När fotbollsspelare gör löjliga filmningsförsök eller försöker argumentera mot målkamerorna kan man undra om de glömt bort att det finns TV-kameror och en stor publik på läktaren. När tränare konfronterar domare eller när lagkamrater börjar brottas funderar man också på vad de tror att de har att vinna på något sådant. Fotbollsspelare och fotbollstränare är en passionerad skara och därför tänkte vi närmare titta på några tillfällen när passion har kanaliserats på ett opassande sätt och lett till incidenter och utbrott.

Dyer vs. Bowyer

Kieron Dyer vs. Lee Bowyer är ett av de mest klassiska exemplen på två spelare som inte lyckas komma överens. De bägge bestämde sig för att det bästa sättet att hantera sin avsmak för varandra var att ta sig an varandra inför ett förstummat St James Park. Då Newcastle redan låg under med 3-0 hemma mot Aston Villa var detta troligen inte det bästa sättet att vinna tillbaka publiken. Dyer avslöjade nyligen vad det var som gjorde att han och landslagskamraten Bowyer bestämde sig för att kombinera brottning och fotboll. Dyer talade om för Bowyer att han valde andra passningsalternativ eftersom Bowyer bara pratade smörja. Detta ledde till slagsmål, vilket föranledde att den förvirrade domaren visade bägge spelarna av planen.

Dyer hävdade senare att han inte visste att slagsmål med en lagkamrat på planen kunde leda till ett rött kort, så i det avseendet var det en bra läxa för hetlevrade fotbollsspelare. Problemet med hetlevrade fotbollsspelare är att de sällan lär sig. Nyligen blev två Blackpool-spelare utvisade efter en konfrontation med varandra, även om ett av de röda korten ledde till goda nyheter för Tangerines eftersom de siktar på att återvända till Championship.

Roy Keane

Keane var en mästerlig central mittfältare som kunde dominera överallt mellan straffområdena. En dynamisk och dominerande spelare som definierade de stora åren för Manchester United i Premier League. Roy var stark på planen med sin häpnadsväckande uthållighet som gjorde det möjligt för honom att störa sina motståndare från första minuten till slutsignalen. Keanes engagemang och stridslystnad är fotbollens motsvarighet till Daniel Day-Lewis method acting. Finns det något bättre sätt att försäkra om att man kan spela på gränsen än att leva livet där? Detta blev tydligare än någonsin i samband med Saipan-incidenten, ett gruff så seismiskt att det till och med har en egen Wikipediasida. 

Spänningar mellan Keane och den irländske förbundskaptenen Mick McCarthy, som knappast själv var någon duvunge, briserade precis innan VM 2002. McCarthy ifrågasatte Keanes engagemang i laget genom att hävda att han undergrävd laget i pressen och dessutom fejkat en skada. Keane tog detta precis som man tänker sig att Keane ska ta det, nämligen genom en tuff verbal attack riktad mot McCarthy.

Keane skickades hem och missade därmed VM, vilket var ett tungt avbräck för det irländska laget som lutade sig mycket mot sin mittfältsgeneral. Efter spelarkarriären har Keane fortsatt att ha samma glödande iver, vilket Jon Walters fått känna på ett par gånger. Walters hävdade att spelarna var livrädda för den dåvarande Ipswich-tränaren, som bland annat tvingade Walters att ta en bild av sin egen spya för att bevisa att han var sjuk. Sedan provocerade Walters fram en klassisk Keane-attack efter att han varit dumdristig nog att vara skadad inför en match med det irländska landslaget. Keane är fortfarande assisterande förbundskapten för Irland, men troligen inte för sina egenskaper som mental tränare.

Att misslyckas att hantera känslor

Generellt arbetar tränare utifrån antagandet att de vet bättre än spelarna. Dock är tränare bara människor och finns det något mer mänskligt än det basala behovet av att sparka en rival i baken. År 2007 blev Cataniatränaren Silvio Baldini allt mer missnöjd med Parmatränaren Domenico Di Carlo och tog ut sin frustration genom en spark där solen inte skiner. Det är värt att poängtera att det hela skedde under en match och ägde rum vid sidlinjen, även om Baldini troligtvis hade gett Di Carlo en spark oavsett både tid och plats. Efter matchen vägrade Baldini att be om ursäkt eftersom han var av den bestämda uppfattningen att Di Carlo förtjänade det. Med tanke på att det var en match i högsta divisionen är det knappast något bra sätt att försöka imponera på. 

