De bästa svenska fotbollsspelarna:

1. Zlatan Ibrahimovic

2. Gunnar Gren

3. Gunnar Nordahl

4. Kurt Hamrin

5. Henrik Larsson

 

 

Henrik Larsson

Henke

Henrik Larsson startade sin karriär i Högaborgs BK men det var först i Helsingborg han slog igenom. I HIF snittade han nästan ett mål per match och klubbar ute i Europa fick upp ögonen för skåningen.  Han flyttade till Nederländerna för spel i Feyenoord i en sejour som inte gick något vidare.

Efter några år valde han att flytta till Celtic och där uppnådde han legendstatus efter att ha smällt in 242 mål på 312 matcher och vunnit fyra ligatitlar. Under tiden i Celtic lyckades även Henke bli meste målskytt i Uefacupen/Europa League, det är ett rekord som ännu står sig.


När kontraktet gick ut flyttade han till Barcelona på ett korttidskontrakt och lyckades där vinna två ligatitlar och Champions League. I finalen mot Arsenal var Henke direkt avgörande när han blev inbytt och gjorde två assist.


I landslaget var han under sin karriär en av dem viktigaste spelarna, och han var med och ledde Sverige till fem raka mästerskap.

Spana in intressanta odds på Premier League!


Kurt Hamrin


Den legendariske yttern Kurt Hamrin startade sin karriär i AIK och spelade där under fyra säsonger. Han lyckades inte vinna några titlar men vann skytteligan en gång innan han flyttade till Italien för att bli utomlandsproffs.

Han började i Juventus men det var Fiorentina och Milan han skördade stora framgångar. I La Viola blev två inhemska cup titlar och en Cupvinnarcupen. I Milan lyckades han förutom ännu en Cupvinnarcupen vinna en ligatitel och Europacupen. 


I landslaget så var Hamrin med och tog VM-silver på hemmaplan 1958. Det de flesta minns honom för är hans legendariska mål under mästerskapet mot Västtyskland där han dribblade förbi två spelare innan han iskallt chippade in bollen över målvakten.


Gunnar Nordahl


Gunnar ”Il Cannoniere” och ”Il Pompiere” Nordahl är en av Milans mest älskade spelare. Han började karriären i Hörneförs IF och spelade sedan i  Degerfors IF och IFK Norrköping innan han blev Sveriges första proffsspelare i och med flytten till Italien och AC Milan.

Han hade gjort sig känd som en makalös målskytt hemma i Sverige med sina fyra skytteligavinster och i Milan fick dem snabbt reda på varför. Under sin tid i Milan och som medlem i den fantastiska svenska trion Gre-No-Li  (Gren- Nordahl-Liedholm) gjorde Nordahl hela 210 mål på bara 257 matcher. Han vann skytteligan hela fem gånger i Italien, ett rekord som fortfarande står sig.

Han innehade även rekordet för flest antal mål under en säsong med 35 mål, men det rekordet slogs av Gonzalo Higuain säsongen 2015/16. 


Efter Milan blev det en sejour i Roma innan han flyttade hem till Sverige för spel i Karlstad BIK. När han avslutade karriären så var (och är) Milans meste målskytt genomtiderna.


För landslaget så var Nordahl med och vann OS-guld 1948 innan han blev tvungen att pensionera sig från landslaget i och med sin flytt till Milan, detta på grund av dåvarande regler som förbjöd proffs från att spela i landslaget.

Grenoli
Legendariska trion Gre-No-Li. Från vänster, Gunnar Nordahl, Nils Liedholm och Gunnar Gren.


Gunnar Gren


Gunnar ”Il Professore” Gren ses av vissa som den störste i den magiske Gre-No-Li trion. Han var en spelare med en fantastisk spelförståelse och kreativitet. Han började karriären i IFK Göteborg innan han blev proffs i Italien. Först blev det spel i Milan innan han flyttade vidare till Fiorentina och Genoa.


Han var den första spelaren att motta Guldbollen och vann även italienska ligans bästa utländska spelare två gånger.


I landslaget så var han med och vann OS 1949 och sedan silver i VM 1958.

Tyvärr blev han, likt Liedholm och Nordahl tvungen att avstå från landslagsspel när de var som bäst på grund av Svenska Fotbollsförbundets regler. Annars hade det kunnat bli fler titlar med landslaget.

 

Zlatan Ibrahimovic

Ibra

Det var väl ingen talan om att Zlatan skulle ta första platsen. Ibra har spelat i världens toppklubbar i snart två decennier och av att döma så kommer det bli några år till.

Han har bevisat sig i 4/5 av världens bästa ligor och har vunnit ligan 13 gånger med sex olika klubbar. Han har vunnit skytteligan fem gånger och fått guldbollen hela 12 gånger varav tio gånger i rad.


Han har gjort 116 landskamper för Sverige och med sina 62 mål är den främste målskytten genom tiderna. 


Han är nu 39 år gammal och karriären börjar lida mot sitt slut. Vi får passa på att njuta av hans spel så länge vi kan, för det dröjer nog ett långt tag tills vi får se en svensk spela på lika hög nivå.
 

Kolla in odds på Zlatan eller andra fotboll odds

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 29:e November 2020

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Inför Liverpool - Leicester

Inför Leeds - Man City

Fantasy EPL omg 17

Bästa Spelare VM 2022

VM 2022: Argentina-Frankrike