Det svenska landslaget är inte känd som ett av mest offensiva lagen i världen, utan det svenska landslaget brukar oftast hyllas för kollektivet. Trots detta har Sverige haft ett flertal fenomenala målgörare. Förr hade vi Gunnar Nordahl, sedan Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic och så småningom kommer målen levereras av dem nya talangerna som Kulusevski och Isak. 

Zlatan är som de flesta av oss vet landslagets främste målskytt genom tiderna men du kanske undrar hur topp 10 listan ser ut? 

Nedan finner du skytteligan genom tiderna för det Svenska Landslaget:

  1. Zlatan Ibrahimovic
  2. Sven Rydell
  3. Gunnar Nordahl
  4. Henrik Larsson
  5. Gunnar Gren
  6. Kennet Andersson
  7. Marcus Allbäck
  8. Martin Dahlin
  9. Thomas Brolin
  10. Agne Simonsson

 

10. Agne Simonsson - 27 mål / 51 Matcher

Göteborgaren Agne Simonsson spenderade majoriteten av karriären hemma i Sverige för hemklubben Örgryte IS förutom två, relativt misslyckade år i Spanien (hos 888sport kan du hitta Allsvenskan Odds).

För landslaget gjorde han 27 mål på 51 matcher. Han var med i det berömda landslaget som tog silvermedaljen på hemmaplan 1958.

Simonsson var också en av Sveriges målskyttar i finalen mot Brasilien. 

9. Thomas Brolin - 27 mål / 47 matcher

Thomas Brolin gjorde likt Simonsson 27 mål men Brolin gjorde det på bara 47 matcher för det svenska landslaget. Han var med i bragdlaget från VM - 1994 som tog brons.

I klubbfotbollen så är han främst känd för sina fantastiska prestationer i Serie A med Parma där han bland annat vann Coppa Italia och Uefa Cupen i ett lag med spelare som Asprilla och Zola.

8. Martin Dahlin - 29 mål / 60 matcher

Martin Dahlin gjorde sig ett namn ute i världen med sitt spel i Borussia Mönchengladbach där han gjorde mål ungefär varannan match.

Han var likt Brolin en av de offensiva nyckelspelarna i det fantastiska landslag vi fick se under VM-1994.

Totalt blev det 29 mål på 60 matcher för Dahlin.

7. Marcus Allbäck - 30 mål / 74 matcher

Marcus Allbäck är lite av en late bloomer. Hans karriär i landslaget och klubblaget tog fart först vid millenieskiftet när han passerat 25 års åldern. Allbäck har i landslaget sällan betraktats som en startspelare men har ändå lyckats göra 30 mål på 74 matcher.

För både klubblag och landslag har Allbäck ständigt lyckats göra mål i viktiga matcher och sammanhang, exempelvis gjorde han det 2000:e målet i VM i en match mot England samt när han gjorde segermålet mot Manchester United för att ge FC Köpenhamn sin första vinst i Champions League (Hitta intressant odds genom länken). 

6. Kennet Andersson - 31 mål / 83 matcher

Kennet Andersson är ännu en legend från 1994-laget. I kvalet inför VM så fick han endast några minuters speltid men efter att imponerat i första matchen under mästerskapet så skulle han spela en större roll i laget. Andersson slutade som bästa svenska målskytt och hamnade på delad 2:a plats i skytteligan med fem baljor.

Han gjorde totalt 31 mål på 83 landskamper där det sista mästerskapet blev EM-2000 i Belgien och Nederländerna.

När det kommer till klubbkarriären spenderade Andersson mer än ett decennium ute i Europa, och speciellt i Italien där han spelade i fem år.

5. Gunnar Gren - 32 mål / 52 matcher

Il Professore Gunnar Gren är som de flesta av oss vet en del av den legendariske svenska trion Gre-No-Li som skördade stora framgångar för AC Milan under mitten på 1900-talet. 

