Spelare i de största sporterna i världen tjänar allt mer nuförtiden. Det är astronomiska summor som idrottarna tjänar. Det går alltid att diskutera om det är moraliskt rätt att en person ska få tjäna så mycket, men det är marknaden som bestämmer. Så länge det finns någon som är villig att betala så kommer summorna bli allt större. Spelare i alla sporter kammar hem pengar från sponsorer. I lagsporter som fotboll och basket får man även en lön från sin klubb. I en individuell sport som tennis är det istället prispengar från turneringar som tillkommer.

Det har varit ett speciellt år med en pandemi i världen vilket gjort att många företag i världen drabbats ekonomiskt. Detta har i sin tur påverkat spelare med mindre inkomster. Nedan listar 888sport världens rikaste idrottare 2020. De finansiella siffrorna i denna artikel har hämtats från Forbes.

Rikaste Idrottarna 2020:

  1. Roger Federer | $106.3M
  2. Cristiano Ronaldo | $105M
  3. Lionel Messi | $104M
  4. Neymar | $95.5M
  5. LeBron James | $88.2M

5. LeBron James | $88.2M 

LeBron James har under en längre tid varit NBA:s bästa spelare. Det är ingen överraskning att han är den bäst betalde basketspelaren. Han värvades till LA Lakers 2018 och belönades med ett monsterkontrakt. James har blivit vald till den mest värdefulle spelaren i NBA hela fyra gånger. 

I år var han uppe på 28.2 miljoner dollar i lön men det mesta av hans inkomster kom från sponsoravtal där han fick $60 miljoner. 

LeBron ger även tillbaka till samhället. LeBron James Family Foundation öppnade sin första grundskola 2018 och planerar att spendera 41 miljoner dollar för att barn ska kunna gå på college.

4. Neymar | $95.5M

På fjärde plats har vi Paris Saint-Germains brasilianske fixstjärna. På fotbollsplanen har han haft skadebekymmer de senaste säsongerna men bankkontot är ändå välfyllt. Transfern till PSG har inte varit så lyckosam som han hade tänkt sig. Tanken var väl att han skulle ta sig ur Messis och Cristianos skugga. De två är fortfarande de två största spelarna. När det kommer till ekonomin har Neymar dock närmat sig.

Neymars lön 2020 låg på $70.5 miljoner och sponsoruppdragen fyllde på med $25 miljoner. Neymars kontrakt med PSG går ut sommaren 2022 och det är snart dags att omförhandla. Det kan göra att Neymar klättrar på denna lista nästa säsong. 

Här kan du se våra ligue 1 odds.

3. Lionel Messi | $104M

Messi har fått abdikera tronen som den rikaste idrottaren i år. I och med pandemin gick Messi med på att sänka lönen i Barcelona. Messis lön i år ligger på $72 miljoner. Sponsorintäkterna ger ytterligare $32 miljoner, där han bland annat har ett livstidskontrakt med skotillverkaren Adidas.

På fotbollsplanen fortsätter Messi att ösa in mål som alltid men det har varit lite tumultartat vid sidan om plan. Messi försökte tvinga sig bort från Barcelona efter meningsskiljaktigheter med klubbcheferna. Han blev dock kvar och vi får se vad som händer nästa sommar när hans kontrakt löper ut. Kanske får vi se Messi återförenas med Guardiola i Premier League.

2. Cristiano Ronaldo | $105M

Ronaldo har gått förbi Messi i listan om världens rikaste. Det är kanske inte hans största mål men med tanke på rivaliteten de emellan så njuter nog Cristiano åtminstone litegrann. Även Cristiano gick ner i lön i år med tanke på omständigheterna. Han kammade hem $60 miljoner i lönekuvertet och $45 miljoner från sponsorer. Ronaldos stora följarskara på sociala medier gör att han kan tjäna mer på reklamrelaterade inlägg.

På fotbollsplanen vann Ronaldo ännu en Serie A-titel men fick se sig besegrad i skytteligan utav Immobile. Cristiano är fortfarande än av de bästa på fotbollsplanen trots att han börjar närma sig 36 år.

Spana in våra serie a odds.

1. Roger Federer | $106.3M

Roger Federer är den rikaste idrottaren under ett år för första gången under sin karriär. Detta trots att han dragits med efterhängsna knäskador och fått stora delar av säsongen spolierad av pandemin. Federers favoritturnering Wimbledon ställdes in helt och hållet i år. 

Federer har dragit in hiskeliga $100 miljoner från sponsorintäkter. Den största dealen är med klädföretaget Uniqlo som skrev på ett 10-årskontrakt på $300 miljoner för bara två år sedan. Det säger allt om Federers dragningskraft då det kontraktet kommer löpa långt efter att Federer lagt racketen på hyllan. På tennisplanen är han fortfarande i storform när skadorna inte sätter stopp. Förhoppningsvis får vi se honom i spel den här säsongen. 

 

*Credit for the main photo belongs to Halden Krog/ AP Photo*