Kampsportsvärlden anses ofta vara den ultimata inom tävlingsidrotten. När startsignalen ljuder handlar det om man mot man, där få externa faktorer kan påverka vem som kommer att segra. 

En faktor som dock spelar roll är fördel av hemmaplan. En del av världens bästa fighters drar stora fördelar av förmågan att kunna tävla på hemmaplan där de ofta också gör bäst ifrån sig. Här är fem fighters från boxning och mixed martial arts vars benägenhet att prestera inför sina egna fans innebär att motståndarna i ringen eller buren har uppförsbacke från det att startsignalen ljuder. 

1. Joe Calzaghe – Den icke uppskattade mästaren

Walesiska undret Joe Calzaghe får fortfarande inte det fulla erkännande hans karriär förtjänar och det är mer än sannolikt ett resultat av var han boxades. Calzaghe boxades endast fyra gånger utanför Storbritannien i sin 46 matcher långa karriär, varav bara två gånger i USA och det i hans två sista matcher mot Bernard Hopkins respektive Roy Jones Jr.

Under karriären mötte Calzaghe och besegrade de bästa i världen. I en thriller i Sheffield, England detronerade han den store britten Chris Eubank och vann därmed WBO-titeln i supermellanvikt. Han skulle därefter försvara bältet otroliga 21 gånger.

Hans nedmontering av Jeff "Left Hook" Lacy är fortfarande en av de bästa matcher en brittisk boxare någonsin gjort i en titelfight, i vilken han fullständigt utklassade den storsvingande amerikanen, som vid den tiden var sedd som nästa stora stjärnan med en vikt på 76 kg. Calzaghe gick sedan vidare och vann mot danske stjärnan Mikkel Kessler innan han åkte till USA för sina enda två matcher på amerikansk mark, där han besegrade Bernard Hopkins och Roy Jones Jr på poäng innan han lade av.

Hade Calzaghe valt att boxas i USA tidigare i karriären hade det utan tvekan förbättrat hans rykte i boxningens ekonomiska hemvist. Han återvände som en raritet inom sporten, en bokstavligen obesegrad världsmästare med 46 vinster på 46 matcher, varav 32 på knockout. Han var alltid en stjärna i Wales och i resten av Storbritannien, men hans prestationer förtjänar utan tvekan ett större erkännande i USA.

2. Sven Ottke – Världsmästare som stannade hemma

Om du nämner Sven Ottke för ett boxningfan som inte är så hängiven kommer personen antingen säga att hen aldrig hört talas om honom eller att Ottke var en mobbare som aldrig lämnade sin comfort zone. Under sin 34 långa matcher karriär, i vilken han också var obesegrad, boxades Ottke utanför sitt hemland Tyskland endast en gång och det var i sin 13:e match han tog hem IBF-bältet i supermellanvikt. 

När han väl lagt vantarna på världsmästarbältet gjorde Ottke vad som helst för att få behålla det. Detta innebar att han inte var benägen att ta några risker under sina karriär och inte heller möta några av de andra toppboxarna i världen i viktklassen supermellanvikt. Detta till förmån för matcher mot mellanrankade boxare där risken för knockout var lägre. Ottkes styrde också över var han boxades, vilket innebar att han bestämt vägrade att försvara sin titel någon annanstans än i hemlandet.

Han försvarade sin IBF-titel 21 gånger i följd, varav 16 gånger på poäng, av vilka några var diskutabla. Det påpekades ofta att han ofta boxades med fördel av hemmaplan i så stor utsträckning som möjligt, samtidigt som matcherna ägde rum i Tyskland med tyska domare i många matcher, såväl i ringen som i juryn. Detta skulle dock visa sig vara en lyckad kombination då Ottke la av med 34 raka segrar i bagaget, men för de som har hans karriär i minnet kommer det alltid finnas en asterisk över "The Phantoms" karriär som världsmästare. 

