För de flesta innebär juldagen i första hand tid med familjen med god mat och allt som hör julfirandet till. Andra firar däremot juldagen genom att idrotta. Sedan länge har den amerikanska publiken kunnat se både NBA- och NFL-matcher på juldagen och på senare tid har även fotboll och cricket önskat fansen god jul. Såvida inte ditt lag förlorar på juldagen vill säga.

NBA

För många européer låter det nästan bisarrt med sport på juldagen. För många amerikaner låter det lika illa med en juldag helt utan sport. NBA är fortfarande världens främsta basketliga med råge, där de främsta spelarna är vana vid matcher under julen. Redan 1947 spelades den första NBA-matchen i TV, vilket visar på amerikanernas långa förkärlek till såväl basket som annan TV-sport.

2018 kommer att bli elfte julen i rad som det spelas fem NBA-matcher på juldagen, samtidigt anser en del att det finns anledning till missnöje från spelarna. Medan de flesta kan spendera tid med familjen förväntas de här idrottsstjärnorna att bibehålla en otroligt hög professionell standard. Lyckligtvis uppskattar många NBA-spelare juldagsmatcherna, snarare än att de är bittra över desamma. Förra året talade Golden State Warriors shooting guard Klay Thompson om äran att få spela en sådan här match, samtidigt som han också mindes tillbaka hur han själv brukade tittade på NBA om jularna.

Le Bron James har dock inte varit lika tacksam för NBA:s spelschema under julen. 2015 uttryckte den legendariske spelaren sitt ogillande över att ha tvingats spela tio jular under sin 13-åriga karriär och därmed missat tid med familjen. Om en spelare av James kaliber inte kan tvinga fram en ändring av spelschemat lär det nog krävas ett julmirakel för att flytta matcherna som spelas 25 december. 

Öppningen av den obligatoriska strumpan varje jul motsvarar för James del att spela en match mot Golden State Warriors. Med sitt Cleveland Cavaliers förlorade James mot Warriors både på juldagen 2015 och 2017, men vann 2016. LA Lakers lär inte heller ge James ledigt, då Lakers lär spela varje juldag under det kommande seklet. I år möter de Golden State Warriors på juldagen. Eftersom oddset för att Warriors ska ta hem NBA den här säsongen ligger på 1.55 kan det i år mycket väl bli en dubbel besvikelse för James.

NFL

NFL har inte någon stark tradition av matcher på juldagen likt sin kusin inom den amerikanska idrotten, NBA. Super Bowl är dock fortfarande den största idrottshändelsen i USA, så NFL är nog nöjda med att ge bort julen till NBA. NFL har snarare kommit att bli synonymt med firandet av thanksgiving i USA, medan julen till stor del har lämnats ifred. 

1971 spelades dock två matcher 25 december, vilket snarare var en tillfällighet än början på en ny trend. Den andra av de två matcherna, mellan Miami Dolphins och Kansas City Chiefs, blev en av de längsta i NFL:s historia med en nästan 23 minuter lång sudden death i vilken Dolphins till slut kunde vinna med 27-24. Den extremt långa matchen spädde också på den oro som fanns huruvida sport på julen skulle kunna förta en del av julfirandet. Många klagade också på hur den segdragna matchen förstörde många julmiddagar. 

De här klagomålen gjorde att det inte spelades några mer NFL-matcher på julen fram till och med 1989. Sedan dess har NFL-matcher under julen förekommit sporadiskt beroende på vilken dag i veckan som julen inträffat. De två senaste juldagarna har det dock spelats två NFL-matcher. 2018 är det dock julafton som gäller, då Denver Broncos tar sig an Oakland Raiders. 

 

Fotboll

Premier League-matcher har numera blivit ett naturligt inslag på måndagskvällarna, samtidigt som det då och då även förekommer matcher på fredagskvällarna för att fånga alla "soffmanagers" intresse. En dag som dock verkar vara befriad från engelsk fotboll är juldagen, men så har inte alltid varit fallet. En gång i tiden fanns det en lång tradition av matcher på juldagen och så sent som 1957 spelades det full omgång 25 december. Den sista engelska ligamatchen som spelades på juldagen var den mellan Blackpool och Blackburn 1965. 

Blackpool vann med 4-2 i en match som spelades utan något julfirande. Numera är juldagen helig, men spelare som spelade i den matchen minns hur julfirandet knappat hade någon inverkan i den viktiga jakten på ligapoäng. En annan tradition från den tiden var att lagen skulle spela ett returmöte på annandagen, vilket står i stor kontrast till dagens fråga om huruvida spelarna ska spela både på lördag och tisdag. 

Både spelarnas fysik och kondition har förbättrats sedan 1960, samtidigt som försvarsspelet också har blivit aningen bättre. I matcherna i högsta ligan på annandagen 1963 gjordes det inte mindre än 66 mål på tio matcher. Traditionen med matcher på annandagen står sig stark med hela nio matcher på schemat 26 december 2018. Southampton-West Ham har sparats till 27 december för att dra ut ytterligare en dag på julkänslan. Förhoppningsvis kommer Southampton-fansen få fina presenter av släkt och vänner så de kan trösta sig lite efter en tuff säsong. Efter att Mark Hughes sparkades ligger oddsen för närvarande på 21 gånger pengarna för att laget ska sluta topp 10 i Premier League. Efter att tomten varit på besök lär Saints nog resten av säsongen få rikta in sig på en kamp för att undvika nedflyttning.

 

Cricket

Cricket kan komma tillbaka på juldagen i Australien under de kommande åren, då det ryktas om att cricketspelarna är mottagliga för idén att spela en match i Big Bash League 25 december. BBL-bossen Kim McConnie har sagt att lite eftermiddags/kvällscricket kan utgöra det perfekta motgiftet för den juldagsstiljte som uppstår efter middagen. Cricket på juldagen är dock inget nytt koncept i Australien då Test-matchen på Melbourne Cricket Ground är ett populärt inslag i det australiensiska julfirandet. Matchen är framför allt populär på grund av att Australien vanligtvis vinner. Senast Australien förlorade var mot England i december 2010.

1926 inledde South Australia och Queensland traditionen att spela en Sheffield Shield-match som krävde spel på juldagen. En tradition som varade fram till 1969. Det finns också exempel på Test-matcher som varat till 25 december, bland annat Australien-Indien, en match som man kan tänka sig än lever kvar länge i spelarnas minnen. Faktum är att många av australiensarna knappt minns hur matchen som startade 23 december pågick till juldagen.

Spänningen och populariteten hos Big Bash League kanske räcker för att ta tillbaka cricketen till julen då inte bara de mest hängivna fansen mer och mer börjar dras till sporten. Ligan är oerhört jämn, vilket inte minst syns i oddsen då favoriterna Perth Scorchers har ett odds på 5.00 gånger pengarna för att ta hem titeln, vilket inte är mycket lägre än de jagande lagen där bakom. Vinner ens favoritlag gör detta förstås julen mer minnesvärd, samtidigt kan en förlust göra att julglädjen dämpas något. 

För vissa är det lika mycket tradition att titta på sport under julen som det är att titta på en julfilm. Om en sport inte har några matcher på juldagen lär det vara många matcher på antingen julafton eller annandagen. Även de här två dagarna anses av många som speciella, så kanske borde inte heller sport 25 december vara något problem, så länge spelarna själva är nöjda. 

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.