Det har aldrig varit lätt att vara ett Nottingham Forest fan och säsongsstarten 2018/19 var början på den tjugonde säsongen som de tvåfaldiga europeiska mästarna var utanför den högsta divisionen. Då laget bara har vunnit en av sina fem senaste matcher, ser det ut som att de snarare kommer åka ur än att gå upp, och det rådde en väldigt bekant känsla av misär på City Ground.

Så var fallet, åtminstone fram till kvällen den 29 augusti 2018 då en beslutsam röd våg svepte bort de tvåfaldiga Premier Leauge-tvåorna Newcastle United i en övertygande vinst i ligacupen med 3-1. Även om effekterna av denna moralhöjande vinst kan komma att bli kortlevad, var det ett uppskattat uppehåll i förlustmaratonet, och en påminnesle för oss alla att romantiken i fotboll inte är död. 

Ja, "romantiken" i 2018's andra runda var verkligen levande och det kom oss onekligen att tänka på andra storskrällar som ligacuppen har bjudit på under årens lopp. 

QPR skapar historia

QPR 3-2 West Bromwich Albion

De slutgiltiga vinnarna av Third Division denna säsong, QPR fick en relativt rak väg fram till finalen. Bara ett av QPRs möten gick till omspel, när Aldershort kom otroligt nära att ställa till med sin egen skräll mot QPR då de klarade av att spela oavgjort mot laget från London i den andra omgången.

QPR vann omspelet med 2-0 och fortsatte med att skicka ut Swansea, Leicester City, Carlisle United och Birmingham City för att nå en drömfinal mot ett av de starkaste lagen i landet. Framför ett packat Wembley såg West Bromwich ut att göra lika många mål som förväntades av dem, the Baggies tog ledningen med 2-0 efter två mål från Clive Clark.

Man kan bara föreställa sig vad Alex Stock sa till sitt slagna Rangers i halvtid, men de kom ut med en annan attityd och som ett lag som inte hade något att förlora. Roger Morgan påbörjade jakten på kvittering med ett mål i den 63:e minuten, innan Rodney Marsh kvitterade tolv minuter senare. Mark Lazarus gjorde till slut det avgörande målet nio minuter före fulltid genom att peta in bollen efter ett misstag av Albions försvar.

1967 - Efterdyningarna

West Brom skulle gå vidare till att besegra Everton i FA Cupfinalen 1968 efter ett mål av Jeff Astle - och samtidigt göra sig av med ett par inre demoner. På grund av deras status som ett lag i tredje ligan, fick QPR ingen nominering till Inter-Cities Fairs Cup den följande säsongen. Det blev dock bara en mindre besvikelse då the Rangers återigen blev uppflyttade och kunde påbörja sin jungfruresa i Englands högsta division.

Två år senare återupprepade Swindon Town QPRs hjältedåd när de skickade ut Arsenal som låg i First Division. The Robins är fortfarande det senaste engelska laget att vinna en final i en inhemsk cup mot en motståndare som spelar två divisioner högre upp i systemet.

Misär för United -91

Manchester United 0-1 Sheffield Wednesday

Under säsongen 1991 blåste motsättningarna mellan Manchester United och två klubbar från det rivaliserande countyt Yorkshire, Sheffield Wednesday och Leeds United, upp igen efter att ha legat i dvala flera år. United skulle komma att förlora mot det senare laget som gick vidare och vann First Divsion säsongen 1991/92. Men i februari 1991, skedde något överraskande på gamla Wembley Stadium när Ron Atkinsons Sheffield Wednesday i Second Divison slog de blivande vinnarna av Cupvinnarcupen Manchester United med 1-0.

Kanske var de distraherade av deltagandet i Cupvinnarcupen utöver deras inhemska åtaganden, då det var en konstig underprestation från ett United med otroliga spelare såsom Steve Bruce, Bryan Robson och Mark Hughes. Efter att redan ha slagit First Division-laget Chelsea med 5-1 i dubbelmötet i semifinalen, fanns det goda chanser för the Owls att göra vad de gjorde.

United dominerade den större delen av matchen, precis som förväntat, men saknade det lilla extra i sin offensiv. Merparten av Sheffield Wednesdays framgångsrika arbete med att avfärda attackerna berodde på en otrolig prestation från Wednesdays kapten och mittback Nigel Pearson. Det var förmodligen hans bästa prestation för de blåvita the Owls. Ett mål av John Sheridan i den 37:e minuten var allt som behövdes för att säkra klubbens första medalj på femtio år.

1991 - Efterdyningarna

Båda klubbarna skulle komma att nå stora framgångar under de kommande fyra åren. United tog sina två första Premier League-titlar, samtidigt som Sheffield Wednesday blomstrade efter att ha blivit uppflyttade 1991, de slutade trea i den sista säsongen av gamla First Division och påbörjade ett europeiskt äventyr.

