Europatipset är ett poolspel som startades 1993 av Svenska Spel. Men det hette inte Europatipset på den tiden utan det gick under namnet italienska stryktipset. Svenska Spel märkte att den svenska befolkningen började intressera sig för italiensk fotboll tack vare det legendariska programmet "Uno, kryss, due".

Detta program visades på TV3 varje söndagseftermiddag där en match i Serie ramades in med studio och reportage från Italien. Thomas Nordahl, son till Milan legendaren Gunnar Nordahl satt i studion som expert. VI fick även se "Don Tomasso" på äventyr runt om i Italien med reportage om fotboll och italiensk mat.

Det här var en tid när den italienska fotbollen var som bäst med spelare som Van Basten, Rijkaard, Gullit, Maldini och Baresi. Dessa legender var spelare i Milan som tränades av geniet Arrigo Sacchi. Utöver Milan laget fanns det många andra bra lag med stjärnspelare. I toppen av tabellen krigade de "sju systrarna" om ligaguldet. Det var Juventus, Milan, Inter, Roma, Lazio, Parma och Fiorentina som alla kunde vinna ligaguldet.

Detta gjorde att intresset för det italienska stryktipset var enormt. Efter några år bytte spelet namn till Europatipset och alla stora ligor på kontinenten hade nu en plats på kupongen.

För liveodds besök vår hemsida.

Innehållsförteckning

 

Europatipset är ännu en i raden av populära spel som Svenska Spel erbjuder. Det har snart funnits i trettio år och är ett välkänt spel bland tippare. För er som inte är så välbekanta med spelet, så kommer en genomgång om hur spelet spelas. Även lite förslag gås igenom vilket kan vara användbart för både nybörjare och mer erfarna spelare.

Europatipset idag | Hur spelar man Europatipset

Europatipset har många likheter med det klassiska Stryktipset. Även här består kupongen av 13 matcher. I stryktipset är matcherna från dem engelska och svenska ligorna. I Europatipset utgörs kupongen av matcher från alla världens hörn.

Det finns tre val att göra per match. På kupongen finns tre rutor per match där en 1:a betyder seger för hemmalaget, X är ett oavgjort resultat och 2:a är vinst för bortalaget.

För att ha chans att vinna måste du ha minst 10 rätt, men om många spelare prickar in rätt Europatipssrad kan utbetalningen för 10 och 11 rätt utebli. Den överförs då till nästa spelomgång som då blir en jackpottomgång.

När du spelar Europatipset kan du välja att gardera matcher med hel- och/eller halvgardering, samt även spela med olika typer av system. Men det blir en dyrare kupong om man väljer att spela fler alternativ per match.

Vid inställd eller flyttad match lottas spelresultatet för matchen.

Utdelningen på Europatipset höjdes från 46% till 65% av Svenska Spel 2010. Låt oss ta en närmare titt på hur vinsterna ser ut för vinnarna:

  • 40% till de på 13 rätt
  • 23% till de på 12 rätt.
  • 12% till de på 11 rätt.
  • 25% till de på 10 rätt.

Europatipset tips

Europatipset har spelats i Sverige under en längre tid nu och det finns många olika sätt att spela det på. Något som är vanligt och ganska intelligent är att man är många som spelar tillsammans. Detta gör att man kan lägga dyrare system och vinstchanserna ökar.

Det kan även vara bra att ha nån att bolla sina tankar med om matcherna och deras resultat. Samtidigt är det ju alltid kul att diskutera fotboll. Vid vinst får man även chansen att fira med kompisar.

Ibland är det även väldigt svåra kuponger med många ovissa matcher och då kan det vara bra att ha möjligheten att kunna spela på flera utfall av en match.

Spana in oddset fotboll här.

Romario Barcelona
Romario i Barcelona-tröjan.

Europatipset förslag

Man ska alltid vara medveten om att det inte finns några säkra pengar inom vadslagning överhuvudtaget. Även om man har bra kunskap om fotboll i allmänhet och att man har koll på sannolikheterna när det gäller vad svenska folket tecknar och matchodds så är inget skrivet i sten.

Europatipset är inget lotteri och det är inte bara tur som gör att man vinner. De som klarar sig bäst på det här spelet är de som har en bra grundläggande kunskap om fotboll och lite fingertoppskänsla. Det är matcher från många ligor i världen och det krävs en bred kunskap om ligorna.

Man ska även vara påläst om lagen som spelar just den veckan. Det är viktigt att ha koll på tidigare möten mellan lagen och formen den senaste tiden. Även information om spelartillstånden i lagen är värdefull. Vilka spelare är friska och kommer till spel. Är det någon nyckelspelare som saknas på grund av skada.

Man kan inte bara kryssa i rutorna och hoppas på att man ska vinna jackpotten utan det krävs att man är påläst om man ska vinna på Europatipset.

Europatipset resultat

Europatipset avgörs vanligtvis två gånger i veckan. Söndagar och en vardag, oftast tisdag, onsdag eller torsdag. På söndagar är spelstopp normalt 14:59 medan spelstopp på vardagarna är senare, i de flesta fallen runt 20-21 på kvällen. Håll alltid koll på spelstopp och försök lägg din rad så tätt inpå som möjligt.

Hur kan man hålla sig uppdaterad kring Europatipset resultat? Detta kan man göra väldigt enkelt på Svenska Spel, där resultaten uppdateras från sekund till sekund, samt den beräknade vinsten på antal tecken prickade. Om du sitter där med 11 rätt inför de avslutande matcherna kan du alltså se hur stor den möjliga vinsten blir beroende på utfall.

Men det bästa sättet är ju att följa matcherna live. Välj ut de intressantaste matcherna från kupongerna och titta på matcherna på tv.

Annars finns det mängder av hemsidor och verktyg för att få resultat i realtid – och även då kan man kika in matcherna som berör en. Det finns hemsidor som livescore som uppdaterar om matchresultat och annan fakta kring matchen som laguppställningar och matchstatistik.

*Credit for the main photo belongs to Luca Bruno/ AP Photo* 

*Credit for the secondary photo belongs to Amilcar de Leon/ AP Photo* 

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content

Inför Chelsea - Tottenham

Fantasy Premier League Omg. 2

Fantasy Allsvenskan Omg. 18

Inför West Ham - Man City

Fantasy Allsvenskan Omg. 17