Transferfönster definieras ofta av de övergångar som inte blir av. Det är irriterande för både klubbarna och spelarna när långa övergångssagor inte går i lås. Än är det kanske för tidigt att mäta effekterna av att Liverpool och Spurs missade att värva Nabil Fekir respektive Jack Grealish, men det lär inte få samma konsekvenser som när Sheffield United misslyckades med att värva en viss legendarisk argentinsk anfallare. Här är åtta övergångar som misslyckades, men som om de lyckats kunde ritat om den globala fotbollsscenen.

Alfredo Di Stefano till Barcelona

Som en av de största spelarna genom tiderna är Alfredo Di Stefanos namn synonymt med Real Madrid. Di Stefano ledde klubben till fem Europacuptitlar och gjorde dessutom mål i samtliga fem finaler. Ändå var det nära att historien blivit en annan. Barcelona låg främst när det gällde att ta Di Stefano till Spanien, men misskötte den komplexa förhandlingsprocessen. När Barcelona satt fast i det byråkratiska träsket gled Real Madrid in och fick till ett passande avtal. Barcelona var fortsatt övertygade om att de hade gjort tillräckligt för att göra Di Stefanos övergång formell.

Det spanska fotbollsförbundet blev tvungna att bestämma i vilket lag som Di Stefano skulle spela. Något diplomatiskt bestämdes att Di Stefano skulle spela för olika klubbar under fyra år. Många år senare skulle Luis Figo visa att det inte är någon särskilt lyckad strategi. Barcelona vägrade dock att acceptera det avtalet och rev kontraktet med Di Stefano. Något som kanske var aningen förhastat med tanke på att Di Stefano efter bara en månad i Real Madrid gjorde fyra mål mot Barcelona i sitt första El Clasico.

 

David de Gea till Real Madrid

Det är inte så svårt att förstå att de flesta moderna fotbollsspelare inte känner igen en fax utan istället föredrar att använda sig av sådana konstiga koncept som e-post. Detta är bra nyheter för den temperamentsfulla fax som förhindrade De Gea från att slutföra sin högst önskade övergång från Manchester United till Real Madrid. Världsmålvakten hade mycket väl blivit förlåten om han hade använt ett baseballträ mot faxen.

Det här ägde rum sommaren 2015. Sedan dess har Real Madrid vunnit Champions League varje år. Manchester United har tagit sig vidare från gruppspelet i Champions League en gång under de tre säsongerna. Oddsen för att Real Madrid ska vinna ytterligare en Champions League ligger på 12 gånger pengarna jämfört med 28 gånger pengarna för United. För De Gea var Real Madrid chansen som försvann.

 

Garrincha till Juventus

Garrinchas silkeslena fötter gjorde honom till en av de bästa dribblarna genom alla tider. Han var nära att ta steget över till Europa i en tidigare okänd övergång. Juventus, AC Milan och Inter bjöd alla en miljon dollar för att helt enkelt dela på Garrincha under ett år, vilket idag låter helt bisarrt. 

 

Olyckligtvis gjorde egendomliga omständigheter att den redan egendomliga övergången grusades. Juventus manager vid tiden var Paulo Amiral, som tidigare varit Botafogos manager och som var medveten om Garrinchas långvariga kamp med en knäskada. Juventus kollade in Garrincha i två vänskapsmatcher för att övertyga sig om att övergången var värt risken. Garrinchas dåliga insatser gjorde dock att Juventus minskade sitt bud till 700 000 dollar, vilket gjorde att Botafogo drog sig ur. Vad Juventus inte visste var att mellan de bägge vänskapsmatcher var Garrincha enligt en överenskommelse tvungen att spela ytterligare två vänskapsmatcher, vilket gjorde honom sliten och därmed inte heller kunde visa sig från sin bästa sida för Juventus.

 

Zinedine Zidane till Blackburn Rovers

Blackburn Rovers har inte haft någon tur när det kommer till att värva framtida världsspelare. Robert Lewandowski vara nära att ansluta till klubben 2010, när den polske skyttekungen skulle flyga över till England för att skriva på. Men, när askmolnet från vulkanen Eyjafjallajokull stoppade Lewandowskis flyg tog Borussia Dortmund chansen att knycka honom, nyheter som Blackburnfansen hade svårt att acceptera. 

Lewandowski är dock inte den mest kände spelaren som sluppit ur Rovers grepp. Zinedine Zidane, som så småningom skulle slå rekord som den dyraste övergången någonsin, var 1995 nära att välja Premier League-mästarna före Bourdeaux, men Rovers ordförande  Jack Walker hade andra planer. Walker stoppade övergången, efter att han påståtts hävda att Zidane var en onödig värvning när Blackburn redan hade Tom Sherwood. Om Jose Mourinho blir näste manager att bli sparkad i Premier League får Manchester United-fansen hoppas att klubben inte går en liknande väg som Blackburn genom att välja Sherwood framför Zidane.

