Baseboll och cricket är två sporter som inte sällan kopplas ihop av personer som tänker på olika sporter då det är två sporter som båda använder slagträn för att försöka slå en boll i ett försök att slå ut motståndarna.

Det finns många likheter och skillnader mellan de två spelen, varpå en jämförelse mellan de båda ger en bra inblick i kulturen kring de båda sporterna, men också skillnaden som finns.

Vad är likheterna mellan baseboll och cricket?

Målet med sporten

Baseboll och cricket har många olikheter, men i grunden är målet samma i båda sporter. Det handlar om att klara fler runs än det andra laget på antalet outs eller wickets som du får. Det finns visserligen olika sätt att klara dessa runs på, men själva grundtanken i sporterna är samma och det är vad som gör baseboll och cricket så likt för många som inte är särskilt insatta.

Spelarroller

I cricket och baseboll är där flera roller som existerar i båda sporterna. Självklart är den tekniska aspekten för varje roll annorlunda från sport till sport, men i grunden och rent principiellt är det roller som följer liknande premisser för båda sporterna. Pitchers och kastare har målsättningen att minimera poänggörandet från det andra laget. Basebollpitchers tenderar att göra det här genom att samla strikes på en spelare eller kasta väldigt svåra typer av bollar att slå på. Vad gäller kastare inom cricket försöker de snarare tvinga fram kontakt som gör att bollen kan studsa ut till försvarare som då skapar wickets och dot balls för att därigenom vinna fördel. Oavsett vad handlar det om att förhindra motståndarna att göra poäng i båda sporterna.

I den offensiva delen av spelet är slagmän i cricket och slagmän i baseboll båda sådana som siktar på att samla så många runs som möjligt. Båda försöker slå så långt som möjligt så ofta som möjligt. I baseboll handlar det om att helst slå en home runt långt förbi läktarna ute på planen, medan slagmän i cricket söker sixes som seglar över gränsen genom luften. I båda fallen är det väldigt svårt och försöker man för hårt eller begår ett misstag kan det bli tal om strikeouts i baseboll eller wickets i cricket.

Defensivt sett har spelare ute på planen samma roll på ett generellt plan. Rollen är att stoppa bollen och få motståndarnas slagmän att brännas så ofta som möjligt. Det här tenderar att vara betydligt enklare i baseboll med nio defensiva spelare som täcker en mindre yta än den som finns inom cricket. Men både cricketförsvarare och försvarare i baseboll vill fånga bollar före de rör marken för att kasta ut motståndarna som springer för att därigenom ge sitt eget lag bästa möjliga chans att vinna.

Medan det kryllar av olikheter mellan sporterna finns det som sagt flera specifika roller, vilket i sig är en likhet, men det är också roller som i grunden är väldigt lika.

Vad är skillnaderna mellan baseboll och cricket?

Bettingskillnader

Betting på både baseboll och cricket är roligt, men där är några olikheter som behöver noteras mellan de båda. När du spelar på baseboll till exempel är spel på totalen inte nödvändigtvis relaterat till vilket lag som börjar matchen. Den höga variationen i baseboll gör att ett fåtal at-bats kan avgöra hela spelet. I cricket är ordningen på vilket lag som slår väldigt viktigt då det dikterar hela tempot i matchen och möjligheterna som varje lag får.

När det kommer till betting på cricket har laget som börjar slå möjligheten att sätta tempot i matchen. Därför kommer det lag som inleder att slå, om det är ett offensivt lagt lag, sätta ett högre mål än om det lag som är mindre offensivt starka inleder matchen. Det är viktigt att hålla ett öga på den här ordningen i cricket, men i baseboll spelar det inte alls lika stor roll för den som ämnar syssla med betting.

Och när det kommer till resultatspel på crickets bettingmarknader är dessa svårare att förutspå än i baseboll. I cricket kan totalspel vara lättare att förutspå än specifika periodspel då det finns så många faktorer som kan påverka på ett mer kortsiktigt plan, men i baseboll är det den inledande rotationen som avgör så mycket, varpå du redan tidigt under en säsong kan se vilket lag som kommer att stå starkt i slutspelet enbart beroende på hur de startande spelarna ser ut.

Atmosfären i spelet

Den kanske allra starkaste kontrasten mellan baseboll och cricket är atmosfären som ligger runt matchen. Cricket har mer av en partyatmosfär beroende på var matchen spelas. I stora internationella matcher, eller i populära 20-over-ligor som IPL, är publiken ständigt igång med sånger och ljud.

Samma sak kan knappast sägas om baseboll på den högsta nivån, speciellt inte Major League Baseball i USA. Sporten opererar med en rad oskrivna regler där spelare och lag uppmanas att inte fira någonting för högt eller visa för mycket personlighet. Det här skapar en atmosfär där supportrar inte direkt blir så exalterade utom vid något enstaka kittlande ögonblick.

Det finns också kapacitet att tala om här. Cricketarenor är mycket större än basebollens om vi ser till själva planen. Det här betyder också att fler sittplatser kan ställas runt en cricketarena, även om basebollarenor bygger läktare uppåt för att kompensera för det här, men med fler supportrar på marknivå blir atmosfären i själva spelet betydligt bättre för spelarna i cricket än i baseboll.

Kast- och slagskillnader

Medan målet för pitchern i baseboll och kastaren i cricket är samma, att minimera skadan från motståndarna, är vägen för att nå dit annorlunda. I baseboll kastas bollarna mot catcherns handske precis bakom slagmannen. Det här görs från en stillastående position från början då pitchers måste utgå från en speciell position innan de startar sin kaströrelse.

I cricket är kastare tillåtna att ta fart innan från distans innan de når linjen varifrån de måste släppa bollen. När de väl har släppt bollen får de också studsa den precis innan den når slagmannen i ett försök att göra det svårare att träffa den. I cricket är straffet för at kasta en felaktig boll betydligt tyngre än i baseboll då laget som slår får en run och att bollen inte räknas i antalet kastade bollar i den over som pågår. I baseboll kan du kasta fyra dåliga bollar innan en runner får avancera en bas.

Från ett slagperspektiv är den huvudsakliga skillnaden mellan sporterna var spelarna får träffa bollen. I cricket kan du träffa bollen bakifrån, framifrån och från sidan. Det är fritt fram och det är bara att försöka springa när du väl har träffat bollen. I baseboll däremot behöver bollen hålla sig inom ett specifikt område, vilket utvidgas i en 90-gradig vinkel utifrån hemplattan på både den högra och den vänstra sidan. Bollen behöver gå framåt annars blir det en foul ball eller en strike för slagmannen.

Som du har kunnat läsa finns det massvis med både skillnader och likheter mellan baseboll och cricket, varpå båda sporterna är unika upplevelser med en hel del gemensamt.

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag