Mohamed Salah tog Premier League med storm förra säsongen med sin fantastisk målform och var strået vassare än Harry Kane i kampen om att vinna Golden Boot. Salah och Kane är favoriter till att vinna även det här året, men det faktum att Salah var grovt underskattad inför förra säsongen ska inte ignoreras.

Det kan finnas en ny Salah på gång som bara väntar på att säsongen ska starta eller kanske är där någon som funnits med i toppen av skytteligan de senaste säsongerna som lägger i nästa växel. Tidigare vinnare av Golden Boot har en hög målgörarpotential och oavsett vem som kniper titeln i år kommer han att tillhöra ett aktat sällskap.

Jakten på den nya Salah

Inte ens Liverpool kunde förvänta sig att Salah skulle ha en så fruktsam säsong framför mål, men det faktum att han hade det får klubben att se ut som transfergenier. Kanske finns nästa Salah redan hos oss, någon av alla okända nya värvningar som vi rent av glömde bort när allt vårt fokus låg på sommarens VM. Kanske är det Alirez Jahanbakhsh, som vi också minns som Paul Mersons värsta mardröm. Den iranske anfallaren anslöt till Brighton för ett nytt klubbrekord i övergångssumma och kommer från en succésäsong i Nederländerna där han blev skytteligavinnare med 21 mål på 33 ligamatcher för AZ Alkmaar, någonting som gör honom het inför säsongen. Det är välkänt i fotbollskretsar att spelare som gjort många mål i Eredivisie också gör ett omedelbart avtryck i Premier League. Afonso Alves gjorde ett hattrick när Middlesbrough slog Manchester med 8-1, Luis Suarez vann skytteligan säsongen 2013/2014 och Vincent Janssen gjorde två mål i Premier League för Spurs.

Hur som helst, Jahanbakhsh kanske kan få jobbet gjort i Brighton och ger nu 6.00 gånger pengarna att sluta topp 10 i skytteligan. Nykomlingarna Wolves lär få kämpa mer för att nå den övre halvan i tabellen. Diogo Jota gjorde 17 mål förra säsongen och ger 101.00 att snabbt anpassa sig till Premier League, medan Raul Jimenez ger 151.00. Jimenez är en lätt kontroversiell värvning av Wolves och även trots att han inte är portugis så är han på lån från Benfica, varpå han rimligen bör kunna smälta in i laget lätt. Jimenez har inte direkt den bästa målskörden de senaste säsongerna och har bara gjort sju mål på tre säsonger i Benfica, men han var en stor profil i hemlandet Mexiko och kanske växer in i Wolves, som förväntas gå starkt den här säsongen. Om anfallare i Wolves inte är något för dig, vad sägs om anfallare i nykomlingarna Fulham? Andre Schürrle har aldrig varit en direkt konsekvent målskytt, men han har en dynamisk anfallsförmåga och finns till oddset 251.00 att bli nästa spelare som visar Chelsea att de släppte honom för tidigt.

De vanliga favoriterna

Självklart finns det möjligheten att den nya Salah kommer att vara samma gamla Salah. Det finns goda möjligheter för en spelare att försvara sin Golden Boot. Det finns en rad föregångare som har gjort det, däribland Alan Shearer och Thierry Henry som vunnit tre raka Golden Boots, medan Robin van Persie och Harry Kane noterades för två raka mer i närtid. Kane har sannerligen fått upp sin smak för guldskor och vann en delad sådan i VM 2018. Dock finns det inga Panama i Premier League, inte ens ett Sunderland att trivas mot för anfallare. Det var därför Kane var så självisk och tjurig att han hävdade att han skulle få målet på Eriksens inlägg när den möjligen bara snuddade hans axel, ett mål som gav honom bränsle i jakten på Salah.

