I början av 2000-talet var Leeds en toppklubb i England och Europa. Laget slogs i toppen av Premier League och säsongen 2000/2001 tog de sig hela vägen till semifinal i Champions League. 

Kort därefter så imploderade klubben och har sedan dess huserat i de lägre divisionerna i England, något som rivaliserande supportrar ständigt påminner dem om. Nu är laget, under ledning av tränare Marcelo Bielsa, på väg upp i Premier League igen. 

Säsongen 1991/1992 tog Leeds hem den sista titeln innan Premier League-eran. Med spelare som Gary Speed och Eric Cantona i laget så tog de titeln före Manchester United som slutade tvåa.

Åren som följde var relativt intetsägande för Leeds. Det var första när de talangfulla spelarna från klubbens akademi tog klivet upp i A-laget i slutet av 90-talet som saker och ting verkligen tog fart för klubben. 

Efter att George Grahams lämnade Leeds och laget togs över av David O’Leary så förlitade sig laget på unga spelare som Paul Robinson, Jonathan Woodgate och Alan Smith, tillsammans med inköpta unga spelare som Lee Bowyer.

Säsongen 1999/2000 blev en stor succé för Leeds. De slutade trea i ligan och tog sig till semifinal i UEFA cupen där Leeds föll mot turkiska Galatasaray som till slut vann turneringen mot Arsenal. 

Succén skulle visa sig vara försmak för vad som skulle komma året efter. Under sommaren slösade Leeds stora pengar på stora namn som Mark Viduka och Rio Ferdinand, vilket visade på extrem ambition från ägare Peter Ridsdale. 

I ligan gick det inte lika bra som väntat men i Champions League flög leeds, emot alla Champions League odds. Efter att ha förlorat med 4-0 i turneringens första match så tog sig Leeds vidare till det andra gruppspelet. De hamnade där i grupp D med Real Madrid, som senare vann turneringen, Anderlecht och Lazio. Efter dubbla segrar mot Anderlecht och en vinst och ett kryss mot Lazio så tog sig Leeds vidare från gruppen till kvartsfinal.

Där ställdes de mot ett Deportivo La Coruña som på den tiden hade en av spaniens mest spännande lag. Leeds tog sig vidare mycket tag vare en klar seger på hemmaplan med 3-0 efter mål av Harte, Smith och Ferdinand. I semifinalen blev Valencia för tuffa och Leeds åkte ut efter att ha förlorat bortamötet med hela 3-0.

Trots klubbens otroliga säsong i Champions League så gick ligasäsongen trögare. Leeds slutade fyra, en poäng efter Liverpool vilket innebar att de missade Champions League och alla pengar som turneringen hade genererat.

Det avskräckte inte ägare Ridsdale och han fortsatte att investera häftigt i spelarköp trots att klubben hade stora skulder. Säsongen därpå anslöt bland annat Robbie Keane för stora pengar, och det var nu viktigare än någonsin att klubben tog sig till Champions League. 

Leeds slutade dock femma och den dåliga ekonomin började nu påverka både klubben och truppen. Klubben var tvungna att sälja många av sina bästa spelare, bland annat Rio Ferdinand till Manchester United, samtidigt som det var infekterat i omklädningsrummet. 

Det blev till slut för mycket för Leeds att hantera och klubben åkte ur Premier League 2003/2004. Ridsdales galna spelarköp fick Leedsfansen att drömma, men till slut blev det tydligt att hans hantering av klubbens ekonomi blev det som fick Leeds att falla ut ur högstaligan.

Leeds har sen dess kämpat för att ta sig tillbaka till Premier League utan större framgång. Under tränare Bielsa ser det dock väldigt ljust ut för Leeds som just nu leder the Championship och mycket väl kan komma att flyttas upp i vår. 

 

*Credit for the main photo belongs to Jon Super / AP Photo*

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.