Även om man aldrig bör ge rådet att slåss med motståndarlagets tränare, så skapar det åtminstone en vi-mot-dem-mentalitet. Att slåss med en av sina egna spelare får dock fler negativa konsekvenser vad gäller lagmoralen och även möjligheterna till andra tränarjobb. Delio Rossi lärde sig detta den hårda vägen. Det är aldrig roligt att bli utbytt i den första halvleken, vilket var vad Fiorentinas Adem Ljajic blev av Rossi efter bara 32 minuter i en match mot Novara 2012. Ljajic visade vad han tyckte om beslutet, vilket provocerade Rossi att slå till honom. Efter matchen fick Rossi inte helt överraskande sparken av Fiorentina. 

Rossi saknade Alex Fergusons finess då den legendariske skotten försäkrade sig om att han aldrig slog David Beckham offentligt. I omklädningsrummet däremot använde sig Ferguson av en välplacerad sko för att göra en poäng för Beckham angående arbetstakten. Beckham hade även ett hack ovanför ögat, vilket drog till sig medias intresse. Så småningom bekräftade Ferguson historien som många spekulerat om i sin självbiografi.

När stjärnorna inte stod rätt för Frankrike

På grund av den uppsjö av talang som finns i Frankrike borde det franska landslaget alltid ses som favoriter i ett stort mästerskap. Dock fick en förkärlek för drama Frankrike att gå från både världs- och europamästare till begåvningsslöseri. Höjden av besvikelse nåddes vid VM 2010. Förbundskaptenen Raymond Domenech tendens att förlita sig på stjärntecken vid laguttagningen gjorde honom knappast till den bästa kandidaten för att reda ut ökade meningsskiljaktigheter i det franska lägret. 

Nicolas Anelka talade öppet om lagets missnöje med Domenech under förlustmatchen mot Mexiko. Domenech svarade på samma sätt som Mick McCarthy och skickade hem den arge spelaren, vilket bara ökade ilskan i resten av laget. Kaptenen Patrice Evra var ledande i att organisera en träningsbojkott, vilket väckte frågor huruvida han verkligen älskade fotbollen.

Det är lätt att glömma att allt detta skedde under VM, vilket också gör Englands tunga förlust mot Tyskland i samma turnering till ett betydligt mer respektabelt sätt att lämna turneringen på. Domenech lämnade med stil och vägrade även att skaka hand med Carlos Alberto Parreira efter att Frankrike förlorat mot Sydafrika. Fansen ansåg att Domenech och hans landslag var arroganta och frånkopplade från den franska allmänheten. Världsmästarna Frankrike är i dagsläget med ett odds på 6.00 favoriter till att vinna EM 2020, så de tidigare åren av missnöje ligger lyckligtvis numera bakom dem.

Tufft att vara domare

Domarens roll på planen är att förmedla närvaro, men allt för ofta blir domarna oförtjänt föremål för spelarnas och tränarnas vrede. Den bristande respekten för domare är bland det sämsta med fotbollen. Alan Pardew knuffade en assisterande domare för att klaga på något så trivialt som ett inkast medan Paolo Di Canio knuffade omkull domaren Paul Alcock och blev avstängd i elva matcher. Som väl är för domarna hör dessa incidenter till de mer extrema formerna när det kommer till att visa missnöje med domslut.

Nyligen var även Pep Guardiola ansvarig för att ha behandlat domare dåligt. Guardiola konfronterade domaren i halvtid i det andra mötet i Manchester Citys kvartsfinal mot Liverpool förra året. Man kanske skulle kunna tro att en av de mest noggranna och rationella tränarna inom fotbollen inte ägnar sig åt meningslösa attacker på domare under en match. Men, eftersom Manchester City fick respass i turneringen ökade dennes frustration bara ytterligare. Dock borde Guardiolas humör vara bättre då City med ett odds på 5.25 är favoriter att vinna Champions League den här säsongen.

Steve Harmison kan känna igen sig i Guardiola när det kommer till att bli avstängd från tränarbänken. Ja, det är den före detta cricketspelaren Steve Harmison vi talar om. Harmison tog över Northern League-laget Ashington och klargjorde att det inte var troligt att han skulle “tappa humöret”  som fotbollstränare. Det dröjde dock bara drygt ett år in han befann sig på den mörka sidan, vilket resulterade i tolv matchers avstängning efter att ha konfronterat en domare.

I en sport där insatserna alltid är mycket höga och granskningen intensiv är det inte överraskande att olika former av utbrott och incidenter sker. Eftersom spelarna numera har möjligheten att direkt efter en incident vädra sina tankar  för hela världen på sociala medier kommer detta att göra det svårare för alla att komma överens

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.