Fans runt om i världen gör upp om att bli mästare i Fantasy Premier League (FPL). I år är det över 7 miljoner spelare som deltar i tävlingen och antalet kommer bara att öka. Premier League är världens just nu bästa och mest stjärnspäckade liga. Detta gör att massvis med supportrar till Premier League-lagen och till enskilda spelare ansluter till FPL. Spana in premier league odds här.

FPL anordnas av Premier Leagues officiella hemsida och det är gratis att delta. Det finns många andra fantasy spel men ingen kommer i närheten av spänningen som FPL erbjuder. Det är ett rättvist poängsystem och fantasytränare har möjligheten att utnyttja ett antal chip varje år. Låt oss ta en närmare titt på hur spelet är uppbyggt.

Hur Spelas Fantasy Premier League:

Ta Ut Din Trupp

När du väl har registrerat dig har en FPL-tränare en budget på £100,0 miljoner att spendera på en trupp på 15 spelare. En trupp består av två målvakter, fem försvarare, fem mittfältare och tre anfallare. Maximalt tre spelare kan väljas från en enskild Premier League-klubb. 

Det kan vara smart att ha en tanke om hur man vill formera sitt lag. Om man till exempel vill spela med ett offensivt lag kanske man spenderar det mesta av budgeten på mittfältare och anfallare.

Välj Din Startelva

Tränare måste välja en startelva från sin 15-mannatrupp innan varje omgångsdeadline. Deadlinen är en och en halvtimma före den första matchen i omgången. Vilken formation som helst kan väljas så länge uppställningen inkluderar en målvakt, minst tre försvarare, minst två mittfältare och minst en anfallare. 

Det gäller att ha fingertoppskänsla varje vecka när man tar ut sin startelva och välja ut de spelare som har de bästa matcherna den veckan. Man kan även ta en titt på hur spelare presterat mot kommande motståndare historiskt sett.

Hur Delas Poängen Ut? 

Poäng tilldelas spelare för mål, assist, räddningar och hållna nollor. Spelare kan också tjäna ytterligare bonuspoäng om de är bland de bästa i Bonuspoängsystemet (BPS) i en match. Ett lags poäng i en omgång kommer av deras 11 startande spelare. Men om en startspelare inte spelar för sin klubb räknas poängen som den första spelaren på din bänk får istället. Samma process inträffar om två eller tre startande spelare inte deltar för sina lag. FPL-tränare bör därför rangordna sina ersättare i önskad ordning för att säkerställa att deras bästa spelare är först på bänken.

I varje omgång väljer man en kapten och en vice kapten i sin elva. Kaptenens poäng fördubblas, men om den valde kaptenen inte spelar i omgången fördubblas vice kaptenens poäng istället. 

Det finns även minuspoäng för insläppta mål, gula kort, röda kort och straffmissar. Samtidigt kan en målvakt få en bonus vid en straffräddning.

Hur Många Transfers Har Du?

Efter att säsongens första deadline har passerat får alla en gratis transfer för varje omgång. Detta gör det möjligt för dem att värva en spelare i utbyte mot en medlem i sin 15-mannatrupp, så länge bytet ligger inom ramen för deras budget. För ytterligare transfers i en omgång förlorar man fyra poäng för var och en av bytena. Om gratistransfern inte används går den över till nästa omgång, vilket ger två gratistransfers till följande omgång. Man kan dock max ha två gratistransfers. 

Spelarpriser Kan Variera

Spelarpriserna förändras under säsongen beroende på deras popularitet bland alla tränare i spelet. Till exempel kan en spelare som börjar på 9,0 miljoner pund och köps in till många lag gradvis stiga till 9,5 miljoner pund eller till och med högre. Tränare som äger spelaren medan hans pris ökar kommer att tjäna pengar om de säljer honom till det högre priset. De måste dock betala en försäljningsavgift på 50 procent, avrundad till närmaste 0,1 miljoner pund. Så i exemplet med spelaren ovan, som har stigit från 9,0 miljoner till 9,5 miljoner, skulle tränare få 9,2 miljoner när de sålde honom.

Detta är något som kan utnyttjas av tränare under säsongen då man kan få sitt lags totala värde att öka genom att köpa och sälja vid rätt tidpunkter. Högt lagvärde är bra att ha i slutet på säsongen om man vill toppa laget i sluttampen. På webbsidan fplstatistics kan du ha koll på när spelare är på väg att falla eller stiga i värde.

Utnyttja Dina "Chip" På Bästa Sätt

Det finns fem "chips" att spela under säsongen som kan boosta ditt lags poäng i en omgång:

Wildcard - Byt ut hela ditt lag utan att förlora poäng (två gånger per säsong). 

Triple Captain - Kaptenens poäng tripplas under en omgång. Detta chip är bäst lämpat för en omgång då en spelare har två matcher. 

Bench Boost - Alla dina 15 spelares poäng räknas under omgången, även de på bänken. Under slutet på säsongen brukar det bli några uppskjutna matcher på grund av FA-cupspel. Dessa Premier League matcher flyttas då till en annan omgång. Detta leder till att många lag har två matcher i samma omgång. En bra ide kan vara att spela ett wildcard veckan innan där man fyller på med spelare med dubbelmatcher och sedan sjösätter "bench boosten". Det här kan potentiellt göra att du får poäng för spelare i 30 matcher (15 spelare*2).

Free Hit - Du kan temporärt byta ut hela ditt lag under en vecka. I efterföljande vecka får du tillbaka ditt originallag. Det här chipet kan användas i en omgång som har flera uppskjutna matcher. Du kanske inte kan ställa ett fullt lag på banan för att dina spelare inte har match den omgången. Du kan då byta in spelare som har matcher i omgången för att sedan få tillbaka ditt "riktiga" lag. 

Wildcard är det mest kraftfulla chipet, vilket gör att tränare kan göra valfritt antal transfers i en omgång helt gratis. I grund och botten ger detta möjligheten att göra storskaliga ändringar i hela 15-mannatruppen. Ett wildcard är tillgängligt för varje halva av säsongen. Det är värt att notera att endast ett chip kan spelas i en omgång.

Hoppas dessa fantasy premier league tips hjälper er på traven. Lycka till med era Fantasy Lag!

 

*Credit for the main photo belongs to Frank Augstein/ AP Photo*