I landslaget var han först med och vann OS-guld 1948 men fick sedan förtidspensionera sig från landslaget i samband med proffskarriären i AC Milan. Detta då det Svenska fotbollsförbundet endast tillät amatörspelare i landslaget. 

Inför VM-1958 valde dock SvFF att revidera regeln och Gren kunde delta i mästerskapet på hemmaplan. Sverige lyckades ta sig till finalen men där var Brasilien med Pele i spetsen aningen för starka. Trots uppehållet så blev det 32 mål på 52 matcher.

4. Henrik Larsson - 37 mål / 106 matcher

Skåningen Henrik Larsson debuterade för landslaget 1993 och lade ner landslagskarriären 2009, vilket gör att han hade en av de längre landslagskarriärerna för Sverige.

Även om han inte hade en lika prominent turnering som resterande VM-94 hjältar så lyckades han göra ett fantastiskt mål i bronsmatchen mot Bulgarien.

Larsson långa karriär gör att Henke ligger på delad 1:a plats när det kommer till flest antal mästerskap. Totalt blev det 37 mål på 106 matcher i den blågula tröjan.

3. Gunnar Nordahl - 43 mål / 33 matcher

På tredjeplats i listan hittar vi ingen annan än Gunnar Nordahl. Som ännu en medlem av Gre-No-Li trion, så är Nordahl välkänd världen över. I Serie A lyckades han vinna skytteligan hela fem gånger,vilket är ett rekord som står sig än idag. Utöver det är han även Milans bäste målskytt genom tiderna med 210 mål. 

I landslaget blev det tyvärr inte lika många mål, utan det blev 43 mål på 33 matcher. Han hade alltså ett målsnitt på 1,30 mål/match, det är ett helt sinnesjukt snitt. 

Likt Gunnar Gren var Nordahl med och vann OS 1948 och blev även han tvungen att pensionera sig från landslaget. 

Tänk om SvFF inte haft sin amatörsregel, hade vi haft ett VM-Guld då?

2. Sven Rydell - 49 mål / 43 matcher

På andra plats hittar vi Sven Rydell. Rydell klassas ofta som Sveriges första fotbollsstjärna, och var den självklara profilen under 1920 och 1930-talet. 

Han spenderade hela sin klubbkarriär i Sverige, främst för Örgryte och i landslaget var han med och tog brons under OS i Paris 1924. 

Rydell var tvungen att avsluta sin karriär redan som 29-åring på grund av en skada. Trots det tidiga avskedet hade Sven lyckars göra 49 mål på 43 landskamper. Det målrekordet stod sig i över 80 år innan nästa man på listan slog det.

1. Zlatan Ibrahimovic - 62 mål / 116 matcher

Zlatan Ibrahimovic gjorde landslagsdebut 2001 och har sen dess i princip varit given i landslaget. Han delar tillsammans med Mellberg och Henrik Larsson 1:a platsen över spelare som deltagit i flest mästerskap, men en 1:a plats han har helt ensam är som meste målskytt i landslaget.

När han la ner 2016 hade han gjort 62 mål på 116 matcher och ett flertal av dessa mål är riktiga pärlor. Vi minns exempelvis klacksparken mot Italien i EM-2004, kanonskottet mot Grekland i EM-2008 och bicicletan mot England på Friends.

De flesta av oss har nog noterat att Zlatan är tillbaka i spel ute i Europa och fortsätter göra mål som om det spelas korpfotboll och allt fler röster höjs nu för att Zlatan borde göra comeback till EM-spelet i sommar. Zlatan och Janne Andersson har tagit sig ett snack och vi hoppas att det blir en comback så att denna artikel kan uppdateras.

 

Credit for the main photo belongs to AP Photo/Jessica Gow*

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Inför Liverpool - Leicester

Inför Leeds - Man City

Fantasy EPL omg 17

Bästa Spelare VM 2022

VM 2022: Argentina-Frankrike