Patrik Sjöberg är som nämnt en av Sveriges kändaste och främsta idrottare men samtidigt även bland de mest kontroversiella och frispråkiga idrottare som landet haft. Sjöberg tog sin första medalj, ett SM-Guld redan 1981 och cementerade sig då som en av Sveriges bästa idrottare. Han blev då landets yngsta manliga mästare någonsin. Därefter hade Sjöberg i princip ensamrätt på guldet under majoriteten av sin karriär.

När skorna las på hyllan hade han lyckats vinna hela 8 SM-guld, av dessa 8 vann han dem sju första i rad. 

Sjöberg var inte sämre när det kommer till internationella titlar. Under stora delar av sin karriär räknades han som bland de främsta höjdhopparna i världen och det hela började med att han tog en silvermedalj i OS-1984 i Los Angeles. Han lyckades då hoppa 2.33, men vinnaren vann med två centimeter.

Sjöberg fortsatte på inslagen bana och året därpå tog han sina första EM och VM- medaljer. Det blev ett guld i inomhus VM-1985 i Paris och bara några månader därefter lyckades han vinna inomhus EM-1985 i Aten. 

1987, när nästa mästerskapssäsong drog igång var Sjöberg i toppform. Han började säsongen med att vinna inomhus-EM i Lievin, sedan med att höja det svenska rekordet till 2.39m och bara några efter det slog han världsrekord när han hoppade 2.42m. Även om världsrekordet slogs av Kubanen Javier Sotomayor så räknas den höjden fortfarande som europarekord. I slutet av sommaren 1987 så vann han även sitt första och enda utomhus medalj när han lyckades ta guldet i utomhus VM i Rom.

Därefter blev det ännu ett inomhus EM-guld under 1988 och under det året så lyckades även Sjöberg ta OS-brons under spelen i Seoul. Ännu en gång lyckades vinnaren hoppa 2 cm högre. 

Under 1989 så fick Sjöberg endast nöja sig med ett brons i inomhus-VM i Budapest. Därefter följde några år utan medaljer men när det var dags för OS-säsong så var Sjöberg i form igen.

Han började året med att vinna Inomhus-EM i Genua ett hopp på 2.38m och när sommarens OS-spel skulle dra igång var det många som hoppades på ett guld. 

Mästerskapet skulle visa sig bli en av jämnaste tävlingarna någonsin. Fem hoppare nådde samma höjd på 2.34 men endast en lyckades på första hoppet och det var Javier Sotomayor som tog guldet. Sjöberg var ensam om att klara höjden på två försök och tog därmed silvret och sin tredje medalj i OS-sammanhang. 

Efter OS-året så blev det ett silver under inomhus-VM i Toronto innan Sjöbergs karriär kom att kantas av skador och dålig form innan han valde att lägga ner år 1999. 

När han la skorna på hyllan och än idag räknas han som en av Sveriges bästa idrottare genom tiderna.

Innehållsförteckning

Biografi

Privatliv | Familj

Rekord | Världsrekord

Förmögenhet | Net worth

Medaljer

Instagram | Twitter

FAQ om Patrik Sjöberg

 

Biografi | Tidiga år

Patrik Sjöberg föddes i Högsbo i Göteborg den 5e januari 1965. Han upptäcktes av den kände tränaren Vijo Nousiainen som senare kom att bli hans styvfar.

Sjöberg avslöjade senare efter Viljos död att, Viljo under flera år hade utsatt Patrik för sexuella övergrepp.

 

Privatliv | Familj

Patrik Sjöberg har en dotter, Isabelle med Therese Lorentzon. 

Sjöberg har även varit gift med brasilianskan Renata Rodriguez Cardoso från 2005-2013. 

 

Rekord | Världsrekord

Sjöberg hade världsrekordet på 2.42m ett tag innan Sotomayor slog det. Men rekordet står sig fortfarande som Europeiskt och Svenskt rekord.

Om du gillar att spela på sporter bör du spana in betting hos 888sport

Förmögenhet | Net worth

Exakt vad Patrik Sjöberg har i förmögenhet är inte känt. Men under 2018 så omsatte hans bolag runt 2.4 miljoner kronor.

Under 2020 gick Sjöberg ut med att han på grund av Coronapandemin så småningom skulle ha svårt att betala hyran om pandemin höll i sig.

 

Medaljer

Svenska Mästerskap:

Guld: 8st (1981, 1982, 1983, 1984, 1985,1986, 1987, 1989)

Utomhus-VM: 

Guld: 1st (Rom-1987)

Inomhus-VM:

Guld: 1st (Paris-1985)

Silver: 1st (Toronto-1993)

Brons: 1st (Budapest-1989)

Inomhus-EM: 

Guld: 4st (Aten-1985, Lievin-1987, Budapest-1988, Genua-1992)

Olympiska Spel:

Silver: 2st (Los Angeles-1984, Barcelona-1992)

Brons: 1st (Seoul-1988)

888sport erbjuder även livespel, kolla gärna in livebetting

Instagram | Twitter

Patrik Sjöberg är en av Sveriges kändaste idrottare men har på sociala medier inte en enorm följarskara.

På Instagram har han 61,5 tusen följare och heter här @242patrik

På Twitter har han 16,3 tusen följare och heter även här @242patrik

 

FAQ om Patrik Sjöberg

Hur lång är Patrik Sjöberg?

Han är 199 cm lång

Vad hände under EM-2006 i Göteborg?

Sjöberg blev tillsammans med Sven Nylander och Patrik Lövgren gripna efter att ha tagit kokain

Vad handlar "Det du inte såg" om?

Boken skrev av Patrik Sjöberg och är hans memoarer. Det är även i boken Sjöberg berättar om att Viljo Nousiainen under flera år under barndomen utsatt honom för sexuella övergrepp, Efter utgivningen av boken så trädde även Yannick Tregaro fram och berättade att även han utsatss för övergrepp av Viljo.

*Credit for the main photo belongs to Eric Risberg/ AP Photo* 

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.