Stryktipset är något de flesta har hört talas om. I många svenska familjer och bland vänner är det en del av livsstilen. Hela familjen är samlad eller hela kompisgänget och man jämför sina kuponger eller så har man ett gemensamt tips.

Stryktipset är ett spel från Svenska Spel som handlar om att tippa rätt utgång i 13 förvalda fotbollsmatcher.

Spelet har funnits sedan 1934 och innehöll inledningsvis bara tolv matcher. Det var ett populärt spel redan från början och det placerades en halv miljon kuponger vid första spelet. Det var först 1969 som man valde att lägga till en 13:e match. Namnet “Stryktipset” kommer från att spelarna på de allra första kupongerna strök ett streck över de alternativ man inte trodde på.

Grundprincipen för Stryktipset har alltid varit samma, men formen har förändrats vid ett antal tillfällen. I början kunde man spela på en helsvensk eller helengelsk kupong – med 12 matcher vardera. Nu är det en gemensam kupong, framförallt med engelsk fotboll som gäller. Det innebär större pott och chans på större vinster, men också en större konkurrens.

För livebetting besök vår hemsida.

Innehållsförteckning

 

Stryktipsets popularitet har bara ökat med åren. I Sverige har man en förkärlek till den engelska fotbollen sedan långt tillbaka. Den svenska fotbollen har många inslag från den engelska fotbollen och alla fotbollsälskare i Sverige har influerats sen barnsben. 

När den engelska fotbollen började visas på svensk tv under tidigt 70-tal så var det den enda utländska fotbollen man kunde följa och det är naturligt att det är så starka band till England nu. Stryktipskupongen innehåller främst Premier League och Championship matcher. Detta är de två högsta ligorna i England. Kupongen brukar fyllas ut med ett par svenska matcher.

Stryktipset idag | Hur spelar man Stryktipset

På stryktipskupongen hittar du 13 fotbollsmatcher som valts ut av Svenska Spel. Matcherna är normalt från svenska och engelska ligor. Du spelar genom att markera hur du tror att de kommer att sluta. Om du tror på hemmavinst markerar du 1, om du tror på oavgjort markerar du X, och om du tror på bortavinst markerar du 2.

För att ha chans att vinna måste du ha minst 10 rätt, men om många spelare prickar in rätt Stryktipsrad kan utbetalningen för 10 och 11 rätt utebli. Den överförs då till nästa spelomgång som då blir en jackpottomgång.

När du spelar Stryktipset kan du välja att gardera matcher med hel- och/eller halvgardering, samt även spela med olika typer av system.

Vid inställd eller flyttad match lottas spelresultatet för matchen.

Hur fungerar det med utdelning på stryktipset? Av de totala insatserna på en omgång, vilket brukar vara i mångmiljonklassen, delas 65% av dessa ut i vinster. Det är alltså summor som spelarna kan vinna. Detta är någonting många vet om, hur utdelningen på Stryktipset ser ut i helhet – men inte hur den delas upp bland de olika vinnarna. 40% går till de som har 13 rätt och här nedan följer den procentuella vinsten för de andra:

  • 15% till de på 12 rätt.
  • 12% till de på 11 rätt.
  • 25% till de på 10 rätt.
  • 8% till Garantifonden.

Garantifonden är en fond som säkerställer att en ensam vinnare på 13 rätt ska få minst 10 miljoner, vilket alltså är minimum för utfallet.

Stryktipset tips

Stryktipset lanserades år 1934 och det finns idag gott om svenskar som spelat på Stryktipset under stora delar av sitt liv, och många har även ärvt denna syssla från föräldrarna. Stryktipset är alltså förknippat med både historia och nostalgi i många familjer. Varje vecka spelar runt 1,3 miljoner svenskar på Stryktipset.

För många har Stryktipset en social funktion. Man samlas på en gemensam plats för att diskutera de olika matcherna och tillsammans försöka komma fram till hur man ska spela. Under lördagseftermiddagarna tittar man på matcherna gemensamt och lever sig med i spänningen.

För att öka dina chanser till vinst är det vettigt att spela fler tecken. Visst har det funnits små kuponger som har levererat stora vinster men det är mycket svårare att pricka rätt utan garderingar. När det är svårare kuponger kan det vara en bra ide att spela flera tecken för att få med skrällarna.

Visst blir det dyrare att spela flera tecken men man kan välja att spela tillsammans med familjemedlemmar eller vänner så att man kan dela på kostnaden. Samtidigt är det ju alltid kul att kunna dela glädjen med någon annan om man vinner.

Med dessa tips och lite grundkunskap om fotbollslagen som spelar har du en enorm fördel mot andra som spelar.

Spana in odds fotboll här.

Stryktipset förslag

Man ska alltid vara medveten om att det inte finns några säkra pengar inom vadslagning överhuvudtaget. Även om man har bra kunskap om fotboll i allmänhet och att man har koll på sannolikheterna när det gäller vad svenska folket tecknar och matchodds så är inget skrivet i sten.

Det är även det som ger stryktipset sin oerhörda spänning. Vad som helst kan hända och det finns så mycket på spel.

Ett misstag som majoriteten av alla spelare, för Stryktipset och betting i allmänhet, gör är att enbart – eller till största del – spela på lag som är stora favoriter. Det är sällan ett val som blir lyckosamt.

Eftersom många spelar på just favoriter, tenderar de att bli överstreckade (eller när det handlar om odds: att de droppar) och då dyker istället oftast värde upp på de skrällbetonade tecknen.

Man ska dock påminna sig om att spela en favorit i sig inte behöver vara ett dumt val – men att aktivt bara klicka i favoriter och undvika skrällarna är det. Åtminstone i det långa loppet, för den som vill maximera sina vinster.

Stryktipset resultat

Hur kan man hålla sig uppdaterad kring Stryktipset resultat? Detta kan man göra väldigt enkelt på Svenska Spel, där resultaten uppdateras från sekund till sekund, samt den beräknade vinsten på antal tecken prickade. Om du sitter där med 12 rätt inför den avslutande matchen kan du alltså se hur stor den möjliga vinsten blir beroende på utfall.

För en mer levande upplevelse kan man istället titta på Viasat under fotbollslördagarna med Premier League, där de uppdaterar om statusen i de 13 matcherna samt snackar Stryktipset i allmänhet. 

Annars finns det mängder av hemsidor och verktyg för att få resultat i realtid – och även då kan man kika in matcherna som berör en. Det finns hemsidor som livescore som uppdaterar om matchresultat och annan fakta kring matchen som laguppställningar och matchstatistik.

*Credit for the main photo belongs to Hans Punz/ AP Photo* 

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content
EM 2020 | Euro 2020 - Spelchema

EM 2020 -  Spelschema

Myp2p | myp2p live stream | my p2p

Myp2p Streaming

Emil Forsberg | Forsberg Leipzig

Geniet Emil Forsberg

Ronaldo7 | Ronaldo 7 | Ronaldo7 stream

Ronaldo7 | Ronaldo 7

Lionel Messi - Kanske den bäste genom tiderna

Allt om Lionel Messi