När det kommer till ishockey spelar Sverige en viktig roll. Några av världens genom tidernas bästa ishockeyspelare har börjat sina karriärer i de svenska ishallarna. SHL har gjort sig känd som en liga som fostrar de bästa målvakterna och backarna, och överlag är det en otroligt hög kvalitet på spelet. 

SHL-matcher lockar alltid stor publik och ligan är en av de mest följda i världen. Det kommer därmed inte som en överraskning att SHL är en populär liga på bettingsidorna. SHL betting tips söks av både inbitna supportrar och de som bara gillar att titta på svensk hockey, oavsett vilka lag som möter varandra. Den som aldrig har tippa SHL kan förvånas över det stora utbudet av oddsspel och speltips SHL. Att tippa på SHL innebär mer än att försöka välja vilket lag som kommer att vinna en match. Vi går igenom grunderna, och lite till, för att det ska bli enklare att hänga med bland alla SHL betting tips.

Förstå SHL: Grunden till en bättre förståelse för SHL betting tips

De som vill tippa SHL och som söker efter SHL betting tips behöver ha en viss förståelse för hur SHL-matcherna spelas. De behöver känna till att matcherna spelas i tre perioder som är tjugo minuter långa. Om det är oavgjort efter att ordinarie tid har spelats blir det förlängning. Förlängningen spelas som ”sudden death”, vilket innebär att det första laget som gör mål vinner hela matchen. Det är viktigt att den som letar efter SHL betting tips känner till att ”sudden death” inom svensk ligahockey spelas i max 5 minuter och tre mot tre. Om det fortfarande är oavgjort efter ”sudden death” blir det straffläggning. Det kan vara värt att notera att svenska hockeyrinkar också är större än de som det spelas på i NHL.

Det går att ta del av SHL tips på flera olika sätt. Det går att läsa vad sportjournalister, såsom vad Sportbladets SHL-panel bestående av Tomas Ros och Hans Abrahamsson, skriver under pågående säsonger och silly season. Det går att läsa mer specifika speltips SHL via sportbloggare. Dessa brukar kombinera nyheter och rykten tillsammans med SHL betting tips. Det går att följa respektive klubb genom sociala medier som Facebook och Twitter. Där presenteras nya spelare när kontrakten är klara. Det delas information om skadade spelare, övergångar och prognoser för kommande matcher och säsonger. SHL har även utvecklat en egen app där det går att se statistik och nyheter som publiceras på klubbarnas hemsidor, fast från en och samma plats. 

Specifik statistik för ingående SHL betting tips

Det kan vara bra att specificera sitt sökande efter SHL tips baserat på vilket eller vilka SHL odds som du ska spela på. Det finns nämligen flera speltyper tillgängliga att betta på. Om du vill spela på hur många mål som kommer att göras under en match är det bra att känna till vilken målvakt som kommer att sitta i respektive mål, och vilka spelare som är de bästa målskyttarna. Luleås Joel Lassinantti vann målvaktsligan i grundserien 19/20 med en räddningsprocent på 92,81 %. Det innebär att laget som möter honom och Luleå måste ha vassa målskyttar. Färjestads Marcus Nilsson, Rögles Kodie Curran och Frölundas Ryan Lasch var de som toppade poängligan 19/20 med tolv mål var. Nilsson vann till slut tack vare fler assist.  

Tidigare resultat är ytterligare en indikation på vilken form respektive lag har inför kommande match. Det kan också vara bra att granska resultatet från den senaste gången de två lagen möttes. Det laget som förlorade det senaste mötet brukar tendera att vara försiktigare i en kommande match. Samtidigt kan det laget som vann den senaste matchen bli alldeles för kaxigt och göra bort sig genom att ta ut segern i förskott. Det sistnämnda går att applicera på Malmö Redhawks under den senaste säsongen. Historiskt har de haft ett övertag i Skånederbyt mot Rögle BK. Säsongen 19/20 vann de däremot inte ett enda möte, vilket kan tyda på en svacka i Malmö-laget men också på en rejäl tempoökning i Rögle. 

Tippa SHL: Betting på matcher och långtidsspel

Spel på hockey odds och SHL inkluderar flera speltyper. Bland alla oddsspel är det 1X2, eller matchodds, som är det mest populära. Det är ett klassiskt nybörjarspel för den som inte har satt sig in i klubbarnas mål- och assiststatiskt. Det är ett bet på vilket lag som vinner en match, eller på att det kommer att bli oavgjort. 

Den som ska tippa SHL bör däremot veta att bettet endast gäller på resultatet efter ordinarie matchtid. Eftersom det alltid är ett lag som vinner i SHL, antingen under ordinarie tid eller i förlängningen, gäller 1X2 endast på resultatet efter ordinarie speltid. Den som vill spela på vilket lag som blir den slutgiltiga vinnaren kan välja att spela på moneyline. Det påminner om 1X2 men utan alternativet oavgjort. Här spelar du på om det är lag 1 eller 2 som vinner efter ordinarie tid inklusive förlängning.  

