Med ett högintensivt presspel som idealet i en fotbollsvärld som fortsätter att bli mindre och mindre finns det aldrig några garantier i betting på fotboll. Trots det kan den standard som sätts av varje ligas dominanter under de senaste säsongerna alltid finnas där som en påminnelse för den som gillar att spela på fotboll då det också påverkar den nya generationen av spelare och lag.

För vissa är en central del att samla in så mycket information och kunskap om en ligas rykte om spelsätt för att kunna placera så bra spel som möjligt. Genom att kombinera denna kunskap med formtabeller kan mer erfarna fotbollsbettare hitt marknader som passar speciella lag, däribland ”över/under x mål” och ”båda lagen göra mål”.

England - Premier League

Nu för tiden är nyckelordet i Premier League fysik. Trots att Sir Alex Ferguson är den tränare som inte överträffas av någon i mätbara framgångar var det Arsene Wengers intåg i Arsenal i oktober 1996 som verkligen satte fart på saker. Fransmannen var en av de allra första i engelsk fotboll att börja med öppen, tydlig och hård diet för spelarna. Med fysik på betydligt bättre nivå än övriga lag vann Arsenal titeln 1998 och andra klubbar tog sedan efter metoden.

Då alla fem lag från Premier League överlevde gruppspelet i Champions League förra säsongen råder det ingen tvekan om att topplagen i England numera håller en hög klass. Med stark fysik har spelarna nu möjligheten att spela en modern kombination av snabbt kontringsspel och högt presspel i 90 minuter. Favoriterna att vinna säsongen 2018/2019, Manchester City, spelade precis på det sättet för att plocka rekordmässiga 100 poäng i Premier League, medan Liverpool spelade på liknande sätt i Champions League och gjorde då mer än fem mål i upprepade matcher.

Med det sagt är spelarna i Premier League bara människor och sådan anfallsfotboll kommer att kosta lite i defensiven. Det här är främst tydligt hos lagen som har slutat utanför topp 6 de senaste två säsongerna. Vid flera tillfällen har mindre lag tagit ledningen på Stamford Bridge eller Old Trafford och fastnat i tanken kring huruvida de ska attackera för att göra mål eller krypa hemåt för att försöka freda sig mot eventuella kontringar.

Hur borde jag spela på Premier League?

Livemarknaden är en potentiell guldgruva. Ta en titt på hemmalagen som ofta är enorma favoriter enligt spelbolagen före avspark. Om något lag ligger under med uddamålet på hemmaplan mot ett lag på nedre halvan med tio minuter kvar har de exceptionellt höga odds för att vinna. Underdogen kommer att bli mer och mer rädda och trötta - då är det dags att smälla till.

Spanien - La Liga

Jämfört med Premier League har högstaligan i Spanien ett rykte av ett något lägre tempo på planen, men med större fokus på att behålla bollen och spela igenom lagdelarna. ”Teknik” är nyckelordet och spansk filosofi är att ha exceptionell bollkontroll för att kväva motståndet och helt enkelt trötta ut motståndaren. Det lag som är bollförande har betydligt bättre möjligheter att skapa målchanser.

Medan ”Tiki-Taka” inte längre är så vanligt som för tio år sedan när Spanien vann EM 2008 är det fortfarande relevant idag. Generellt sett spelas det betydligt färre inlägg och krossbollar i La Liga än i någon annan stor liga runt om.i Europa. I det nya moderna La Liga, med spelare som Lionel Messi och Gareth Bale, finns det möjligheter att vika inåt från kanten och bli anfallare inom några få sekunder. Båda spelarna är vitala komponenter för sin respektive klubbar och båda klubbarna är favoriter att sluta på topp 2 den här säsongen.

Som bevisas av Real Madrids tre raka titlar i Champions League mellan 2016-2018 är det inte enkelt att spela mot spanska lag. Förra säsongen tog sig tre spanska lag till kvartsfinal i Champions League och snittade två gjorda mål över sina sex hemmamatcher i utslagsfasen. I praktiken betyder det att över/under är en bra marknaden för den som vill göra en god investering när spanska lag är aktiva i Europa.