 

Eusebio till Sporting CP

Som tonåring spelade anfallaren för Sportings farmarlag i Mocambique. Benficas farmarlag hade missat chansen att värva Eusebio. När hans stora talang blev allt mer uppenbar började Eusebio söka sig mot Portugal. Farmarlagens natur gjorde att Sporting låg i pole position, men nu hade Benfica insett att de gjort ett misstag när de inte värvade Eusebio. Ett misstag de inte ville upprepa.

Benfica erbjöd ett ekonomiskt avtal som Sporting inte kunde matcha, något som skulle innebära stora konsekvenser för bägge Lissabonklubbarna. Under sina 15 år i Benfica förde Eusebio sitt lag till elva ligatitlar och en Europacuptitel. Effekterna av att Sporting missade att värva Eusebio fick efterverkningar även efter anfallarens karriär. När Eusebio gick till Benfica hade Benfica och Sporting vunnit tio titlar var. Idag är ställningen 36-18 i Benficas favör.

 

Rivaldo till Bolton Wanderers

Sam Allardyce har inte alltid varit en hånad figur inom engelsk fotboll. Det fanns en tid när han till och med kopplades samman med ett tränaruppdrag för Real Madrid, även om den kopplingen endast förfäktades av Big Sam själv. Englands främste "evige" tränare gjorde stor succé i Bolton och samlade ihop ett imponerande lag. De stora namnen var betydligt större än Stelios Giannakopoulos. Youri Djorkaeff, Jay-Jay Okocha och Ivan Campo anslöt alla till Bolton under Allardyce tid i klubben, men det fanns en stjärna som var på väg att överglänsa de alla. 

År 2004 rapporterade The Guardian att världsmästaren Rivaldo var precis på gränsen att flytta till Bolton. Det påstods att Allardyce hade varit en väsentlig del i att övertala den före detta Barcelonastjärnan att Bolton var rätt klubb att spela för. Kevin Davies skickade en varningssignal till en av sin generations bästa spelare: "Vi får se hur bra han är på att jobba hem!", sa Davies om Rivaldo. Kanske var det så att Davies skrämde honom, då Rivaldo jobbade hem hela vägen till Olympiakos istället. 

 

Jean-Marc Bosman till Dunkerque

Jean-Marc Bosman är kanske den som haft den mest otacksamma fotbollskarriären av alla spelare på den här listan, men hans grusade övergång är kanske den mest talande av alla. Bosman spelade för RFC Liege till hans kontrakt gick ut år 1990. Mittfältaren var intresserad av att gå till Dunkerque, men Dunkerque hade inte de pengar som Liege krävde i övergångssumma. Liege ansåg att Bosman var deras på obestämd till, trots att de inte riktigt ville ha honom. Bosman fick sin lön sänkt eftersom han inte längre sågs som en A-lagsspelare. Bosman stämde Liege för kontraktsbrott och vann. Hans arv är att spelare numera kan skriva på kontrakt i förtid för att underlätta för en fri övergång. Bosman har även givit sitt namn till just den här typen av övergångar som sedan dess har gjorts av betydligt större fotbollsspelare. 

 

Diego Maradona till Sheffield United

Diego Maradona är en av de mest inflytelserika spelarna som någonsin sparkat en boll/slagit en boll i nät i ett VM. Hur hade detta påverkats om Maradona gått till Sheffield United som 17-åring? Kanske hade Maradona nämnts i samma andetag som Ade Akinbiyi när man diskuterar anfallare som misslyckats i Sheffield United. Med största sannolikhet hade Maradonas häpnadsväckande talang blivit uppenbar oavsett var han spelade.

Sheffield Uniteds styrelse tyckte att 200 000 pund var för mycket för att värva Maradona från Argentinos Juniors 1978, trots tränaren Harry Haslams iver att värva den lovande talangen. Istället sparade Blades 40 000 pund genom att värva Maradonas landsman Alex Sabella. Sabella var bra, men han var ingen Maradona. För närvarande spelar Sheffield United i Championship där oddsen för att Sheffield ska sluta etta ligger på 6.50 gånger pengarna, men kanske hade laget spelat i Premier League om Maradona blivit en legend i klubben.

Att sitta med facit i hand är en fantastisk sak med fotboll. Så många spelare framhålls som nästa Maradona eller nästa Zidane, men blir istället nästa Stracqualursi eller nästa Guivarc'h. Inte undra på att Jim White blir exalterad sista dagen som transferfönstret är öppet. Kanske kan en av alla övergångar bli avgörande för en klubbs kommande årtionde.

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Inför Liverpool - Leicester

Inför Leeds - Man City

Fantasy EPL omg 17

Bästa Spelare VM 2022

VM 2022: Argentina-Frankrike