Hanna Glas är en så kallad "late-bloomer". Det tog ett tag innan hon fick sitt stora genombrott. Hon kom med i landslaget först när hon var 24 år och sin stora utlandsflytt till PSG året efter.

Hanna hade stora bekymmer med skador vilket gjorde att hon hade svårt att få igång karriären. Nu när hon har fått vara skadefri ganska länge har hon kunnat visa sin enorma talang.

När Jessica Samuelsson skadade sig fick Hanna Glas chansen i landslaget och hon gjorde högerbacksplatsen till sin egen. Även om hon föredrar en plats till höger i en trebackslinje, så är hon ändå en av de bästa i världen i en fyrbackslinje som högerback.

Hanna Glas är i final med damlaget i OS och har gjort ett fantastiskt mästerskap. Nu hoppas vi att damerna tar hem guldet till Sverige!

Innehållsförteckning:

 

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Hanna Glas. Trevlig läsning!

Hanna Glas Tidiga År

Hanna Glas föddes den 16 april 1993 i Sundsvall. Hennes föräldrar heter Leif Nilsson och Susanne Glas. Hon har även en äldre bror vid namn Johan som var den som inspirerade Hanna till att börja med fotboll. När Hanna var tre år brukade hon kopiera allt Johan gjorde och eftersom han spelade fotboll med pappa Leif så ville Hanna också vara med.

Vid fem års ålder började hon spela för Sundsvalls DFF och på den tiden var hon överallt på plan. Det var ingen som sprang lika mycket som henne på plan. Redan då kunde man se vilken vinnarskalle hon hade, då hon blev arg på dem som inte sprang lika mycket som henne.

I ung ålder spelade hon förutom fotboll också basket och innebandy. När det blev för svårt att hålla på med tre sporter fick Hanna bestämma sig för att koncentrera sig på en sport. Efter ett par veckors betänketid blev det fotboll. Resten är historia.

För spel på svensk fotboll, spana in allsvenskan odds på våran hemsida.

Hanna Glas Korsband

Hanna har varit med om några hemska skador under sin karriär. Hon har haft tre korsbandsskador i sin karriär. Det är ett mirakel att hon fortfarande spelar på den högsta nivån. 

Hin fick sina tre skador inom loppet av sex år. Hanna visade enorm mental styrka när hon tog sig tillbaka tre gånger om efter knäskadorna.

Många mentalt svagare och latare spelare hade nog valt att avsluta karriären men Hanna bet ihop och kämpade sig tillbaka. Nu har hon varit skadefri sedan 2015.

Hanna Glas PSG | Hanna Glas Bayern

Innan Hanna åkte iväg på sitt utlandsäventyr blev det ganska många år med fotboll i Sverige. Det blev spel Sundsvalls DFF, Sunnanå, Umeå och Eskilstuna innan flyttlasset gick till Paris. I Hannas båda säsonger med PSG slutade man på andraplats bakom Lyon i den franska ligan.

Inför förra säsongen värvades Hanna till den tyska storklubben Bayern München. Det blev succé direkt med Bundesliga seger under första säsongen. Man gick även långt i Champions League innan det blev respass mot Chelsea i semifinalen. Glas avgjorde det första mötet mot Chelsea efter ett drömmål. 

Det målet utsågs till säsongens finaste Champions League-mål.

Hanna Glas OS | Hanna Glas Landslaget

I landslaget har Hanna Glas cementerat sin plats i startelvan. Hon är given på sin högerbacksplats. Hanna är prototypen av den moderna ytterbacken. Hon har stenhård koll på det defensiva spelet och fyller alltid på i offensiven. I landslaget bildar hon en fruktad duo med Sofia Jakobsson längs högerkanten.

När Sofia söker sig in mot mitten fyller Hanna alltid på i luckan som öppnas upp på högerkanten. Det är inte alltid backar är bekväma i mer offensiva positioner på plan men Hanna är trygg med bollen och har ett fantastiskt inlägg.

Hanna Glas Förmögenhet | Net Worth | Lön

Damfotbollen är inte i närheten av herrfotbollen när det gäller löner och sponsorkontrakt. Men i takt med att förutsättningarna förbättras och att intresset ökar för damfotbollen så har det börjat bli lite bättre löner.

Hanna Glas skrev under 2020 på ett jättefint kontrakt med Bayern München. Hennes lön är över en miljon netto per år i tre år.

Med det är hon den bäst betalda svenska försvarsspelaren på damsidan någonsin. Hanna Glas sponsras även av skojätten Adidas vilket troligen ger ett klirr i kassan.

För mer bet titta in här.

Hanna Glas Pojkvän | Hanna Glas Partner

Hanna har en pojkvän vid namn Christoffer Milde. Hanna hittade sin kärlek tidigt i livet och hon har haft Christoffer vid sin sida i åtta år.

I kölvattnet av pandemin förra året bodde de tillsammans i Eskilstuna. Det var mittemellan Hannas flytt ifrån PSG till Bayern. Numera bor de i tyska München där hon spelar sin klubblagsfotboll.

 

Hanna Glas Instagram | Hanna Glas Twitter 

Hanna Glas är en av Sveriges populäraste fotbollsspelare och har en mängd följare på sociala medier. Hanna har över 37 tusen följare på instagram. Om du vill följa Hanna Glas på Instagram så heter hon där @hannaglas. Där lägger hon upp bilder från alla delar av sitt liv. 

Hanna Glas har även ett twitterkonto. Till skillnad från många andra i fotbollslandslaget är hon faktiskt ganska flitig med inlägg på twitter. På twitter är det mest fotbollsrelaterade tweets den senaste tiden. Hennes handle på twitter är också det @hannaglas.

Hanna Glas | FAQ  

Hur gammal är Hanna Glas?

- Hon är 28 år gammal

Hur lång är Hanna Glas?

- Hon är 172 cm lång

Hur mycket väger Hanna Glas?

- Hon väger 67 kg.

*Credit for the main photo belongs to Francisco Seco / AP Photo*