Peter Forsberg rankas som en av Sveriges bästa ishockeyspelare någonsin. Det har nu gått många år sedan han lade skridskorna på hyllan men dem flesta som har koll på ishockey kommer ihåg hans framgångar och fantastiska spel.

Forsberg hade en lång och framgångsrik karriär i världens största hockeyliga NHL och skördade även stora framgångar med det svenska landslaget.

Han var som bäst runt millennieskiftet och vann då både NHL:s poängliga och mest värdefulle spelare. I NHL spelade han mest för Denver laget Colorado Avalanche och lyckades vinna två Stanley Cup.

Efter den lyckade ishockeykarriären har han fortsatt att briljera men nu som affärsman. Efter många lyckade affärer värderas Forsberg till över en miljard.

Foppa som han kallas är en av Sveriges mest älskade hockeyhjältar och i denna artikel tittar vi närmare på hans hockeykarriär och livet efteråt.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Peter Forsberg. Häng med när 888sport kollar in av världens bästa hockeyspelare någonsin!

Peter Forsberg Spelarkarriär | Forsberg Colorado Avalanche

Peter Forsberg 1

Peter Forsberg är född och uppvuxen i Örnsköldsvik. Därför var det naturligt att han började sin ishockeykarriär i hemmaklubben Modo Hockey. Forsberg slog igenom med jämnårige Markus Näslund som också blev en hyllad NHL-stjärna. Tillsammans vann de TV-pucken för Ångermanland som sextonåringar.

Forsberg tog en plats i Modos A-lag 1990. Han spelade i Modo fram till 1994 då han valde att flytta till NHL som han draftats av redan 1991.

Forsberg draftades av Philadelphia Flyers i NHL-draften som sjätteval. Foppa var tippad att väljas i andrarundan och det var många kritiska röster i Philadelphia. I samma draft valde Quebeq Nordiques Eric Lindros som draftetta. Lindros vägrade att spela för Quebec och efter ett års strejk genomfördes en trade som har kommit att bli känd som en av de mest ensidiga i NHL historien.

Quebec trejdade Lindros till Philadelphia och fick Forsberg, fyra spelare, två draftval i första rundan och 15 miljoner dollar i utbyte. I efterhand kan man dra slutsatsen att Quebec hade varit vinnande i duellen även om endast Forsberg hade kommit i trejden.

Forsberg hade många fina år i Colorado Avalanche som klubben kom att kallas efter att franchisen Quebec Nordiques flyttades till Colorado. Forsberg vann Stanley Cup 1996 men efter det började skadorna komma oftare för den svenska stjärnan.

Trots de otaliga skadorna lyckades Forsberg komma tillbaka gång på gång. Han missade hela grundserien säsongen 2001/2002 på grund av en sprucken mjälte. Väl till playoff spelet var han tillbaka och det kändes som att han inte varit borta alls. Det är fullständigt sanslöst att en spelare kommer tillbaka efter nästan ett års uppehåll, och dominerar den viktigaste delen av säsongen bland världens bästa spelare. Han vann poängligan med 27 poäng på 20 matcher.

Peter Forsberg Tre Kronor | Foppa Sverige

Forsberg var väldigt framgångsrik med det svenska hockeylandslaget. Han förde Sverige till två VM-guld och två OS-guld. Han vann sitt första OS 1994 och avgjorde då finalen med ett klassiskt mål på straff mot Kanada. Han lurar med sig målvakten till en sida och lägger sedan in pucken i öppen bur. En bild på det målet har blivit ett frimärke och Foppa var den förste hockeyspelaren att få ett frimärke i Sverige.

Peter Forsberg 2

Den största bedriften med Tre Kronor var så klart OS-guldet i Turin 2006. Alla världens stjärnor var med i turneringen och Sveriges gyllene generation med Sundin, Lidström, Alfredsson och Forsberg var i slutet på sina karriärer. De lyckades kräma ut en sista magisk turnering. I finalen mot Finland assisterade Forsberg och Sundin till Lidströms avgörande mål.

Kolla in hockey odds på massvis med matcher på 888sport.

Peter Forsberg Fru | Forsberg Familj

Foppa är son till den tidigare svenske förbundskaptenen Kent Forsberg. Han tränade Peter i början av hans karriär i Modo och sedan även i det svenska landslaget. Kenta var Tre Kronors förbundskapten mellan 1995 och 1998

Peter Forsberg var i slutet på sin hockeykarriär när han träffade Nicole Nordin. Året var 2009 – och vid den tiden pluggade Nicole fortfarande på Handelshögskolan i Stockholm. Det hela utvecklade sig till en blixtromans, för redan året därpå hade Peter och Nicole förlovat sig.

Nu lever paret ett lyxliv med barnen Lennox, Lily och Diego.

Peter Forsberg Lön | Peter Forsberg Förmögenhet

Peter Forsberg 3

Peter Forsberg hade en lång och framgångsrik karriär inom hockeyn trots att den var kantad av skador. Från hockeyn tjänade han in mer än 650 miljoner kronor exklusive reklamintäkter. Men det är inget emot hur framgångsrik han har varit ekonomiskt efter karriären.

Foppa har sadlat om efter hockeykarriären till en affärsman och han har varit lyckosam med råden han fått från personer i sin omgivning. Tidigt i sin hockeykarriär bad han om stöd från pappa Kent Forsberg att investera sina pengar. 

Foppa har ansvar för investmentbolaget Forspro och delägarskap i fastighetskoncernen Lerstenen. Familjen Forsberg har också skoföretaget Inuikii men där har Foppa en tillbakadragen roll. Det är frugan Nicole som rattar det företaget.

Spana in oddset live på vår hemsida.

Peter Forsberg Statistik | Peter Forsberg Medaljer

Forsberg är en av tidernas bästa hockeyspelare. Han har vunnit massor av titlar och många individuella priser. I klubblaget vann han två Stanley Cup titlar och i landslaget blev det två VM-guld och två OS-guld. Med det är han en av endast tre att kunna vara med i Triple Gold Club två gånger om tillsammans med Viacheslav Fetisov och Igor Larionov.

Här är ett axplock av Foppas individuella priser:

  • Calder Memorial Trophy (Årets rookie)   1995
  • NHL All-Rookie Team    1995
  • Stanley Cup champion    1996, 2001
  • NHL First All-Star Team    1998, 1999, 2003
  • Art Ross Trophy (vinnare av poängligan i NHL)   2003
  • Bud Light Plus/Minus Award (delat med Milan Hejduk)    2003
  • Hart Memorial Trophy (MVP i NHL)    2003

Peter Forsberg 4

Peter Forsberg | FAQ  

När är Peter Forsberg född?

- Han är född den 20 juli 1973.

Hur lång är Peter Forsberg?

- Han är 183 cm lång.

Vad har Forsberg för smeknamn?

- Det mest vanliga är "Foppa" men han kallas även för "Peter the Great".

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 21:a Maj 2022

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Spelgeniet Nicklas Bäckström

Allt om Henrik Lundqvist

Empatiske Elias Pettersson

Nashvilles Filip Forsberg

Världsbäste Erik Karlsson