Malmö har länge dominerat fotbollen i Sverige på herrsidan. Den senaste femårsperioden har man befäst sin plats i toppen av klubbhierarkin i Sverige och försprånget till de andra klubbarna har bara ökat.

Detta har skett genom framgångarna på plan och även de ekonomiska musklerna man besitter. Malmö var redan en välskött klubb och man har ju alltid haft en fantastisk ungdomsakademi.

Nu har man kvalificerat sig för Champions League en tredje gång under det senaste decenniet och man är kanske Nordens största lag nu också.

Där har Malmö tagit upp kampen med FC Köpenhamn som har en större ekonomisk styrka men Malmö har passerat dem när det gäller framgångar i Europa.

Innehållsförteckning:

 

Christiansen
Anders Christiansen är en av stjärnorna i dagens Malmö FF

Malmö FF Historia | Malmö FF Titlar

Malmö FF är en av Sveriges största fotbollsklubbar. Malmö FF grundades 1910 av och klubben har fyllt 110 år. MFF anses också av många vara den bästa svenska klubben någonsin.

Om man tittar till antalet vunna titlar så är det svårt att inte hålla med det resonemanget. MFF har vunnit 21 allsvenska titlar och med det är man bäst. Närmast där bakom finns IFK Göteborg med 18 vunna.

Även när det gäller den svenska cupen har Malmö vunnit flest gånger. Man har 14 cupsegrar vilket är nästan dubbelt så mycket som tvåan, AIK.

Malmö är även det enda svenska lag som tagit sig till en final i Europas bästa klubblagsturnering. Det var i europacupen 1979, som var föregångaren till Champions League. I finalen fick man dock stryk mot Nottingham Forrest med 1-0.

Tyvärr är ju de tiderna långt borta och det är nästan omöjligt för ett svenskt lag att ta sig till en europacupfinal nu. Men om det är någon svensk klubb som kan göra det igen så är det Malmö.

Spana in oddset live på vår hemsida.

Malmö FF Champions League | MFF Champions League

Malmö FF har än en gång kvalificerat sig till Champions Leagues gruppspel. Det är tredje gången de lyckas med det under 10-talet. Efter en lång tid utan svenska lag i världens bästa klubbturnering har vi fått njuta av svenskt deltagande igen.

2014-2015 hamnade man i samma grupp som Atletico Madrid och Juventus och det blev klara förluster mot de lagen. Malmö tog dock en seger mot Olympiakos och det var hemvändaren Markus Rosenberg som blev matchhjälte med sina två mål.

Säsongen efter fick man PSG och Real Madrid i gruppen. Det blev en liknande historia för Malmö med en seger mot Shakhtar Donetsk och det var återigen Rosenberg som blev matchhjälte.

Efter ett par års frånvaro från den stora europeiska scenen är Malmö nu tillbaka i finrummet. Man har fått en tuff lottning än en gång. I år ställs man mot Juventus, Chelsea och Zenit i gruppen.

Det blev en förlust i öppningsmatchen mot Juve och Malmö får inrikta sig på kampen om en tredjeplats med Zenit. Den platsen är värdefull då den leder till spel i Europa League.

Åge Hareide
Tidigare norske succétränaren Åge Hareide. Tränade Malmö FF från 2014-2015.

Malmö FF Värvningar | Malmö FF Övergångar

En stor del av Malmös framgångar de senaste åren är alla smarta värvningar klubben har gjort. Klubbar från Sverige är inte högst upp i näringskedjan och det gäller att vara kreativa när man ska hitta spelare bra nog för Malmö.

Ett av spåren har varit att värva hemvändare som valt att avrunda fotbollskarriären. De bästa exemplen på sådana värvningar är Markus Rosenberg och Behrang Safari.

Efter flera års spel ute i Europa valde de att avsluta sina karriärer hemma i Malmö. Det blev lyckade återkomster för båda och de har hjälpt Malmö befästa sin position som nummer ett i Sverige.

En annan strategi har varit att värva från länder som inte är så populära bland de europeiska storklubbarna. Det finns många brassar, argentinare, uruguayaner och colombianer i den europeiska toppfotbollen. Men länder som Peru är ganska bortglömda och därför är transfersummorna överkomliga för svenska lag. 

Malmö hittade den peruanske landslagsspelaren Yoshimar Yotun några år tillbaka och han blev en rejäl succé. Nu försöker man göra en repris med värvningen av hans landsman Sergio Peña för en miljon euro.

Det är stora pengar för att vara Sverige men med kassan som Malmö har kan man betala lite extra för kvalité.

888sport erbjuder massvis med spel på fotboll. Kolla in odds fotboll här.

Malmö FF Transfers | Malmö FF Försäljningar

Än idag är ju Zlatans transfer till Ajax, Malmös största försäljning i historien. Man lyckades kräma ur hela 7,8 miljoner euro från Ajax. Zlatan har tidigare berättat om hur dåvarande sportchefen Hasse Borg "övertalade" honom att skriva på ett sämre kontrakt med Ajax så att transfersumman skulle bli högre.

De senaste åren har försäljningarna inte varit i den storleksklassen men det har ändå varit fina summor. Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin och Vidar Örn Kjartanson såldes för 40 miljoner kronor var ungefär. Senare såldes även Mattias Svanberg till Bologna för nästan 50 miljoner kronor. 

Många av de här spelarna som sålts är också egna produkter vilket betyder att det inte fanns någon värvningskostnad. Nästan hela transfersumman blir då en vinst i Malmös bokföring.

Malmös fina scoutingarbete och talangutveckling är bäst i Sverige. Det tillsammans med de europeiska framgångar har lett till att Malmö är överlägsna ekonomiskt i Sverige. Deras kommande tioårsperiod är säkrad ekonomiskt och fortsätter man på den inslagna vägen så kommer Malmö också vara störst i Skandinavien inom kort. 

 

Bachirou
Fouad Bachirou såldes till Nottingham Forest.

*The credit for all of the photos in this article belongs to AP photos*

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content

Inför Chelsea - Tottenham

Fantasy Premier League Omg. 2

Fantasy Allsvenskan Omg. 18

Inför West Ham - Man City

Fantasy Allsvenskan Omg. 17