NBA betting tips för spel på världens största basketliga 

Sverige är långt ifrån känt som en basketnation, men det betyder inte att det inte finns ett intresse för sporten. Den amerikanska basketligan NBA har supportrar även i Sverige och lockar allt fler tittare för varje säsong som spelas. 

Ytterligare ett tecken på att svenskar blir allt mer intresserade av basket är att bettingmöjligheterna har blivit fler. Det letas efter NBA betting tips både på sportsidor och i sportbloggar. Den som är relativt ny inom basket och NBA ska inte låta sig överväldigas av det hektiska matchschemat och raderna av olika spelodds. Vi går lugnt och sakta igenom ligans upplägg, och tar en närmare titt på olika NBA speltips.

NBA betting tips: Det är inte bara meriterade lag som vinner titeln  

Den som söker efter speltips NBA behöver inte leta länge. NBA är världen största och främsta basketliga. Det är också en av de allra rikaste sportligorna. Klubbarna betalar hutlösa summor för att värva de allra bästa spelarna. När basketstjärnan LeBron James lämnade Cleveland Cavaliers för Los Angeles Lakers 2018, skrev han under ett fyraårskontrakt som var värt 154 miljoner dollar. Det motsvarade otroliga 1,4 miljarder svenska kronor. Det här gör i sin tur att mängder med sponsorer vill synas i samband med matcherna, viket gör att övervakningen ökar och det släpps fler NBA speltips. 

I NBA spelar 30 kanadensiska och amerikanska lag. Ligan är uppdelad i två konferenser, östra och västra, och varje konferens består av 15 lag. De åtta bästa lagen från respektive konferens tar sig vidare till ett slutspel. Därifrån går de två bästa lagen vidare till finalspelet, som spelas i bästa av sju matcher. Säsongen 2018/2019 var första gången som ett icke-amerikanskt, det vill säga ett kanadensiskt, lag gick emot många NBA betting tips och vann hela ligan. Toronto Raptors vann mot Golden State Warriors med 4-2 efter sex spelade finalmatcher.

  Frågan som bettare som söker efter speltips NBA nu ska ställa sig är om Raptors seger var en engångsföreteelse, eller om det var början på en ny era. Golden State Warriors vann ligan både 2017 och 2018 och har totalt sex NBA-titlar. De är däremot inte i närheten av lag som Boston Celtics och Los Angeles Lakers, vilka har vunnit 17 respektive 16 titlar. Ovannämnda lag är nästan alltid förhandsfavorit på grund av sin segerstatistik, men Celtics senaste titelseger var från 2008 och Lakers från 2010. Det krävs därmed mer ingående NBA betting tips och information om lagen för räkna ut vilka som kommer att ta hem titeln under kommande säsong.  

Speltips NBA: Upplägget i NBA skiljer sig från Euroleauge

Det är en fördel att känna till NBA som liga innan man dyker ned i NBA betting tips. NBA följer nämligen inte samma upplägg som t.ex. Euroleague. NBA spelas i en lång grundserie och avslutas med ett slutspel. Ligan pågår under nio månader och totalt spelas över tusen matcher. Det här är fler matcher än någon annan liga, vilket innebär att spelarna måste hålla sig i form och skadefria längre. Den långa säsongen ger samtidigt spelare chansen att komma tillbaka. 

Den som söker efter NBA speltips bör veta att varje period i NBA pågår i tolv minuter. Inom svensk basket och i internationella matcher pågår perioderna i tio minuter. Målen är i sin tur värda olika poäng beroende på varifrån på planen som skotten görs. Om målet görs inom målområdet är det värt två poäng. Om det sker utanför målområdet är det värt tre poäng. Om ett mål görs under en straff är det värt en poäng. Det här poängsystemet gör att målmarknader är populära vid betting på NBA. Då går det att betta på antal 3-, 2-, och 1-poängare per match eller sammanlagda poäng. James Harden, som spelar i Houston Rockets, gör i genomsnitt 4,4 3-poängare per match. Säsongen 2019-2020 vann han 3-poängsskytteligan, följt av Trail Blazers Damian Lillard (3,9) och Sacramento Kings Buddy Hield (3,8). 

NBA speltips: Det går att betta på olika speltyper

Det finns NBA basket odds  till flera olika speltyper. En av de vanligaste är matchodds, som även kan kallas för 1X2. Speltypen går ut på att bettaren ska välja vilket lag som vinner den valda matchen, eller om det kommer att sluta oavgjort. Spel på matchodds brukar stänga strax innan matchen ska börja. Det innebär att spelare kan samla på sig NBA betting tips och ta sitt beslut om vilka odds de ska spela på väldigt nära in på matchen. Som många säkert vet kommer det ofta sista-minuten-tips i många sporter, och det är heller inte ovanligt för NBA speltips. Andra populära speltyper som det finns NBA speltips för är resultat, handikapp och över/under. Det finns också specialspel. Dessa kan t.ex. vara spel på vilken spelare som kommer att röstas fram till säsongens MVP, vilket står för most valuable player (mest värdefulla spelare). 