Hur borde jag spela på La Liga?

Det är ofta bäst att hålla sig utanför straffområdet här. Högt antal hörnor, lågt antal kort. La Liga-matcher har inte samma intensitet, men mer tålamod och jämfört med ”vinn bollen till varje pris”-mentalitet i England blir det färre kort i genomsnitt i Spanien.

Tyskland - Bundesliga

Medan tyska lag (däribland landslaget) nu också har många spelare med en perfekt blandning mellan snabbhet, teknik och tuffhet finns det också mycket mer plats för kollektivet. Utan tvekan är en bra sammanhållning i omklädningsrummet en viktig faktor innan och efter matcher. Det är också väsentligt för att kunna bjuda på tysk effektivitet.

I Bundesliga är det närmast kriminellt att slösa en passning och om en lagkamrat gör ett misstag kommer nästa där för att rädda upp det så snabbt det bara går. Alla spelare kan sina roller och inget lag är ett bättre förkroppsligande av det här än Bayern München, som är favoriter att försvara sin titel den här säsongen. Robert Lewandowski, till exempel, är lagets stora målskytt. Han gör mål och det är allt han gör. Thomas Muller, som nummer tio, skapar chanser åt Robert Lewandowski och det är hans huvudsakliga roll.

Vid sidan om planen ser humana biljettpriser till att hålla passionen levande på läktarna. Inte minst i jämförelse med Premier League finns det ett härligt fokus på supportrarna och den kraften kan vara ett vapen för tyska lag. Det är möjligen oroväckande att Bayern München var det enda tyska lag som överlevde gruppspelet i Champions League förra säsongen. Men med tanke på produktionen av talanger i tysk fotboll är nästa stjärna aldrig långt borta.

Hur borde jag spela på Bundesliga?

Med effektivitet kommer en förkärlek till vissa matchplaner. Exempelvis vill vissa tyska lag fokusera på att trötta ut motståndarna, att göra mål sent och därmed använda deras uthållighet effektivt. Därför lär de som spelar på Bundesliga titta på marknader som tid för mål och då specifikt oddsen för ett speciellt lag att göra mål efter den 75:e minuten.

Italien – Serie A

Italiensk fotboll är ofta stereotypt sett försiktig och målsnål. Med influenser från några utländska talanger - för att inte nämna transfern av Cristiano Ronaldo till Juventus i sommar - är det mer en skämtsam stereotyp än sanningen. Hur som helst föds spelare i Italien upp med respekt för det förflutna och håller tidigare landslag med defensiv styrka högt.

Medan finansiellt starka lag som Juventus och Napoli gör mål på skoj nu för tiden är Serie A fortfarande en plats för defensiv fotboll där något mindre lag i ligan kommer att försöka göra det svårt för lag med spelare som Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala och Dries Mertens. Med förändringarna i träningsmetoder som sker runt om i Europa har fysisk styrka blivit allt viktigare och italiensk fotboll är med på det tåget.

Då den fysiska styrkan hos mittfältare i Serie A blir bättre för varje år känns det som att klubbarna tydligare värvar specifika rollspelare till sista tredjedelen nu. Exempelvis en anfallare med fysisk styrka och starkt targetspel som mycket väl kan vara en viktig värvning kommande säsong. Från ett spelperspektiv borde det här tala för spel på första/sista målskytt och såklart målmarknaden med över/under x mål.

Hur borde jag spela på Serie A?

Fundera på att spela på under 1,5 mål när två tunga lag möter varandra, speciellt om båda lagen har mycket att förlora när det står en hel del på spel.

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Inför Liverpool - Leicester

Inför Leeds - Man City

Fantasy EPL omg 17

Bästa Spelare VM 2022

VM 2022: Argentina-Frankrike