Nicklas Bäckström har varit en av de bästa svenska hockeyspelarna under en längre tid. I landslaget har han nu blivit en av de mer erfarna spelarna. Bäckström är inne på sin 14:e NHL säsong med Washington Capitals. Det är den enda klubben han spelat för i NHL.

I Washington har han bildat en fruktad duo med ryssen Alexander Ovechkin ända sedan äventyret i Nordamerika startade 2007. Ovechkin är ligans bästa målskytt och är NHL:s fjärde bästa målskytt genom tiderna. En stor del av hans mål har assisterats av Bäckström som har över 700 assist i NHL.

De passar perfekt ihop då Bäckström älskar att spela fram lagkamrater och Ovechkin är en mästare på att göra mål. Nicklas har en gudomlig spelförståelse som gör att han kan hitta passningsvägar som ingen annan kan se.

Innehållsförteckning:

Nicklas Bäckström Tidiga år | Biografi

Bäckström är född och uppvuxen i Valbo i Gävle kommun. Enligt hans pappa tog Nicklas på sig ett par av hans äldre brors skridskor när han var två år gammal. Han gick runt med dem på sig inomhus och ville inte ta av sig de när det var läggdags. Föräldrarna tvingades låta honom sova med skridskorna på.

Redan vid treårsåldern hade han lärt sig åka skridskor och det blev mycket hockey när han växte upp. Han började spela för det lokala laget Valbo. Efter träningspassen kom han hem och åt, och därefter blev det spel med äldre brorsan och hans kompisar. Arenan i Valbo som Bäckström brukade spela på när han var liten har nu döpts om till NickBack Arena.

När han fyllt 15 började Bäckström sin juniorkarriär under säsongen 2002–03 och spelade för Brynäs IF i J20 SuperElit-ligan. Efter ett par säsonger i juniorlaget så flyttades han upp till A-laget som spelade i Elitserien, vilket var vad den högsta serien i Sverige kallades på den tiden.

Efter en bra säsong med A-laget draftades sedan Bäckström under sommaren 2006 av Washington Capitals. Han gick som fjärdeval i draften. Nicklas valde att stanna en säsong till i Brynäs och fortsatte sin utveckling på hemmaplan.

Nicklas Bäckström Familj | Nicklas Bäckström Liza Berg

Bäckström kommer från en familj som har sport i blodet. Hans pappa Anders är en känd svensk hockeyspelare som spelade totalt tio säsonger för Brynäs IF under 1980-talet.  Nicklas mamma Catrin Bäckström spelade handboll i den svenska och finska Elite League i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.

Nicklas äldre bror Kristoffer är en före detta professionell hockeyspelare, som spelade i hockeyallsvenskan i det svenska ligasystemet med Hammarby IF, och i en tysk liga.

Nicklas Bäckström är sambo med Liza Berg och under hockeysäsongen bor dem i sitt hus i Arlington, Virginia. Tillsammans med fästmön Liza Berg har han tre barn. Deras yngsta barn föddes förra året i början på Covid-pandemin.

Nicklas Bäckström NHL

Nicklas Bäckström kom till Washington inför säsongen 2007-2008. Det tog några månader innan han anpassade sig till de mindre rinkarna i NHL. I och med Michael Nylanders skada lite in på den säsongen så flyttade Nicklas upp i förstakedjan. Där har han förblivit i alla dessa år.

Tillsammans med Ovechkin har han terroriserat de bästa försvararna i världen i över tio år. Länge lyckades Washington inte gå hela vägen i Stanley Cup-slutspelet. Men säsongen 2017-2018 blev det till slut seger i Stanley Cup. Man besegrade Vegas Golden Knights i finalen och till slut blev Bäckström mästare. Bäckström drogs med en handskada under slutspelet men bidrog ändå med 25 poäng.

I NHL ses Bäckström som en av de mest skickliga spelarna i ligan. Han är ett passningsgeni utöver det vanliga. Just nu finns det endast två spelare med fler assist än Bäckström av alla aktiva spelare. Dessa spelare är Crosby och Thornton. I år passerade Bäckström 700 assist i NHL.

Från säsongen 2013-2014 och framåt gjorde Bäckström mer än 50 assist per säsong, sex säsonger i rad. Den trenden bröts när pandemin avbröt NHL-säsongen ifjol. Annars hade Bäckström fortsatt ösa in poäng. 

Spana in nhl betting tips på vår hemsida.

Nicklas Bäckström Lön | Salary | Förmögenhet | Net Worth 

Nicklas Bäckström startade sin NHL-karriär med entry-level kontraktet som gav honom 2,5 miljoner dollar per år efter prestationsbaserade bonusar. Han hade det kontraktet i tre år.

2010 skrev han på ett tioårskontrakt där han fick 6,7 miljoner dollar i snitt per år. 2020 skrev han på sitt kanske sista kontrakt i karriären. Han kommer få 9,2 mijoner dollar per år fram till 2025.

Bäckström ryktas ha en förmögenhet på 40 miljoner dollar. Det är pengar han tjänat in via sina ishockeykontrakt och sponsoravtal.

Nicklas Bäckström | Statistik | Medaljer

Mästerskapsmedaljer

OS - En silvermedalj i OS 2014

Bäckström fick inte delta i OS-finalen för att han åkte fast i ett dopningstest inför finalen. Han hade tagit en allergimedicin som innehöll ett preparat som var narkotikaklassat. Något år efter finalen fastställdes att Bäckström inte försökte dopa sig och han blev tilldelad sin silvermedalj.

VM - Två guldmedaljer i VM 2006 och VM 2017

Stanley Cup - Mästare i Stanley Cup med Washington Capitals 2018

JVM - Ett brons 2005

 

Utmärkelser och rekord

Nicklas Bäckström blev invald till NHL:s rookie lag efter sitt första år i NHL. Han kom även med i NHL:s All-Star lag 2016. Nicklas är också den som gjort flest assist i Washington Capitals genom alla tider..

Poängstatistik

Grundserien NHL: 256 mål, 710 assist, 966 poäng

Stanley Cup: 36 mål, 71 assist, 107 poäng

Nicklas Bäckström Instagram | Twitter

Nicklas Bäckström har tyvärr inget Instagram-konto. Men han har en egen officiell hemsida.

Nicklas Bäckström har även ett Twitter konto där hans handle är @backstrom19. På Twitter har han över 114 tusen följare. Han delar inte med sig av så mycket privata saker där, men han uppmärksammar milstolpar som lagkompisar uppnått.

Här hittar du våra shl odds

Nicklas Bäckström FAQ

Var föddes Nicklas Bäckström?

- Han föddes i Valbo församling, Gävle kommun

Hur gammal är Nicklas Bäckström?

- Han är 33 år gammal

Hur lång är Nicklas Bäckström?

- Han är 185 cm lång

Hur mycket väger Nicklas Bäckström?

- Han väger 97kg

 

 *Credit for the main photo belongs to Nick Wass / AP Photo*

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content

Playmakern Peter Forsberg

Allt om Henrik Lundqvist

Empatiske Elias Pettersson

Nashvilles Filip Forsberg

Världsbäste Erik Karlsson