Jon Dahl Tomasson är nog för den yngre generationen mest känd som tränare för Malmö FF. Men innan tränarkarriären tog fart spelade han för klubbar som Newcastle, Feyenoord och för giganten AC Milan där bidrog till att AC Milan vann Champions League. 

Han var även frontfigur i ett oerhört starkt Danskt landslag. Han slutade efter 13 år i landslaget och hade då gjort 52 mål på 112 matcher vilket gör att han har delad första plats när det kommer till mest mål i landslaget. 

I denna artikel går 888sport igenom hela Tomasson karriär, häng med!

Innehållsförteckning

Spelarkarriär | AC Milan

Tränarkarriär | Malmö FF

Privatliv | Fru

Förmögenhet | Lön | Net Worth

Instagram | Twitter

Meriter

FAQ

 

Spelarkarriär | AC Milan

Tomassons karriär började i Køge BK innan han som 18 åring flyttade till holländska Heerenveen. Efter något år blev han en startspelare i laget och blev sedan klubbens bäste målskytt två säsonger i rad. Detta gjorde att flera klubbar runt om i Europa fick upp ögonen för den unge dansken och till slut blev det en flytt till Newcastle i Premier League. 

I Newcastle var tanken att han skulle spela i sin favorit position som offensiv mittfälate bakom legenden Alan Shearer men efter att Shearer åkt på en rejäl skada blev Tomasson tvungen att spela i en ovan position som anfallare. Detta ledde till att han endast gjorde 4 mål på 35 matcher och han skeppades tillbaka till Nederländerna, denna gång för spel i Feyenoord. 

Perioden i Feyenoord blev väldigt lyckosam. Han fick spela som släpande anfallare och bildade ett riktigt bra partnerskap med Pierre van Hooijdonk. Laget lyckades vinna ligan och holländska super cupen under hans första säsong. Totalt blev det fyra säsonger i Feyenoord och under sin sista säsong lyckades laget vinna Uefa cupen. När kontrakten gick ut under sommaren valde Tomasson att skriva på för AC Milan. 

Tomassons debutsäsong i Milan blev väldigt succeartad. Även om Tomasson främst fick agera backup till Inzaghi och Shevchenko bidrog han med sina tre mål till att Milan vann Champions League.

Säsongen därpå lyckades han vinna Serie A titeln och under sin sista säsong 2004/2005 kom laget tvåa i Champions League. Finalen mot Liverpool gick till straffar och Tomasson lyckades sätta sin straff men laget förlorade ändå. Under sommaren så inskaffades Christian Vieri och Tomasson såg sina spelmöjligheter minska ännu mer, så han valde i samråd med klubben att lämna klubben. 

Tomasson gick först till Stuttgart i tyska Bundesliga och spenderade två ganska misslyckade säsonger där innan han flyttade vidare till Villarreal i La Liga. Även där blev det en säsong att glömma då Tomasson främst fick agera inhoppare. Efter en säsong så gjorde han en återkomst till Feyenoord.

I Feyenoord spenderade han tre skadedrabbade säsonger, han lyckades endast spela 37 matcher men gjorde ändå 20 mål.

 

Tränarkarriär | Malmö FF

Direkt efter att Tomasson la skorna på hyllan meddelade han att han skulle påbörja en ny karriär som assisterande tränare för den holländska klubben Excelsior. Inför säsongen 2013/2014 blev han huvudtränare för klubben men han stannade endast ett halvår innan han flyttade till Roda. 

Säsongen i Roda gick inget vidare, efter fem månader under Tomassons styre blev laget nedflyttade och Tomasson fick sparken. Efter det återgick han till att vara assisterande tränare, först för Vitesse och sedan det Danska landslaget. 

Under January 2020 blev Tomasson utnämnd till tränare för Malmö FF och han ledde laget med framgång och laget lyckades vinna Allsvenskan under hans första säsong. Under den pågående säsongen 2021 så är Malmö uppe i toppen och konkurrerar mot AIK och Djurgården.

 

Spela oddset live på 888sport

Privatliv | Fru

Jon Dahl Tomasson är gift med Line Kongsgaard och paret har två söner, Luca och Liam ihop. 

Paret hamnade nyligen i media gällande ett rättsfall. Paret hade nämligen utsatts för stalking av kvinna i Nederländerna som hade hotat familjen. 

Förmögenhet | Lön | Net Worth

Exakt vad Tomasson tjänar som tränare för Malmö FF är inte känt. Då han inte har några nämnvärda meriter sen tidigare så är det nog inte någon massiv summa och det är nog inte Tomasson i behov av med tanke på att han haft en väldigt lyckosam fotbollskarriär.

 

Kolla in alla fantasktiska spelmöjligheter på 888sport

Instagram | Twitter

Även fast Jon Dahl Tomasson tillhör fotbollsgenerationen innan sociala medier så har han ett officiellt konto på Instagram. Han har det formella kontonamnet @officialjondahltomasson med drygt 10 tusen följare. 

 

Meriter

1x Eredivise 1998-1999 (Feyenoord)

1x Johan Cruijff Shield: 1999 (Feyenoord)

1x Serie A: 2003–04 (AC Milan)
1x Coppa Italia: 2002–03 (AC Milan)
1x Supercoppa Italiana: 2004 (AC Milan)
1x UEFA Champions League: 2002–03 (AC Milan)

1x Allsvenskan 2020 (Tränare, Malmö FF)

 

FAQ

Hur lång är Jon Dahl Tomasson

- Han är 182 cm lång. 

När la han ner fotbollskarriären?

- Han slutade 2011

Hur gammal är Jon Dahl Tomasson?

- Han är 45 år gammal (född: 29 Augusti 1976)

 

*Credit for the main photo belongs to Anton Uzunov/ AP Photo* 

 

About the Author
By
Labib

En person som älskat sport och fotboll mer specifikt sen 90-talet då jag blev förtrollad av den magiske Alessandro Del Piero. Likt andra barn drömde jag om en fotbollskarriär men efter insikten om att jag saknar talangen har jag fått nöja mig med att vara en supporter.

Närmast hjärtat ligger Italiensk och Engelsk Fotboll men jag följer även Allsvenskan och La Liga.

Related Content
Gianluigi Buffon | Gigi Superman Buffon

Allt om Buffon

Mbappé | Kylian Mbappé

Vindsnabbe Mbappé

Hedvig Lindahl | Hedvig Lindahl Lön

Allt om Hedvid Lindahl

Marija Banusic | Marija Banusic Lön

Marija Banusic

VM Kval 2022 | VM fotboll 2022

VM-kval 2022