Långtidsspel är en speltyp för en händelse som inte kommer att avgöras på väldigt lång tid. Typiska långtidsspel inom SHL är på vilket lag som kommer att vinna hela slutspelet, och därmed får äran att lyfta den traditionsenliga Le Mat-pokalen. Säsongen 18/19 var det Frölunda HC som fick fira titeln när de vann finalslutspelet över Djurgården med totalresultatet 4-2. Fjolårsvinnaren blir automatiskt förhandsfavoriten inför kommande säsong, men långtidsspel kan ha rörliga odds. Det innebär att de kan öka och minska beroende på hur lag presterar i grundserien. 

Andra populära långtidsspel är på vilket lag som riskerar att degraderas från ligan och tvingas spela i Hockeyallsvenskan. Det går också att spela på vilken spelare som kommer att vinna poängligan och målvaktsligan. Även här brukar fjolårsvinnaren vara förhandsfavorit, men bara om spelaren är kvar i ligan. Om han har lämnat sin klubb, såsom poängkungen Marcus Nilsson har lämnat Färjestad för att spela i Ryssland, kommer poängligan att vara mer öppen. 

SHL betting tips: Oddsspel på resultat och mål

Vid de tillfällen då två väldigt ojämna lag, t.ex. IK Oskarshamn och Färjestad, möter varandra går det att spela på handikapp. Det innebär att det favorittippade laget måste göra ett visst antal mål för att vinna enligt speltypen. Om du spelar på att laget som börjar med – 2 mål ska vinna, måste de vinna med minst tre mål. Om du spelar på att laget med + 2 mål kommer att vinna, kommer du att vinna även om laget förlorar med 1 mål, eller om de vinner. För IOK, som endast har spelat i SHL under en säsong, är det en välbehövlig fördel mot Färjestad, som har blivit svenska mästare nio gånger. 

 Över/under är ett spel på hur många mål det kommer att bli under en match. I SHL är genomsnittet per match 2,41 mål. Den som spelar över tror att det kommer att göras fler än det valda antalet mål, medan den som spelar under tror att det kommer att göras färre än det valda antalet mål. Målmarknader är populära inom SHL betting, även om ligan inte är känd som den mest målrika. Målrekordet hålls fortfarande av Håkan Loob och är 36 år gammalt. Han vann poängligan med 42 mål, på endast 36 matcher. Populära målmarknader är det totala antalet mål under en match, hur många mål som görs av respektive lag och antalet mål i varje period. 

Live betting: SHL tips för speltyper som passar ligan

SHL är tillgänglig för livebetting och det går att spela på olika liveodds hockey. Som en icke målrik serie är det populärt att betta på annat än just målmarknader, även om de är tillgängliga i form av vilket lag som gör det första målet i perioden och vilken spelare som gör målet. I livebetting på SHL är det mer vanligt att betta på om matcherna kommer att gå till förlängning eller om det till och med kommer att bli ”sudden death”. Om matchen går till straffar gäller det att hålla koll på respektive lags bästa målskyttar, vilket är en matchstatstik som finns tillgängligt i SHL-appen. 

Vid livebetting är det nästan väsentligt att titta eller lyssna på matchen. Det kommer att ge ytterligare speltips SHL och hjälpa bettaren att bestämma vilka odds hen ska spela på. I Sverige är det C More och Radiosporten som har rättigheterna att sända alla SHL-matcher. 

SHL tips: Tillgängliga innan, under och efter varje säsong

Oavsett vilken marknad du är intresserad av för att tippa SHL pågår ditt sökande efter speltips SHL året runt. Säsongen sträcker sig från september till maj men under sommaren går silly season-ryktena heta. Dessa, vilket brukar inkludera om spelare ska lämna sina klubbar eller vilka tränare som ska värvas, tillsammans med statistik från tidigare säsong kan förbereda dig för att lägga ett långtidsspel redan från seriestart. Verkar det fortfarande som att Frölunda, som vann SHL 18/19 men som kom på sjunde plats i grundserien 19/20, har vad som krävs för att vinna 20/21? Kommer IKO, som riskerade att degraderas med sina 31 0-poängsmatcher, lyckas samla ihop sig och klara en SHL-säsong till?

Ishockey är en av Sveriges allra största sporter och det går att hitta massivs med SHL tips. Alla bettare har sina sätt att läsa SHL betting tips och följa matcherna, och det finns inga rätt eller fel. Kom bara ihåg detta: ju mer du vet om betting och om att tippa SHL, desto större chans har du att pricka in de rätta oddsen. 

 

*Credit for the main photo belongs to Stacy Bengs / AP Photo*

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content
Världens Bästa Hockeyspelare

Världens Bästa Hockeyspelare

Sveriges Bästa Ishockeyspelare Genom Tiderna

Bästa Svenska Hockeyspelarna

Bästa Ishockeyspelaren genom tiderna

Tidernas Bästa Hockeyspelare

NHL Bettingtips: Allt du behöver veta

NHL Bettingtips

Sveriges främsta hockeyspelare

Sveriges främsta hockeyspelare