Säsongen 2021/2022 är igång och Erling Braut Håland fortsätter göra mål som om det inte finns en morgondag. Han gjorde exempelvis hattrick på säsongens första tävlingsmatch i DFB Pokal.

Håland tillsammans med Mbappé, betraktas av många som arvtagarna till Cristiano och Messi. Inte nödvändigtvis för att de har liknande spelstilar utan för deras målsinne och enorma profil utanför plan. 

Under sommarens transferfönster var det mycket snack om att Håland skulle flytta till någon av de största klubbar men till slut stannade Håland kvar i Dortmund. Troligen kommer han flytta så småningom men tills vidare kommer vi att se honom fortsätta briljera framför den gula väggen på Westfalenstadion.

Följ med när vi går igenom det mesta när det kommer till Erling Braut Håland. 

Innehållsförteckning

Biografi | Karriär

Privatliv | Familj

Förmögenhet | Lön | Net Worth

Instagram | Twitter

FAQ

 

Biografi | Karriär

Erling Braut Håland föddes i Leeds, son till Gry Marita Braut och fotbollsspelaren Alf-Inge Håland som då spelade i Premier League för Leeds. Efter några år i England flyttade familjen hem till Norge och han började spela fotboll som femåring i den lokala klubben Bryne. 

När han endast var 16 år gammal fick han göra A-lagsdebut för Bryne i den norska andra divisionen. Även om Håland inte lyckades göra några mål under sin debutsäsong så erbjöds han en provträning med Hoffenheim, men han valde tillslut att flytta till Molde FK.

I Molde däremot blev det mål omgående. Håland gjorde debut i cupen och målade omgående i en 3-2 vinst. Några månader senare blev det debut i Eliteserien och han gjorde 14 mål på 39 matcher i klubben innan han flyttade till Red Bull Salzburg på ett fem års kontrakt. 

Han flyttade under vinterfönstret och under första säsongen fick han väldigt sparsamt med speltid. Det blev endast 5 matcher och 1 mål. Men året därpå skulle visa sig bli Hålands genombrotts säsong. Haaland, som han numera stavar sitt efternamn för att det ska fungera internationellt, började säsongen 2019/2020 i ett rasande tempo. 

Han gjorde fyra hatricks på bara två månader och han hade gjort det i Cupen, Ligan och i Champions League mot Genk. I de nästkommande matcherna i CL gjorde han mål på storklubbarna Liverpool och Napoli. Han fick hela Europas ögon på sig men det gjorde inte att Haaland spelade sämre utan han fortsatte på inslagen väg och gjorde i Champions League mål i fem raka matcher.

När transferfönstret öppnade blev det en kamp mellan Manchester United, Juventus och Borussia Dortmun om Haalands signatur. Till slut var det bara Dortmund som var villiga att betala prislappen Salzburg krävde. Han lämnade Salzburg för 20 miljoner euro och med att ha gjort 29 mål på 27 matcher.

I Dortmund blev det succe direkt när han gjorde hattrick i sin första match. Efter endast tre matcher i den gula tröjan hade han gjort sju mål, det blev bara några matcher till innan Covid-19 pandemin stoppade upp all fotboll i världen. 

När säsongen väl kom igång igen visade Haaland att han inte hade legat på latsidan under uppehållet. Han gjorde mål omgående och avslutade säsongen i Dortmund med 16 mål på 18 matcher.

Säsongen därpå, 2020/2021 skulle bli ännu bättre. Haaland gjorde under säsongen 41 mål på 41 matcher och vann skytteligan i Champions League där hans Dortmund åkte ut i kvartsfinalen. 

Säsongen 2021/2022 har precis börjat men vi ser redan tecken på att denna säsong potentiellt kommer gå ännu bättre än förra. På bara 5 matcher har norrmannen gjort 6 mål.

Hans prestationer på plan har gjort att hans värde har ökat till hela 130 miljoner Euro enligt Tranfermarkt.

 

Privatliv | Familj

Erling Braut Haaland är som tidigare nämnt son till Alf-Inge Håland som spelade i Premier League på 90-talet och början av 2000-talet. Många av er kanske främst minns honom för hans dueller med Roy Keane som slutade med att den irländaren sparkade Alf-Inge med dobbar på knäskålen och förstörde hans karriär.

En annan intressant detalj när det kommer till familjelivet är att Erlings kusin Albert Tjåland spelar i Molde och likt Erling har har gjort otaligt många mål i ungdomslagen. Vi får hålla tummarna att vi får se ett anfallspar som utgörs av Haaland och Tjåland i framtiden.

Hos 888sport kan du hitta väldigt intressanta odds

Förmögenhet | Lön | Net Worth

Haaland är endast 21 år gammal men får redan nu en massiv lön. De flesta källor är eniga om att han har en lön på runt 8 miljoner euro per säsong i Dortmund. Men skulle det bli en flytt så kommer lönen öka rejält.

Enligt rykten så sägs Haaland agent den ökände Mino Raiola ha informerat storklubbarna att Haaland vill ha en lön på 35 miljoner euro per år. Skulle detta stämma så skulle han då hamna på samma nivå som Cristiano Ronaldo och Lionel Messi.

 
Per år €7,900,000 kr 80,322,009
Per månad €658,333 kr 6,693,497
Per vecka €151,923 kr 1,544,653
Per dag €21,643 kr 220,051
Per timme €901 kr 9,160
Per minut €15 kr 152
Sedan du började titta på denna sida har Erling Braut Haaland tjänat
 

 

Instagram | Twitter

Haaland är likt de flesta andra unga spelare väldigt aktiv på sociala medier. På hans twitter konto, @erlinghaaland har han 1.1 miljoner följare. Men det sociala mediet han använder mest är Instagram. Där har han 11 miljoner följare och har kontonamnet @erling.haaland.

Om du vill spela på livematcher kan du spana in oddset live

FAQ

Hur lång är Haaland?

- Han är 194 cm lång

När är Haaland född?

- Han föddes 21 Juli 2000

Vem är Haalands agent?

- Han har Mino Raiola som agent. Raiola är även Zlatan Ibrahimovics agent.

 

*Credit for the main photo belongs to Martin Meissner / AP Photo*

About the Author
By
Labib

En person som älskat sport och fotboll mer specifikt sen 90-talet då jag blev förtrollad av den magiske Alessandro Del Piero. Likt andra barn drömde jag om en fotbollskarriär men efter insikten om att jag saknar talangen har jag fått nöja mig med att vara en supporter.

Närmast hjärtat ligger Italiensk och Engelsk Fotboll men jag följer även Allsvenskan och La Liga.

Related Content
Gianluigi Buffon | Gigi Superman Buffon

Allt om Buffon

Mbappé | Kylian Mbappé

Vindsnabbe Mbappé

Hedvig Lindahl | Hedvig Lindahl Lön

Allt om Hedvid Lindahl

Marija Banusic | Marija Banusic Lön

Marija Banusic

VM Kval 2022 | VM fotboll 2022

VM-kval 2022