Zinedine Zidane är en av världens bästa spelare genom tiderna. Han tog det franska landslaget till helt nya höjder och var bland de första Galacticos att spela för Real Madrid. 

Under sin karriär vann han allt som går att vinna. Han vann liga titlar i Italien och Spanien och sedan han vann han Intertoto, Intercontinental, och Champions League på internationell nivå.

Med landslaget vann han Frankrikes första VM titel när de vann på hemmaplan 1998, sedan har han även vunnit EM med det franska laget. 

Han tog även Frankrike till VM-final på sin sista match innan han la skorna på hyllorna. De flesta av oss minns nog det skandalomsusande avslutet på hans karriär när han skallade Marco Materazzi på plan och sedan blev utvisad. 

Efter karriären så blev han tränare för Real Madrid och där lyckades han vinna två ligatitlar och tre raka Champions League titlar. 

I denna artikel går 888sport igenom hela Zidanes karriär!

Innehållsförteckning

Spelarkarriär | Juventus | Real Madrid | Frankrike

Spelarkarriär | Frankrike

Tränarkarriär | Real Madrid

Privatliv | Fru

Förmögenhet | Lön | Net Worth

Sociala Medier

FAQ

 

Spelarkarriär | Juventus | Real Madrid | Frankrike

Zidane började spela fotboll i förorterna utanför Marseille i ett område som var känt för den höga kriminaliteten och arbetslösheten. Zidane spelade i det lokala laget och på ett träningsläger som anordnades av det franska fotbollsförbundet upptäcktes han av Jean Varraud, scout för AS Cannes.

Han flyttade till Cannes som tonåring och till en början blev omställningen väldigt stor för honom. Han hamnade ofta i bråk med motståndarspelare och publiken som använde rasistiska skällsord om hans ursprung. 

Efter att han lyckades fokusera sin ilska på fotbollen istället för publiken började hans karriär ta fart och Zidane debuterade ganska snart i A-laget där han lyckades ta Cannes till en Europaplats. 

Hans prestationer gjorde att Bordeaux signade honom säsongen 1992-1993. I Bordeaux blev det fyra säsonger och Zidane lyckades vinna Intertotocupen. Hans prestationer i Bordeaux gjorde att flera klubbar scoutade honom, i synnerhet Blackburn och Newcastle. Men båda de klubbarna ansåg att Zidane inte var tillräckligt bra för den engelska ligan (här hittar du premier league odds). Helt ofattbart och jag antar att de ångrar sig än idag.

Istället blev det regerande europamästarna Juventus som lyckades signa honom. Succén i Juventus var omedelbar. Han och Italiens nya stjärnskott Alessandro Del Piero tog ligan med storm och det blev ligavinst två år i rad. Även i Champions League tog sig laget till final två år i rad men tyvärr för deras del blev det två förluster. Efter fem säsonger i Juventus så började Real Madrid jaga fransmannen.

Real hade nu börjat sin Galacticos era och Zidane var målet för Florentino Perez. Efter hårda förhandlingar med Juventus lyckades de till slut komma överens om en transfersumma på 77.5 miljoner euro vilket då blev den högsta summan som betalats någonsin. 

Redan i första säsongen lyckades Zidane vinna Champions League genom att göra det avgörande målet på volley. Av många betraktas det som det snyggaste målet någonsin i Champions League final. 

Totalt spenderade han fem säsonger i Real innan han 2006 avslutade sin karriär.

 

Spelarkarriär | Frankrike

Zidanes karriär i det franska landslaget var fyllt av succeér. Han var med i det tidigare bespottade franska landslaget under 1998 som lyckades vinna VM på hemmaplan och bli nationens hjältar. Under den tiden så var racism ett vanligt fenomen i Frankrike och VM vinsten gjorde att landet enades aningen och firade ett lag som var blandat av vita fransmän och immigranter från förorterna. 

I finalen där Frankrike mötte storfavoriten Brasilien så var det Zidane som stal showen med två mål när Frankrike besegrade Brasilien med 3-0.