Barnes bränner the Devils

Manchester United 0-3 York City

1995, United - fjärdehandsfavoriter till att lyfta Premier League-titeln före det internationella uppehållet i september - var en klubb i förändring eftersom the Red Devils hade misslyckats med att vinna en buckla samma år. Det gamla gardet skickades ut och det banades väg för yngre talanger som Paul  Scholes, Nicky Butt och bröderna Neville, vilket till en början ansågs vara ett dåligt beslut. United förlorade sin första hemmamatch mot Aston Villa med 3-1 1995/96, vilket ledde till den ökända kommentaren från kommentatorn Alan Hansen: “You can’t win anything with kids”

Och värre blev det, Manchester United förlorade med 3-0 hemma mot York City i Ligacupens andra omgång 1995/96. Även om viktiga spelare vilades, rådde det inga tvivel om Uniteds status som stora favoriter till att vinna. The Red Devils slets sönder och blev totalt utspelade, målskyttet startades av Paul Barnes, efter en fin framspelning av Graeme Murty.

I matchens andra halvlek fick Barnes en straff, på vilken han gjorde 2-0. York utnyttjade ett chockat United och gjorde ytterligare ett mål genom Tony Barras efter en frispark.

1995 - Efterdyningarna

I det andra mötet, med ett ordinarie United, förlorade York med 3-1. The Minstermen åkte sedan ut mot QPR i nästa omgång, men de var långt ifrån klara. Ett år senare slog York ut Premier League-laget Everton med 4-3 efter två möten, de besegrade the Toffees med 3-2 på Bootham Crescent.

Resten är historia för United. Fergies lärjungar reste sig efter den skamfulla kvällen och gick vidare till att hämta in ett underläge på tolv poäng på bara två månader, för att sedan lyfta Premier League-titeln - och till att vinna FA Cupen av bara farten. Bara fyra år efter den där förödmjukelsen blev de den första engelska klubben att vinna Champions League sedan den gjordes om 1992.

Reds faller på målsnöret

Liverpool 2-2p Northampton

Det är lätt att glömma att, med undantag av säsongen 2013/14, Liverpool FC har varit en av de mest underpresterande klubbarna i Europa, från det att Rafael Benitez lämnade 2010 fram till Jurgen Klopps ankomst 2015. Idag ligger de alltid i täten av Ligacupens oddsmarknad. Under hösten 2010 blev den ekonomiska situationen på Anfield kritisk innan räddningen kom, och effekterna av problemen i ledningen kunde ses i Liverspools resultat i början av 2010/11.

Vad som möjligen kan ha varit det mest förnedrade av dessa var ett oavgjort resultat, och en förlust på straffar, mot Northampton Town som låg tre divisioner nedanför the Reds i systemet. Det var, precis som förväntat, ett väldigt försvagat Liverpool som tog emot the Cobblers på kvällen den 22:a september 2010, men farhågorna lugnade sig när Milan Jovanovic gjorde mål efter nio minuter för att ge Liverpool ledningen med 1-0.

Ju längre tid matchen spelades utan att the Reds gjorde det viktiga andra målet desto mer spänd blev stämningen på Anfield. Dessa nerver resulterade i dåligt försvarsspel i den 56:e minuten, då Billy McKay gjorde mål och utjämnade resultatet. Liverpool kraftsamlade mot slutet, men de kom ingenvart, därefter började en halvtimme av extratid.

Som det mer förberedda laget, fortsatte Northampton att försvara och att skapa chanser. En ung Michael Jacobs gav Northampton ledningen med 2-1 i den 98:e minuten, men David N’Gog kvitterade med bara fyra minuter kvar av extratid, vilket ledde till straffläggning. Liverpool misslyckades med att upprepa mot Northampton framför 22 000 med vad de lyckades med fem år tidigare mot AC Milan framför miljontals människor.

Northampton gick vidare på straffar, och Liverpool buades välförtjänt ut av publiken.

2010 - Efterdyningarna

Northampton kom inte längre än så i tävlingen, de åkte ut efter en 3-1 förlust på Portman Road i nästa omgång. The Cobblers kom att stanna kvar ytterligare sex år i botten av Football League, innan de 216/17 flyttades upp till League One.

Liverpool undvek konkurs, men det var tvunget att gå så dåligt som det gick för dem för att de skulle få till en förändring. Under en tid såg det ut som att the Reds skulle kunna åka ur, men de slutade tillslut på en respektabel sjätte plats - men de gamla goda tiderna var inte långt borta.

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Inför Liverpool - Leicester

Inför Leeds - Man City

Fantasy EPL omg 17

Bästa Spelare VM 2022

VM 2022: Argentina-Frankrike