Målvakter har troligen den minst tacksamma rollen på fotbollsplanen. När en anfallare gör mål på ett av fem möjligheter hyllas denne ändå och alla minns endast målet men inte missarna. Men när en målvakt gör fem bra räddningar men gör ett misstag så minns alla misstagen förevigt. 

Fastän det är otroligt orättvist tänkte vi gå igenom några av de värsta målvaktstabbarna i historien. Det finns givetvis otaligt många misstag att välja mellan men vi landade på 5 stycken. Följ med för att se vilka fem vi rankar som bland de värsta tabbarna i fotbollshistorien.

Innehållsförteckning

  1. Loris Karius
  2. Rene Higuita
  3. Oliver Kahn
  4. Peter Shilton
  5. Shay Given

Shay Given

Shay Given spelade i Premier League under två decennier och har spelat näst flest matcher för det irländska landslaget. Så han har utan tvekan skrivit in sig i historieböckerna.

En annan sak som står skriven i historieböckerna är hans misstag mot Coventry City i november 1997. Given plockade ner ett inlägg framför en av sina försvarare och Coventrys anfallare Dion Dublin valde Given att lägga ner bollen på gräset för att starta ett uppspel.

Det han hade glömt var att Dion Dublin i den förra situationen nästan hade sprungit in på läktaren och nu befann sig bakom honom. 

När Given lagt ner bollen på gräset var Dublin snabbt framme och sköt bollen in i mål.

Given

Peter Shilton

Shilton räknas som en av Englands bästa spelare genom tiderna och är den spelare som spelat mest matcher genom tiderna med sina 1390 matcher. 

Han har vunnit ligatiteln i England och vunnit två två Europacup titlar. Han hade även chansen att vinna VM Brons under mästerskapen 1990 mot Italien men efter ett misstag av Shilton kunde Roberto Baggio göra Italiens första mål när de vann med 2-1.

Shilton fick en passning från en lagkamrat och likt Shay Given var han inte uppmärksam på att det fanns en motståndare i närheten, så när han väl tog emot bollen var Baggio snabbt framme och snodde åt sig bollen, Shilton försökte reparera sitt misstag men tillslut sköt Baggio in bollen i mål.

Shilton

Oliver Kahn

Oliver Kahn är en av världens bästa målvakter genom tiderna. Under VM 2002 bar han ett ganska dåligt Tyskt lag hela vägen till finalen på Yokohama Stadium mot Brasilien. 

I finalen fortsatte han att dominera och utförde alla aktioner perfekt fram tills den 67e minuten. Det stod 0-0 på resultattavlan när Rivaldo avlossade ett skott utanför straffområdet som gick rakt på Kahn.

99/100 gånger klistrar Kahn dessa typer av skott men just denna dag släppte han en retur som Ronaldo snabbt var framme och petade in.

Hos 888sport finns de massvis med möjligheter att betta på fotboll

Tyskland

René Higuita

Higuita är utan tvekan den största målvaktsprofilen fotbollen skådat. Han kallades El loco, galningen på grund av hans riskfyllda spelstil som kunde vara allt från att göra makalösa frisparksmål, skorpionräddningar och gå på dribblingsräder. 

Det var just dribblingsräder som gör att han placerar sig på den här listan.

Under VM 1990 så spelade Colombia mot Kamerun i åttondelsfinalen. Det var första gången Colombia hade tagit sig vidare till slutspelet, och Higuita startade matchen som gick till förlängning.

I förlängningen fick Higuita en pass från en lagkamrat när han var långt utanför straffområdet och istället för att passa vidare bollen så försökte Higuita att dribbla bort Kameruns Roger Milla som kom löpandes, men Milla gick inte bort sig och lyckades vinna bollen och satte sen full fart mot målet och kunde enkelt rulla bollen in i mål.

Higuitas misstag ledde till att Colombia fick åka hem.

Spana in live oddset om du gillar att spela när matcherna är igång!

Higuita

Loris Karius

Karius hade i princip under hela sin Liverpool karriär varit ifrågasatt. 

Säsongen 2017/2018 hade Liverpool tagit sig hela vägen till Champions Leaguefinalen och Karius hade möjligheten att skriva in sig i klubbens historieböcker.

Visserligen lyckades han med det men han hade nog hoppats att det vore av andra anledningar. 

När det stod 0-0 så plockade Karius upp en lös boll och sen tänkte han köra igång snabbt och kastade ut bollen mot högerkanten men Benzema var uppmärksam och blockade kastet och blockningen gjorde att bollen rullade i mål.

Värre skulle det bli, när Real Madrid ledde med 2-1 hamnade bollen hos Gareth Bale som stod långt utanför straffområdet. Han valde överraskande dra till med ett skott. Skottet gick rakt mot Karius och borde egentligen vara plockpotatis men Karius lyckades inte greppa bollen och den studsade in i mål.

Karius var som väntat otröstlig och bad supportarna om ursäkt. Några dagar efter matchen fick världen veta att Karius blivit inlagd på sjukhuset för en hjärnskakning som han ådrog sig under matchen. Enligt läkarna så fick han hjärnskakningen bara några minuter innan den första tabben och tränaren Jörgen Klopp tror att hjärnskakningen troligen var anledningen till dem misstagen.

Loris

Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.