VM har både kommit och gått. För många var det den bästa VM-turneringen hittills, även fall det inte saknades kontroversiella ögonblick som kommer att hålla dörren för debatt öppen i många år till. Frankrike var välförtjänta vinnare och Didier Deschamps tillhör nu en aktad skara över personer som vunnit den ädlaste pokalen som både spelare och förbundskapten.

Det är här som den första av många talpunkter som kan komma att influera betting på internationell fotboll i många år som kommer tar plats i rampljuset.

Vive la France?

För Frankrike har de 20 år som har gått mellan nationens två VM-guld varit minst sagt fulla av tumult. Dessvärre kommer många att minnas incidenten med Zinedine Zidane som en sådan som sticker ut från de misslyckade åren efter EM 2000. Det är sannerligen ett ögonblick som många minns inom fransk fotboll från de senaste två decennierna. Det har nu förändrats sedan det blev franskt VM-guld och kanske denna framgång få andra positiva effekter.

Det var sannerligen en trend som bröts på ett övertygande sätt av fransmännen i år, men fram till 2014 och Les Bleus haft en konsekvent förmåga att alternera dåliga VM-turneringar med bra sådana. 2002, som regerande mästare, gjorde Frankrike inte ett enda mål och slutade sist i sin grupp. Fyra år senare gick laget till final, en final vi minns på grund av Zinedine Zidane, men slutade sedan sist i gruppen 2010. 2014 var ännu en stark VM-turnering för Frankrike.

Men klassen i VM-laget 2018 räckte för att bryta trenden och nu är frågan vad som sker. Fyra av de senaste fem VM-vinnarna har stupat redan i gruppspelet. Ett tyskt mästarlaget klarade inte ens av en grupp bestående av Sydkorea, Mexiko och Sverige och är det senaste exemplet på denna trend. Dock finna det kanske fler cyniska, mer neutrala, som kan fundera på att lägga ett spel redan nu på att Frankrike går vidare från gruppen 2022. Qatars klimat är inte alls likt något annat i vilket VM spelats, varpå europeiska landslag kan komma att få det tufft.

VAR-spelmarknader

Vare sig du satt i en pub eller i en studio fanns det ingen plats under sommarens VM där det inte pratades om VAR, eller Video Assistant Referee som det egentligen heter. Tekniken i sig är relativt ung, men frågan är när - inte om - VAR kommer att bli normen i klubbfotboll världen över. Just u är det väldigt begränsat till internationell fotboll, alltså på landslagsnivå, men VAR-spelmarknaden kommer också att bli en självklar del av marknaden.

Alla spelbolag har sin unika nisch och om ”Neymar att filma mot Costa Rica, men fångas av VAR” blir en het grej så låt det bli det. Självklart är inte alla övertygade om att VAR hör hemma i fotbollen. Fortfarande ligger det slutgiltiga beslutet hos domaren och det finns situationer där det helt enkelt är närmast omöjligt att göra en bedömning, oavsett hur många kameravinklar du har att tillgå.

Neymar's World Cup dive gives us the top-notch memes we've been waiting for https://t.co/aPSyxa0tYI pic.twitter.com/U56gXPtzfs

— Mashable (@mashable) July 2, 2018

Vad gäller VAR:s inflytande på landslagsfotboll och internationell fotbolls betting kommer spelbolagen möjligen behöva ge sina kunder en möjlighet att köra livespel när VAR-beslut närmar sig. Det har redan funnits pengarna tillbaka-erbjudanden om VAR skulle häva beslut som påverkar en utbetalning. Fortfarande, för företagens fortlevnad, är en större diplomati nödvändig kommande år då VAR tar greppet även om klubblagsfotbollen, så som i Bundesliga, MLS och FA-cupen.

Mbappé vs Neymar - det nya ”Ronaldo vs Messi”?