3. Anthony Joshua – Publikfavoriten

Från det att han vann OS-guld på hemmaplan vid OS i London 2012 har Anthony Joshua varit en nationalhjälte i Storbritannien. Detta innebär att han sedan dess har boxats inför fulla hus runtom i Storbritannien, samtidigt som han aldrig har lämnat hemlandet för att boxas utomlands.

Hans stjärnstatus har inte bara genererat stora pay-per-view-inkomster i Storbritannien. Hans matcher har även väckt uppmärksamhet bland boxningsfans i USA. Hans situation står i stark kontrast gentemot hans föregångare Wladimir Klitschko, som mestadels både tävlade och bodde i Tyskland under tiden som världsmästare i tungvikt. Medan Klitschkos lite tråkiga stil inte lockade de amerikanska tittarna, passar Joshuas knockouter och förkärlek för spännande och actionfyllda matcher den amerikanska marknaden utmärkt.

Han är världsmästare i tungvikt, han är obesegrad, han fyller fotbollsarenor och han är en pay-per-view-hit på båda sidor om Atlanten. Varför i hela friden skulle han ge upp det för att boxas utomlands?

4. Floyd Mayweather Jr – Sitt egna ödes mästare

Oavsett om du föredrar honom som “Pretty Boy Floyd” eller som den gapige, skitsnackande "Money Mayweather", har Floyd Mayweather​​​​​​ haft en legendarisk karriär med 50-0 i matcher mot de bästa av de bästa i sin viktklass. Medan några mästare blivit anklagade för att ducka undan för motståndare under karriären, har Mayweather förfinat konsten att skapa ett enormt intresse kring sina matcher och därefter ta sig an sin motståndare och vinna.

Få boxare kontrollerar sin karriär på det sätt som Mayweather lyckas göra, framför under senare delen av karriären där han uteslutande har boxats på amerikansk mark. I sin 35:e match i karriären, i Portland, Oregon i november 2005, besegrade han Sharmba Mitchell. Sedan dess har han boxats uteslutande i hemstaden Las Vegas i Nevada. Under sina 15 raka matcher i Sin City tog sig Mayweather an de bästa i världen, bland annat Miguel Cotto, Canelo Alvarez, Marcos Maidana och Manny Pacquiao. I sin senaste match tjänade han sin största dagslön någonsin här han boxades mot den före detta tvåfaldige UFC-världsmästaren Conor McGregor.

Mayweathers svit av hemmamatcher kommer dock att ta slut då han sagt ja till en tre ronders uppvisningsmatch mot kickboxningsvärldsmästaren Tenshin Nasukawa på den japanska martial arts-promtorn Rizins gala på nyårsafton i slutet av 2018.

5. Aung La N Sang – Kungen av Myanmar

"Den burmesiske pytonormen" Aung La N Sang är kanske något allmänt känt namn i USA och Europa, men den Myanmarfödde fightern är en verklig superstjärna i Asiens största martial arts-organisation, ONE Championship.

Den USA-baserade mixed martial arts-stjärnan har gjort ganska blandade resultat, men sedan han nått toppen i ONE Championship har han fått chansen att fightas i landet där han föddes och påhejad av en publik som är en av de mest passionerade i idrottsvärlden har han helt enkelt varit omöjlig att besegra. N Sang har fightats sex gånger på Thuwunna Indoor Stadium, varav samtliga av hans fem senaste matchups. Samtidigt har han visat upp spektakulära prestationer varje gång han tagit ONE-titlarna i mellanvikt och lätt tungvikt.

Hans entréer är bland de mest elektriska inom kampsport, hans fans tillhör de mest passionerade och hans matcher i Yangon bara måste man se på TV. "Den burmesiske pytonormen" i Thuwunna är helt enkelt en kraft att räkna med och en av de mest dominerande krafterna inom dagens kampsport. Det kommer att krävas en mycket speciell idrottsman och en mycket speciell prestation för att besegra honom på hans hemmaplan.

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.