Med långentips har det blivit enklare att betta på sport och möjligheterna fortsätter att öka. Under de senaste tjugo åren har fler sporter lagts till bland spelkategorierna och fler ligor finns tillgängliga. Detta är bara positivt. Alla är inte intresserade av samma sporter men alla vill ha samma möjlighet att betta, oavsett om det är på fotboll, tennis eller rugby. Trots moderna uppdateringar som har gjort att det går att betta i mobilen, live och långt i förväg, är det några saker som håller sig kvar. I Sverige är det fortfarande många säger ”tippa” istället för att betta, vilket är något som har hängt kvar sedan 1930-talet. Det är också många som fortfarande säger att de ska tippa på långentips. 

Den som är van vid de engelska termerna kan bli en aning ställd inför ord som långentips och oddset lången tips. Är det en särskild speltyp eller ett spel på viss sport? Är det ens ett spel? Vi reder ut vad långentips är och berättar om vad som kan vara bra att veta när du ska spela på oddset lången tips.

Långentips: En svensk klassiker som alla har hört talas om

De flesta i Sverige har säkert hört talas om lången tips, även om de kanske inte är riktigt hundra på vad det är för något. Långentips är en gammal spelterm som har hängt med sedan 80-talet, då de första spelkupongerna digitaliserades hos spelombuden. Långentips är helt enkelt ett samlingsnamn för betting på en eller flera matcher. Från början var oddset lången tips endast tillgängligt på fotboll och ishockey men i takt med utvecklingen inkluderas nu alla sporter som spelbolagen väljer att ha med. 

När du spelar på långentips väljer du vanligtvis att spela på speltypen 1X2. Det är ett spel där du väljer om det är lag ett eller lag två som vinner, eller om det slutar oavgjort. Det går att spela på en eller flera matcher samtidigt. Hur många matcher som är tillgängliga är upp till spelbolaget att avgöra, men vanligtvis gäller det upp till tio matcher. Ju fler matcher du spelar på, desto högre blir oddsen för ditt långentips. Oddsen räknas nämligen ihop för varje match. Om du tippar oddset 2.00 att ett lag vinner en match och oddset 3.00 att ett annat lag vinner en annan match, blir oddset för ditt långentips 5.00.

Messi

Foto av AP Photo/Joan Monfort

Långentips: Det går att spela på rörliga, fasta och semifasta odds

Det är viktigt att alla som bettar förstår vilka typer av odds de spelar på. Alla odds faller inte under samma kategori, även om alla har syftet att visa sannolikheten att laget eller utövaren vinner. I oddset lången tips kan oddsen vara fast eller semifast. Fasta odds innebär att oddset inte kommer att ändras från tillfället då du lägger ditt spel till dess att matchen börjar. Om oddset däremot är semifast innebär det att det kan ändras fram till dess att matchen börjar. Detta händer oftast om förutsättningarna för matchen har förändrats t.ex. att spelare har blivit skadade, matchdatumet har flyttats eller att arenan har ändrats.  

Det finns tillfällen då oddsen i långentips kan vara rörliga. Rörliga odds är vanliga vid långtidspel, t.ex. på vem eller vilket lag som kommer att vinna en hel liga. Inom Formel 1 är det t.ex. Mercedesföraren Lewis Hamilton som brukar vara förhandsfavorit, eftersom det är han som har vunnit förarmästerskapet flest gånger tidigare. Förra året vann han sin sjätte titel, men om han inte kör in på bra placeringar i deltävlingarna i kommande liga, kommer oddsen för att han vinner att ändras. Det är viktigt att varje bettare tar reda på vilka odds de spelar på i sitt långentips, innan de börjar spela. Det gör att man undviker att få en chock när oddsen helt plötsligt har sjunkit eller ökat.

Olika speltyper: Långentips innefattar mer än 1X2 

Lången tips betting går inte enbart ut på att spela på vilket lag som vinner en match, eller om det slutar oavgjort. Från början var det endast 1X2 som fanns tillgängligt men idag är det möjligt att välja att spela på andra speltyper i sitt långentips.  


Det är däremot svårt att ändra på traditioner och 1X2 är fortfarande en populär och till och med den vanligaste speltypen i långentips. Där spelar du på om lag 1 eller lag 2 vinner, eller om det blir oavgjort (X). Andra speltyper som finnas tillgängliga för spel på oddset lången tips är en speltyp som heter handicap. Den är vanligt förekommande när två ojämna motståndare möter varandra, vilket är vanligt i t.ex. Svenska Cupen. Där kan lag som spelar i Allsvenskan ställas mot lag som spelar i division 5. I gruppspelet för säsongen 19/20 ställdes t.ex. Malmö FF mot division 1-laget FK Karlskrona. För att jämna ut oddsen i ditt lången tips ges förlustfavoriten en fördel. I fotboll innebär det att det svagare laget börjar med ett antal mål. Du bettar sedan på att laget inte kommer att förlora med mer än det valda antalet mål, eller på att förhandsfavoriterna faktiskt kommer att vinna med mer än det valda antalet mål. 