Mästerskapet efteråt var EM och även där lyckades Frankrike vinna hela turneringen, det blev Italien i final och Frankrike lyckades vinna på Golden Goal. 

Även fast Zidanes prestationer i de turneringarna var mästerliga är det ett annat mästerkskap som satt sig på minnet på de flesta. Mästerkskapet jag refererar till är VM 2006.

Zidane hade varit gudomlig under hela turneringen och hans prestation mot Brasilien i kvartsfinalen räknas nog som en av de bästa prestationerna någonsin. När det väl var dags för finalen mot Italien så var det nog många som tyckte att det vore passande om Zidane vann VM på sin sista match som fotbollsspelare. 

Istället blev det så att Zidane, som tidigare i matchen gett Frankrike ledningen tappade huvudet fullständigt och skallade Marco Materazzi. Italienaren hade nämligen förolämpat Zidane under hela matchen och till slut fick Zidane nog. Skallningen sågs av domaren som helt korrekt visade ut Zidane. 

Zidanes promenad förbi VM bucklan på väg mot omklädningsrummet etsade sig fast på minnet hos miljontals fotbollssupportrar, och det blev den sista gången Zidane spelade fotboll på professionell nivå.

 

Tränarkarriär | Real Madrid

Efter ett uppehåll från fotbollen gjorde Zidane comeback som assisterande tränare för Carlo Ancelotti när denne ledde Real Madrid till La Decima, deras tionde Champions League titel. Därefter tog han över ungdomslaget i Real innan han år 2016 blev huvudtränare för Real Madrid. 

I sin första säsong lyckades han omgående vinna Champions League och säsongen därpå vann han ligan. Totalt blev det tre Champions League titlar i rad innan han avgick då han kände att det var dags för en förändring. 

Efter hans avgång gick det oerhört dåligt för Real Madrid och Zidane övertygades av Perez att komma tillbaka. Zidane lyckades på sin första hela säsong vinna ligan. Året därpå gick inte lika bra och Zidane valde ännu en gång att avgå.

 

Privatliv | Fru

Zidane träffade Veronique Fernandez när han spelade för Cannes och paret gifte sig 1994. De har fyra söner ihop som alla spelat/spelar för ungdomslagen i Real Madrid.

Förmögenhet | Lön | Net Worth

Zidane har som sagt varit en av världens bästa spelare. En tid var han även den dyraste spelaren någonsin så han har tjänat ihop en hel del pengar. 

Enligt flera källor så ligger Zidanes förmögenhet på runt 130-135 miljoner euro.

 

Sociala Medier

Zidane använder sig endast Instagram. Hans kontonamn är @zidane och hans 29 miljoner följare får ta del av bilder på Zidane och hans familj.

Om du ännu inte hunnit bli medlem på 888sport kan du registrera dig med länken för kunna nyttja 888sport bonus

FAQ

Hu lång är Zidane?

- Han är 185cm lång

Var är Zidane född?

- Han är född i Marseille

Hur gammal är Zidane?

. Han är 49 år gammal (född: 23 Juni 1972)

*Credit for the main photo belongs to Michel Euler/ AP Photo* 

About the Author
By
Labib

En person som älskat sport och fotboll mer specifikt sen 90-talet då jag blev förtrollad av den magiske Alessandro Del Piero. Likt andra barn drömde jag om en fotbollskarriär men efter insikten om att jag saknar talangen har jag fått nöja mig med att vara en supporter.

Närmast hjärtat ligger Italiensk och Engelsk Fotboll men jag följer även Allsvenskan och La Liga.

Related Content
Gianluigi Buffon | Gigi Superman Buffon

Allt om Buffon

Mbappé | Kylian Mbappé

Vindsnabbe Mbappé

Hedvig Lindahl | Hedvig Lindahl Lön

Allt om Hedvid Lindahl

Marija Banusic | Marija Banusic Lön

Marija Banusic

VM Kval 2022 | VM fotboll 2022

VM-kval 2022