Den som väljer att spela på resultat ska försöka att pricka in den exakta poängställningen som matchen kommer att sluta med. Den som trots lästa NBA speltips inte är riktigt säker på om hen kan räkna ut just den exakta poängställningen, kan välja att spela på speltypen över/under. Över/under är ett bet på hur många poäng det totalt kommer att bli under en match. Det är alltså båda lagens sammanlagda poäng och inte bara poängen för ett visst lag. Den som flitigt läser speltips NBA vet att genomsnittspoängen i en NBA-match är 190. I över/under kan du då till exempel betta på att det kommer att göras under 200 poäng, eller över 200 poäng. En annan vanlig speltyp som liknar över/under är udda/jämn. Där spelar bettaren på om det totala antalet poäng kommer att bli en jämn summa eller en udda. 

Speltypen handikapp är i sin tur vanlig när det är två ojämna lag som möter varandra, t.ex. Golden State Warriors, som vann den västra konferensen säsongen 18/19, och Phoenix Suns, som kom sist. I den här speltypen ökar du oddsen genom att ge det svagare laget ett försprång, vilket i basket görs med ett visst antal poäng. Det laget som du tror vinner måste därmed vinna med mer än försprångspoängen för att ditt bet ska ge vinst. 

Kobe

Foto av AP Photo/Mark J. Terrill

 

NBA speltips för livebetting: Från målmarknader till time-out 

Med tanke på hur mycket som händer under en basketmatch är det en populär sport för att spela på live odds. Inom livebetting går det att spela på resultat efter varje period, vem som gör det första tre-poängsskottet eller det första två-poängsskottet. Det går att spela på vilket lag som får den första utvisningen, och på vilket lag som begär time out först. Antal time out är en populär marknad inom NBA-betting. Ett NBA speltips är att time out nästan garanterat kommer att tas när Gregg Popovichs San Antonio Spurs spelar. Tränaren är ökänd för att ta time out, varav han tog fem time out inom två minuter under en match 2018. San Antonio Spurs är det laget som har tagit flest time out sett till statistiken från 2009-2018. Mellan de åren tog laget 30 time outs, följt av Dallas Mavericks som tog 20 och Golden State Warriors som tog 18. 

När man livebettar är det också en klar fördel att faktiskt titta på matchen. I Sverige är det C More som har rättigheterna att visa NBA, fram till 2022. Det kommer bland annat att ge dig en uppfattning om respektive lag börjar offensivt eller defensivt. Speltips NBA visar att Milwaukee Bucks nästan alltid börjar offensivt, medan Toronto Raptors brukar gå ut defensivt. Enligt den statistiken är det då mer sannolikt att Milwaukee exempelvis kommer att göra fler poäng under den första perioden, medan Toronto satsar på att göra fler poäng i den sista. 

För att hitta NBA betting tips till livespel kan det vara en fördel att leta reda på väldigt specifik information. Det kan exempelvis vara bra att veta vilka spelare som är de bästa målgörarna, samt vilka spelare som är de största tjurskallarna. Och NBA-klubbarna är fulla av så kallade ”hot heads”. Houstons Russell Westbrook är känd för sina bråk med domarna, vilket även Lakers DeMarcus Cousins och Golden State Warriros Draymond Green är.

Analysera: Spekulera i speltips NBA från olika källor

Eftersom basket är en av USA:s allra största sporter finns det massvis med webbsidor och sociala medier som skriver om NBA och delar med sig av NBA speltips. Dessa är däremot på engelska men det finns en hel del NBA betting tips och artiklar tillgängliga på svenska. De flesta basketlag och spelare har egna kanaler på sociala medier och det kan vara informativt, och underhållande, att gå in och se vad de själva säger om kommande matcher och om olika NBA betting tips. Det är inte troligt att de kommer att uttala sig om något negativt, eftersom det skulle ge deras motståndare en alldeles för stor fördel.  

De som är intresserade av att följa basket har inga svårigheter att hitta NBA betting tips, oavsett hur populär sporten är i Sverige. De finns både på nätet och i papperstidningar. Spelbolagen håller koll på vad som händer i den stora basketligan på andra sidan Atlanten. Det gör att svenska bettare också får ta pulsen på världens bästa basketlag, och studera NBA betting tips och odds lika nära som om de vore där på plats.

*Credit for the main photo belongs to Kelvin Kuo / AP Photo*

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.