Kane är den bästa centrala anfallaren i Premier League och är dubbel vinnare av skytteligan, så det är inte förvånande att han är favoriten på marknaden till oddset 3.25. Salah är precis bakom Kane för första gången på ett tag till oddset 6.00 och nu står Salah inför samma utmaning som Kane en gång gjorde, att fortsätta hålla en hög nivå. Kane har bevisat gång på gång att han är en säker målskytt, så nu är pressen på Salah. Han har visat att han är ostoppbar i perioder och det är en fantastisk utveckling vi har fått bevittna. Från en spelare som var slarvig med bollen och ineffektiv, till en riktig världsklasspelare.

via GIPHY

Det handlar dock inte enkom om Salah och Kane. Pierre-Emerick Aubameyang är strax bakom Salah på marknaden till 8.00. Anfallaren i Arsenal är inte bara den snabbaste 29-åringen i världsfotbollen (antar vi), han har också en stor målfarlighet som inte minst bevisas av att han vann skytteligan i Bundesliga 2016/2017. Vem vet hur Arsenal kommer att anpassa sig under Unai Emery och utan Wenger, så kanske är det smart att lugna sig lite med spelen på Aubameyang? Sergio Aguero i Manchester City fortsätter att oroa sig över hur mycket Pep Guardiola verkligen uppskattar honom. Alla managers i Premier League hade velat ha honom, med en skytteligatiteln från 2014/2015 på sitt cv, men Sergio Aguero kan få svårt att få speltid med den tuffa konkurrensen. Hos rivalen till City finns Romelu Lukaku till samma odds som Aguero, nämligen 10.00, men belgaren gjorde bara hälften så många mål som Salah förra säsongen, trots att han såg stark ut i perioder.

Outsiders

På det hela taget lutar det mot att antingen Kane eller Salah kommer att vinna skytteligan och att de båda anfallarna slåss om titeln den här säsongen, med stor osäkerhet kring vem som utmanar allra tydligast. Självklart är lite osäkerhet skönare när oddsen är där för att ge dig lite lugn i magen. Till exempel, ett odds på 26.00 på Alexandre Lacazette kan vara tillräckligt för att sluta oroa sig för vad Arsenal egentligen har fått till inför den här säsongen. Lacazette är för bra för att bara finnas i Aubameyangs skugga då fransmannen vunnit skytteligan i sin inhemska liga och gjorde imponerande 14 mål i sin debutsäsong i Premier League. Det är bara två färre än Lukaku och ett mer än Gabriel Jesus, så om Lacazette trivs under Emery snabbt kan han bli en klinisk anfallare som verkligen sätter ligan i gungning tidigt.

Medan spelare som Kane och Salah väntas prestera på samma höga nivå är andra spelare inte så enkla att lita på. Den fjärde och femte bästa målskytten i Premier League förra säsongen finns till oddsen 34.00 och 41.00. Jamie Vardy gjorde magiska 20 mål förra säsongen och var bara ett mål ifrån att knipa skytteligatiteln säsongen 2015/2016. Raheem Sterling hade en fin säsong och gjorde 18 mål, femte bäst i ligan förra säsongen.  Cyniker skulle säga att det var mestadels tur och att han inte kan återupprepa det, men det är lite väl svaga argument. Sterling trivs väldigt bra under Guardiola och är den perfekta spelaren i hans spelsätt. Däremot kan Riyad Mahrez övergång till City göra att både Vardy och Sterling får det tyngre i början av säsongen då algeriern ofta är en spelare som sätter upp Vardy, men också en spelare som kan komma att konkurrera ut Sterling och ge honom färre spelminuter.

Men Vardy och Sterling har båda överträffat förväntningar förr och med så höga odds är det klart att det lockar igen. Alexis Sanchez ger också 41.00 och det är ett odds som för ett par år sedan hade känts löjligt, men som efter att den chilenske anfallaren hamnade på Old Trafford känns mer rimligt. 24 mål i Premier League är hans bästa säsong och får han verkligen till en toppform kan han bli lagets bästa målskytt före Lukaku.

Nio spelare har vunnit skytteligan samma säsong som de har vunnit Premier League och listan över vinnare ser verkligen ut som globala superstjärnor. Hur som helst har Dion Dubblin vunnit skytteligan, en delad titel, säsongen 1997/1998 med 18 mål för Coventry City när laget slutade 11:a. Spelare som Jermain Defoe, Charlie Austin och Javier Hernandez finns till 101.00 och alla tre vet var målet sitter. Problemet är att Kane och Salah har samma kunskap. Det må vara tråkigt att tipsa om favoriterna. Lacazette till 26.00 och Sanchez till 41.00 är kliniska avslutare med odds som kommer att sjunka ordentligt om någon av spelarna får upp farten, men Kanes konsekventa målgörande lär hålla honom på en stabil nivå. Om han dessutom kan göra mål i augusti så kan också bli favoriten redan den första månaden.

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.