Trots utdelningen på Cristiano Ronald och Gareth Bale i Champions League gör de båda spelarna till utmanare om Ballon d’Or, så har Kylian Mbappe med hjälp av ett strålande VM blivit en kandidat att plocka hem titeln i december månad. Då både Neymar och Kylian Mbappe hittat sin form i tidiga år är det inte helt otänkbart med att spela på Brasilien-Frankrike kommer att vara populära under VM 2022, men effekten av den här rivaliteten kan få andra effekter som folk kanske inte tänker på.

Även fall Mbappe och Neymar redan har visat sig som stora superstjärnor är det faktum att de båda är lagkamraterna någonting som kan tona ner det som borde ha varit e stor rivalitet till en mer vänskaplig sådan. Allt prat handlade om Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, som efter fem Ballon d’Or vardera var tänkta att dominera VM 2018 på varsitt håll för att därigenom avgöra vem som egentligen är den bästa genom tiderna av de två.

Men självklart blev verkligheten en annan. Vi fick aldrig se den där drömmatchen då båda spelarna åkte ut med huvudet före redan i åttondelsfinalen, samma dag som Mbappé hade show mot Argentina. Mbappé fortsatte att imponera rakt igenom hela mästerskapet och var bra hela vägen fram till att han fick lyfta pokalen. Medan Neymar drog hem från mästerskapet som mer av en slagen hjälte efter hans svaga filmningar mot Belgien är det ett välkänt faktum att han är bra på att lägga sådant bakom sig, varpå han lär dominera i Ligue 1 även kommande säsong.

Vad gäller betting, Mbappés prestation i VM har cementerat PSG:s oddsmässiga chans att vinna ligan 2018/2019 ytterligare. Därtill är det nu eller aldrig som gäller för Paris Saint Germain att ta trippeln. Laget som finns nu är bättre än någonsin och bör kunna överträffa dubbeln från 2014/2015 och 2015/2016.

England riskerar att åka ut

Under den här hösten kommer vi att få se de allra första matcherna i UEFA Nations League. Det är en välkommen förändring från tråkiga, meningslösa och menlösa vänskapsmatcher - eller värdelösa ”träningslandskamper” mot lag som Andorra eller San Marino - som har gjort det svårt att älska viss landslagsfotboll under många år och det här är precis vad många underpresterande europeiska landslag behövt i flera år.

Gareth Southgates lag, som nu är fjärde bäst i hela världen, är i den fjärde gruppen i A-divisionen. Vinnaren av gruppen tar sig till semifinalerna i juni 2019, någonting som alltså är en väg för att kvalificera sig till EM 2020. Att sluta tvåa gör att England stannar i A-divisionen, medan en tredjeplats i. Gruppen skulle innebära att laget ramlar ner en division till B-divisionen. Där nere handlar det hela tiden om att ta sig uppåt till A-divisionen.

Med föregående VM färskt i minnet känns England i fara att ramla ur A-divisionen. Det är nämligen tuffa matcher som väntar, den första hemma mot Spanien, ett lag som hela tiden är ett hot, oberoende av de svaga insatserna i sommarens VM. Inget engelskt landslag har slagit Spanien (utan straffar) i en tävlingsmatch sedan EM 1980 och ännu värre är att matchen som följer är mot regerande VM-silvermedaljörerna Kroatien nere i Zagreb, med Luka Modric som kapten.

För alla som planerar att ha VM som ett riktmärke för att placera spel på odds för lag som kan ramla ner till B-divisionen kan Tyskland vara potentiella kandidater. Tyska lag tenderar att resa sig snabbt efter svaga prestationer, med en VM-final 2002 efter att ha åkt ur gruppspelet i EM 2000. Oavsett är det ett tyskt landslag med låg medelålder och bara tiden kan avslöja hur starkt laget påverkats av att åka ut redan i gruppspelet i somras.

Med en grupp bestående av Frankrike och Nederländerna, ett lag som bara kan bli bättre efter tre svaga år, är Tysklands plats i A-divisionen allt annat ännu självklar.

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.