Det är alltid svårt att göra en ranking på vem som är bäst i sin sport genom alla tider. När sporten har utövats i över 100 år blir det ännu svårare.

Hur bedömer man vem som är bäst? Är det vem som har vunnit mest eller är det den som stått för mest nydanande saker. Kanske är det den spelare som var mest sevärd på plan som är den bästa. Som ni märker kan man bedöma spelare på många olika sätt.

Sedan är det ju en svårighet att bedöma prestationer som har gjorts under olika tidsperioder. Hur rankar man spelare innan den moderna handbollen kom till. Nu är ju konkurrensen mycket tuffare också.

Vi på 888 försöker väga in alla de här frågorna när vi rankar spelarna. En sådan här lista kan aldrig bli helt perfekt men det finns alltid något kul att diskutera kring dessa listor.

En sak som är säker är att det kommer finnas spelare från Sveriges storhetsperiod i handboll.

Bästa Handbollsspelarna Genom Tiderna:

  1. Nikola Karabatic
  2. Magnus Wislander
  3. Ivano Balic
  4. Veselin Vujovic
  5. Talant Dujsjebajev
  6. Stefan Lövgren
  7. Mikkel Hansen

Tyvärr så är det här en lista på endast sju spelare. 

7. Mikkel Hansen

Mikkel Hansen är Danmarks störste handbollsspelare någonsin. Han ledde sitt landslag till landets första OS-guld 2016. Danmark har även vunnit de två senaste världsmästerskapen (2019 och 2021) med Mikkel Hansen i spetsen.

33-årige Mikkel Hansen är fortfarande en aktiv spelare och kan fortsatt klättra i denna lista. Han har spelat i storklubben PSG de senaste nio åren och är en av världens bästa spelare just nu.

 

6. Stefan Lövgren

På en sjätte plats har vi kanske tidernas bästa lagkapten. Stefan Lövgren var Sveriges lagkapten i tio år. Han ledde Sverige till ett VM-guld i Egypten 1999 när han själv också blev utsedd till turneringens bästa spelare.

Totalt blev det fyra EM-guld, två OS-silver, två VM-silver och två VM-brons utöver VM-guldet i den svenska landslagströjan. 

Lövgren är en oerhört respekterad person inom handbollen för hans gentlemannamässighet på planen. Storspelaren Nikola Karabatic har Lövgren som sin stora förebild och har kommenterat att det var Lövgren som gjorde alla spelare till ett lag.

Lövgren hade en enorm teknik och spelförståelse på planen men han kommer alltid främst vara ihågkommen för sina ledaregenskaper.

Missa inte våra handboll odds på 888sport.

5. Talant Dujsjebajev

Denna ryskspanska spelare hade en lång och framgångsrik karriär från mitten av 80-talet. Han spelade proffshandboll i över 20 år och spelade för 4 olika landslag!

Efter Sovjetunionens fall 1991 fick spelare därifrån tävla i OS 1992 i det förenade laget. Dujsjebajev och det förenade laget gick hela vägen och det blev ett OS-guld. 

Det blev massor av titlar för Talant som efter fyra år med Rysslands landslag blev en spansk landslagsman. Efter spelarkarriären är Dujsjebajev nu en väldigt framgångsrik handbollstränare.

Han blev utvald till världens bästa spelare två gånger och har förmodligen tidernas bästa vikskott.

4. Veselin Vujovic

Veselin Vujović är en pensionerad montenegrinsk handbollsspelare som anses vara en av de största spelarna någonsin. Vi pratar om en spelare som var avgörande under hela matcherna i båda riktningar.

Han var storstjärna i världens kanske bästa klubblag genom tiderna – jugoslaviska Metaloplastika på 1980-talet. Han var en fantastisk skytt och hade de bästa tempoväxlingarna på den tiden.

1984 vann han OS-guld med Jugoslavien. Han var även den förste vinnaren av IHF:s världens bästa spelare utmärkelse 1988.

3. Ivano Balic

Ivano Balic är den mest sevärde spelaren någonsin. Det var alltid en fröjd att se honom på planen. Trots att han aldrig spelade i de bästa lagen var det svårt att missa Balic som imponerade med sitt stilfulla anfallsspel.

När han var som bäst blev han utvald till turneringens bästa spelare i fem raka landslagsturneringar. Han blev MVP i EM 2004, OS 2004, VM 2005, EM 2006 och VM 2007.

Med landslaget Kroatien vann han ett OS-guld och ett OS-silver. Det blev även ett VM-guld och två VM-silver.

2. Magnus Wislander

På andra plats har vi svenske Magnus Wislander som blev framröstad till århundradets handbollsspelare av det internationelle handbollsförbundet 1999.

"Slangen" som han ofta kallas, var en del av det svenska lag som är ett av de bästa lagen i handbollshistorien. Sverige vann under denna period EM fyra gånger, VM två gånger och man blev silvermedaljörer i OS tre mästerskap i rad.

Wislander var inte bara bra i landslaget utan han var den viktigaste komponenten i THW Kiel som var Tysklands bästa klubblag på den tiden. Han blev framröstad till århundradets spelare även i Kiel. 

Wislander började sin karriär som vänsternia men gick över till att spela mittsexa. Han var exceptionell som linjespelare och han sög in alla möjliga och omöjliga bollar.

Spana in oddset live här.

1. Nikola Karabatic

På första plats har vi den magnifike fransmannen Nikola Karabatic. Hans familj kom till Frankrike i slutet på 80-talet från forna Jugoslavien.

Karabatic är handbollens mest komplette spelare någonsin. Han är dominant både i offensiven och defensiven. Karabatic är en spelare som har det mesta och med sin tyngd och fysik samt sin fullständiga hänsynslöshet mot sin egna kropp har gjort honom ostoppbar. 

Nikola är fortfarande en aktiv spelare och har varit bland de bästa i över 15 års tid. Han har hållit en hög och jämn nivå under hela hans långa karriär. Karabatic har vunnit titlar på löpande band både i klubblaget och landslaget.

Det enda som drar ner betyget på Karabatic är hans inblandning i en matchfixningshärva. Men på planen kommer han bli ihågkommen som den bästa någonsin. Han är den ende som har röstats fram som världens bästa handbollsspelare tre gånger.

*Credit for the main photo belongs to Manu Fernandez/ AP Photo*  

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content
Rafael Nadal | Rafael Nadal Lön

Rafa - "King of Clay"

Novak Djokovic | Novak Djokovic Lön

Novak Djokovic

Roger Federer | Roger Federer Lön

Roger Federer

Världens Rikaste Manliga Tennisspelare

Rikaste Manliga Tennisspelare

Emma Raducanu | Emma Raducanu Lön

Stjärnskottet Emma Raducanu