Klicka på rugby för att se de senaste oddsen och klicka sedan på en specifik match för ytterligare odds.

På majoriteten av marknaderna erbjuds spel på poäng, antal försök samt vilket lag som vinner matchen, men på vissa matcher går det att spela på mer än så. Vid stora internationella matcher går det att spela på till exempel kort, vilka spelare som gör poäng eller vilken spelare som gör poäng härnäst.

Som alltid är livebetting på handikappspel en av de mest populära marknaderna när det kommer till just rugby. När du väl bestämt dig för vilket lag som kommer att vinna matchen och med vilken marginal är det bara att lägga ditt handikappspel.

Skillnader att ha i åtanke mellan Union och League

Det är viktigt att kunna skillnaden mellan de båda när du placerar ditt spel på antingen Union eller Rugby league odds. Den största skillnaden är antalet poäng som görs i de bägge disciplinerna. I league tilldelas lagen fyra poäng för ett försök, två för conversion och ett för ett drop goal. I union, får lagen fyra poäng för ett försök, två för conversion och tre för en straff eller ett drop goal. Det här kan påverkar det totala antalet poäng, över/under ett visst antal poäng samt handikappspel ganska mycket. 

Dessutom är det 15 spelare per lag i union jämfört med 13 spelare per lag i league. Det extra utrymmet kan göra det lättare för spelare att öppna upp motståndarnas försvar, vilket i sin tur kan leda till ett högre antal poäng i league-matcher. I union handlar det snarare om att med kraft hålla antalet poäng nere, vilket kan leda till jämnare resultat.

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag