Att spela på resultatet i en fotbollsmatch är det enklaste och äldsta sättet att spela på, men under årens lopp har det hänt mycket inom spelindustrin och numera finns det många olika sätt på vilka man kan satsa på en match. Att bara satsa på det vinnande laget ger sällan någon stor återbäring på insatsen, så då gäller det helt enkelt att rikta blicken åt andra håll för att hitta spelvärde. Detta har resulterat i framväxten av betting på matchhändelser och livebetting. 

Med den här guiden kommer du att få reda på allting du behöver veta om att satsa på matchhändelser i en fotbollsmatch, som dessutom kan appliceras på nästan vilken liga som helst i världen. Du kommer även att få detaljerade tips om hur du gör välgrundade val när det kommer till att satsa på matchhändelser i fotbollsmatcher.

Vad är en matchhändelse?

Den som inte spelar så mycket kanske nöjer sig med att bara satsa på vilket lag som kommer att vinna en match. Men, för spelare som är ute efter bra spelvärde och vill göra saker och ting lite mer intressanta kan det vara lite mer spännande att satsa på något annat utöver vinst eller oavgjort. 

Matchhändelser täcker i stort sett det mesta som händer eller kan hända i en match. Som spelare kan man satsa på korrekt resultat, första lag att göra mål, vilken spelare som kommer att göra mål under en match, hur många frisparkar det blir, hur många hörnor det blir, om ett lag håller nollan, när ett mål görs, om ett lag kommer att vinna efter att ha hamnat i underläge, nästa spelare att göra mål, ja listan göras lång. Ett roligt exempel på detta var att vissa spelbolag erbjöd odds på huruvida Luis Suarez skulle bita någon samt huruvida Cristiano Ronaldo skulle gråta vid VM i Ryssland 2018.  

Att satsa på matchhändelser kan göra en fotbollsmatch mycket mer spännande och du kan också ses som ett orakel om du skulle lyckas med en korrekt förutsägelse. Utöver det lär oddsen på matchhändelser vara betydligt högre än när du bara satsar på vilket som vinner. 

Vilka matchhändelser är bäst att spela på?

Det är svårt att säga vilka matchhändelser som är bästa att spela på, då detta helt enkelt beror på vem som satsar. Vissa spelare gillar att satsa på händelser som ger största möjliga återbäring, medan andra föredrar att satsa på händelser som logiskt går att förutse.

Att satsa på exakt korrekt resultat är något av det svåraste man kan göra inom fotboll, då det är en oförutsägbar sport. Dock om du lyckas få rätt kan du också skörda rejäla vinster. Typiska resultat som 0-0, 1-0, 1-1 och 2-1 har vanligtvis ganska låga odds, men om du har en känsla av att en match kan sluta med ett udda resultat kan du också få riktigt höga odds. Ta Premier League till exempel. Då och då är det i det närmaste cricketresultat när slutsignalen ljuder. Många gånger är det heller inte särskilt överraskande. Exempelvis så vann Manchester City över Stoke med 7-2 i oktober 2017. Pep Guardiolas mannar svävade högt i det blå medan Mark Hughes mannar snarare var i fritt fall. "Citizens" vann till slut Premier League-titeln medan "Potters" tvingades till nedflyttning. Det hade nog varit svårt att satsa exakt på resultatet 7-2, men hade man satsat på flera resultat med mycket mål hade man kanske kunnat pricka in det rätta.

För vissa spelare är det bäst att göra sina satsningar baserade på analyser av spelare och lag innan nästa match. Ett exempel på detta kan vara att se vilken domare som dömer matchen och ta reda på hur ofta denna dömer straff. Kombinera detta med att titta på de laguppställningar som tränarna ofta läcker ut och se vilka spelare som är tänkbara straffskyttar. Om ett lag har snabba spelare som Raheem Sterling som ofta dras ner i straffområdet, kan det vara en bra idé att satsa på att Manchester City får straff och att Sergio Aguero sätter den i nät.

Hur tar man välgrundade beslut vid betting på matchhändelser ?

Precis som sagts ovan gäller det att ta flera olika faktorer i beaktande innan man väljer hur man vill satsa på en matchhändelse. Lyckligtvis är all information som behövs direkt tillgänglig på nätet.

Opta Sports är en mycket bra källa till information för alla som spelar på fotboll. Sajten täcker fotbollsvärlden med ett större djup än någon sajt. Här finns resultat och statistik från över 1 000 ligor samtidigt som sajtens officiella partners bland annat är Premier League, La Liga och MLS. Den data som statistikerna tar fram är precis sådan information man som spelare behöver innan man lägger sina satsningar på en matchhändelse. 

Låt oss titta närmare på matchhändelsen "första målgörare" som ett exempel. Om man vill satsa på den här händelsen är det en bra idé att titta på vem som är den främste målskytten i respektive lag. Utifrån det kan man sedan titta på statistik som antal skott på mål och mot mål samt antal tillslag i straffområdet från just de spelarna i de fyra senaste matcherna. Det går även att titta på så kallade "heat maps" för att se vilka spelare som flest gånger hamnar i farliga lägen samt vilka spelare som är mer benägna att göra mål tidigt respektive sent i en match. Vill man ta det hela ett steg längre kan man också titta på var ett lags defensiva svagheter är som störst. Om ett lag släpper igenom mer bollar på ena sidan kan det vara en bra idé att satsa på en spelare i just den positionen i motståndarlaget. 

Slutsats - Är det här en mer lukrativ bettingmetod än att satsa enbart på resultat?

Eftersom spel på matchhändelser oftast ger högre odds än spel på matchresultat kan spel på matchhändelser vara mer lukrativt. Om man som spelare lägger lite tid på att göra research innan man lägger sin satsning och noga läser statistiken har man också bättre förutsättningar att kunna förutspå vad som ska hända och därmed kan man också göra mer logiska satsningar. 

För de som bara spelar lite då och då är det troligen klokast att hålla sig till sådana saker som vem som kommer att göra mål eller vad det exakta slutresultatet kommer att bli. Men, för folk som har mer tid att gräva ner sig i statistik kan en kombination av flera olika matchhändelser visa sig vara det bästa sättet att maximera chanserna till en bra avkastning. Det är svårt att säga om en form av betting är mer lukrativ än någon annan eftersom man inte kan vara med och påverka de händelser man satsar på. Men, för de som vill öka chanserna till en högre avkastning kan spel på matchhändelser vara vägen framåt. En annan fördel med att spela på matchhändelser är att det kan skänka lite extra spänning till det hela.

Läs mer om andra bettingstrategier

Fler bettingstrategier finns att läsa om på 888sports blogg. Spana in de här artiklarna för de bästa tipsen inom betting på andra sporter:

Rugby Betting Guide – Top Tips for Betting on Both Codes

Horse Racing Betting – QEII and Champion Stakes

Tennis Betting – Youngest Grand Slam Winners

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.