Ytterligare två vanliga speltyper för långentips är över/under och head-to-head. Över/under påminner lite om handicap och används i sporter där det görs mål eller räknas poäng. Speltypen går ut på att spelaren ska försöka räkna ut om matchen slutar över eller under det valda antalet mål eller poäng. Det är det totala antalet mål eller poäng som räknas, och inte antalet mål eller poäng som vinnaren gör/får. Head-to-head är en specifik speltyp för långentips där du spelar på vem av två spelare eller deltagare som kommer att komma först i mål eller som kommer att göra flest mål. Det är vanligt förekommande vid spel på hockey, bandy och handboll. Det kan även förekomma vid betting på motorsporter som Formel 1, 2, 3 och E. 

Dessa speltyper är bara några på en lång lista som finns tillgänglig för lången tips, vare sig det är vid vanlig betting eller livebetting. Skillnaden mellan vanlig betting och livebetting är att du bettar under tiden en match pågår. Det kan både vara på speltypen 1X2 men också på speltyper som första målskytt, sista målskytt, utvisningar och mer beroende på vilken sport det är du spelar på. 

Långentips: System- eller enkelspel

Betting på oddset lången tips är tillgängligt tillsammans med flera sporter och speltyper, men det är också tillgängligt som systemspel. De allra vanligaste systemen för oddset lången tips kallas för dubbel-, trippel- och fyrlingsystem. I dessa behöver spelaren inte ha alla rätt för att vinna. I dubbelsystemet spelar du på mellan tre till sex matcher. Om du spelar på tre matcher behöver du bara ha rätt på två för att vinna. I trippelspel spelar du på fyra till sex matcher och du behöver endast ha tre rätt för att vinna på fyra spelade matcher. Detsamma gäller för fyrlingspel. Där behöver du ha fyra rätt för att vinna på fem spelade matcher. 

Enkelspelen för lången tips är som tidigare nämnt spel på ett antal enskilda matcher, vanligtvis åtta eller tio stycken. Det är spelbolaget som bestämmer vilka matcher du kan välja mellan och bland dem väljer du sedan speltyp och odds. Oddsen för varje match adderas ihop till ett totalodds och du måste ha alla rätt för att vinna. Enkelspelen behöver inte vara på matcher från en specifik liga eller sport. Du som spelare kan välja fritt mellan de fotbollsmatcher, ishockeymatcher eller andra matcher som spelbolaget har gjort tillgängliga för lången tips. 

Fördelen med att spela på systemspel i ditt långentips är att det inte krävs alla rätt för vinst. Däremot ökar priset på satsningen. Spel på lången tips blir inte automatiskt systemspel bara för att en spelare väljer att spela på tre, fyra eller fem matcher. Det är ett tillval som är upp till varje spelare att avgöra om den vill ha. 

Långentips i praktiken: Populära matcher, ligor och vikten av att tänka i flera steg

Semifinaler och kvartsfinaler är populära att spela på i långentips systemspel. Exempelvis går det att välja ett långentips dubbelsystem på semifinalsmatcherna i Champions League, vilket är fyra matcher. I det här fallet gäller det att välja sina odds med hjälp av både statistik och betting tips. Fyra lag spelar i Champions League-semifinalerna och två lag möter varandra på både hemma och bortaplan. Eftersom ett långentips läggs innan någon av matcherna har spelats måste lågentips bettare räkna ut hur stor chans varje lag har att vinna på borta respektive hemmaplan, och hur de kan komma att regera i returmatchen om de förlorade eller vann den första matchen. 

Den som väljer att spela på lången tips enkelspel kan välja att kombinera flera olika speltyper. Du kan välja att spela en match head-to-head, 1X2 och handicap och sedan räkna ihop oddset för ditt långentips. Det finns en stor valfrihet och varje långentips bettare kan skapa sin egen individuella långentips kupong.

Nutidens långentips inkluderar många sporter, odds och speltyper. Det gäller oavsett om du spelar ett långentips på enskilda matcher eller i systemspel. Du som bettare har möjlighet att välja och vraka, nästan, hur du vill. 

*Credit for the main photo belongs to Martin Meissner / AP Photo*

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content
Final i tyska cupen

Final i tyska cupen

Titelstriden fortsätter i Spanien

Titelstriden fortsätter i Spanien

Premier League är tillbaka!

Premier League är tillbaka!

La Liga är tillbaka!

La Liga är tillbaka!

Inför bundesliga omgång 27

Inför bundesliga omgång 27