Tennisen är en av Sveriges populäraste sporter. Detta är mycket tack vare spelare som Björn Borg och Mats Wilander, vilka var framgångsrika under 1970-1980-talet. På senare år har det funnits allt färre svenska tennisspelare på rankinglistorna, men intresset för att följa matcherna och läsa tennis tips finns kvar. 

Detta märks tydligt hos spelbolagen som erbjuder betting på tennis. Det finns mängder med oddsspel till olika turneringar och det går att läsa tennis betting tips både i tidningar och på nätet. Tennisen är en sport som kräver en viss förståelse för att tittare ska kunna hänga med i poängsättning och matchupplägg. Det gör det sedan enklare att förstå de olika oddsspelen och alla tennis tips. 

Tennis betting tips: De kan se ut på olika sätt

Den som söker efter tennis betting tips kommer inte att ha några större problem att hitta information. Faktum är att det finns så mycket information och bettips på nätet att det kan bli en utmaning att veta vilka rapporter och speltips tennis som ska prioriteras. Det spelas otroligt många matcher varje år och en seger i en turnering från året innan garanterar inte en seger i den kommande. Det gäller att titta på de senaste tennistipsen eftersom tennisnyheter snabbt blir gamla. 

Tennis är en sport som spelas året runt. Säsongen börjar i januari och pågår in i december. Spelarlistorna är långa och ett bra tennis tips är att ha ett öga på de topp 100 bästa spelarna. De senaste matchresultaten kan innehålla viktig information. Varje spelare spelar hundratals matcher under en säsong och det är inte ovanligt att det uppstår formsvackor. 

Det innebär att en storfavorit enligt flera tennis betting tips, mycket väl kan åka ut redan i en turnerings första omgångar. Tennis är en både fysisk och skicklighetskrävande sport. Bara för att en spelare har skickligheten är det inte säkert att hen vinner. Spelaren måste orka springa fram och tillbaka mot nät. En närmare titt på de senaste matchresultaten är ett speltips tennis som kan indikera vilken form spelaren har för tillfället. 

Det kan vara bra att titta ingående på spelstatistiken. Tennisexperter älskar statistik och det går att hitta uppgifter om hur hårda servarna är, var spelarna är mest benägen att slå sina vinnande bollar och hur många förlorade bollar de har per match, set och game. Detta är tennis betting tips på den allra högsta nivån. 

Tennis tips: Förstå spelet för att förstå tennis betting

En tennismatch är uppdelad i set och game. Matchen är slut när en spelare har vunnit bäst av fem eller tre set. Det är endast herrmatcher som spelas bäst av fem set, men det finns speltips tennis för turneringar där även herrarna spelar bäst av tre set. För att vinna ett set måste spelaren vinna minst sex game och hen måste vinna med två game till godo. Det innebär t.ex. att spelaren kan vinna med 6-4, 6-3 eller 7-5. Om det skulle bli 6-6 blir det tiebreak, vilket är ett extra game för att avgöra vem som vinner. 

Tiebreak spelas först till sju vunna bollar, med två bollar till godo. Det här spelupplägget gör det svårt att avgöra hur lång en tennismatch är. Den kan vara under en timme lång eller pågå i flera timmar. Bettaren behöver analysera sina tennis betting tips för att avgöra om det kommer att bli en jämn och lång match eller enklare kort. I värsta fall kan en tennismatch spelas i flera dagar.

Tennis tips 2: Olika underlag på olika turneringar

Det spelas olika typer av tennismatcher och det finns tennis betting tips till samtliga. De allra största turneringarna kallas för Grand Slams. Det finns fyra Grand Slam-turneringar: Australiska Mästerskapen, Franska Öppna, Wimbledon och US Open. Dessa finns det alltid tennis tips till långt innan turneringarna öppnas. 

Det spelas singelmatcher, dubbelmatcher och mixade dubbelmatcher. Mixade dubbelmatcher förekommer bara vid Grand Slam-turneringar. Detta är för att herr- och damtennisen i vanliga fall är uppdelad i två olika tourer: ATP för herrar och WTA för damer. Damer och herrar spelar alltså inte i samma turneringar, vilket gör det svårare att spela mixade dubbelmatcher. 

För att göra det ännu mer intressant för bettare som söker efter tennis tips, spelas tennismatcher på olika underlag. Dessa är hardcourt, grus och gräs. Det är väsentligt att bettare känner till skillnaden mellan dessa. Olika spelare är bra på olika underlag, vilket gör att det inte alltid är samma spelare som är förhandsfavorit enligt speltips tennis. 

Rafael Nadal kallas för kungen av grustennis och han har vunnit turneringen Franska Öppna hela tolv gånger. Liknande framgångar har han inte haft i turneringar på gräs och hardcourt – även om han har vunnit på dessa underlag med. Bollen tenderar att studsa långsammare, men högre, på grus medan den studsar snabbare och lägre på gräs. Hardcourt är i sin tur ett slags mellanting. 

Speltips tennis: Olika speltyper för olika scenarion

Tennismatchernas upplägg gör att det finns massvis med tennis odds i flera spännande speltyper. Matchvinnare och totalvinnare är de vanligaste. Detta är ofta de första speltyperna som nya tennisbettare väljer. Det innebär t.ex. att man bettar på Rafael Nadal som totalvinnare i turneringen Franska Öppna. Det kan också vara att man väljer Simona Halep som matchvinnare över Elina Svitolina, eftersom hon är den som har fler meriterade segrar.  

Speltyper som över/under, udda/jämnt och handikapp är vanliga i tennis och de kan kännas igen från betting online på andra sporter. Här kräver de däremot mer ingående tennis tips. Speltyperna innefattar nämligen händelser som sker under matchen och då behöver bettaren veta mer om spelarens tidigare statistik gällande exempelvis servrar, forehand- och backhand-slag och tidigare matchresultat. 

I tennis är över/under är en spelform där bettaren spelare på hur många game som kommer att spelas i varje match. Här är det viktigt att veta om matchen spelas som bäst av tre eller bäst av fem set. Bettaren väljer sedan att antal game utefter sina tennis tips och om det kommer att spelas fler (över) eller färre (under). I en dammatch spelas det i genomsnitt 15-25 game men om två spelare är jämna, t.ex. Naomi Osaka och Serena Williams, är sannolikheten stor att det spelas fler game. Udda/jämnt påminner lite om över/under, men bettaren spelar istället på om antalet game kommer att sluta på ett jämnt eller udda tal.

Handikapp är ett spel som ger en spelare en fördel över en annan. Detta är en vanlig speltyp när två ojämna spelare möter varandra. Ibland får oseedade spelare möta en seedad spelare direkt i första omgången av en turnering. Den favorittippade spelaren enligt alla tennis tips, måste då vinna med ett antal game eller set. Vid spel på den andra spelaren vinner bettaren om den favorittippade spelaren inte vinner med handikappet, eller om andra spelaren själv vinner. 

Setspel: En speltyp specifik för tennis betting

En mer specifik speltyp för tennis är setspel. Där väljer bettaren att betta på ett fast resultat, t.ex. 0-2 eller 3-2. Ibland kan setspel även kallas för setresultat, och det finns liknande speltyper till andra sporter. Det går att spela på totala gameresultat. Där ska bettaren med hjälp av speltips tennis försöka pricka in det exakta slutresultatet, såsom 6-0, 6-1 eller 3-6, 6-4, 5-7. För att lyckas med det är ett tips att titta på tidigare resultat. När Federer och Djokovic har mötts på gräsbanor har det nästan alltid blivit långa matcher. 2014 slutade Wimbledonfinalen 7–6 (7–1), 6–7 (10–12), 6–4, 6–3 och 2019 slutade den 7–6 (7–5), 1–6, 7–6 (7–4), 4–6, 13–12 (7–3). Djokovic vann båda gångerna. 

Tennis tips för livebetting: Slag, resultat och utbrott

Livebetting finns tillgängligt för tennis och är en omtyckt bettingform. När man bettar på liveodds spelar man på händelseförloppet i matchen i realtid. Bettaren ska använda sina tennis tips tillsammans med informationen som samlas in under matchens gång. Hur verkar spelarnas dagsform vara, påverkar publiken och hur är vädret. Det är därmed en fördel att titta på matchen, och inte bara följa liveuppdateringar i textform eller lyssna på matchen. Ju mer information du samlar in desto större är sannolikheten att du sätter oddsen för nästa vunna set eller game. 

Populära speltyper inom livebetting är resultaten i varje set, vilken spelare som vinner varje set, om ett game eller set kommer att gå till tiebreak. Det går att spela på vem som kommer att slå den första andraserven, och om serven kommer att gå in. Det går också att spela på om en spelare kommer att få en varning av domaren. I dessa fall gäller det att analysera spelarens beteende på planen, och titta på tennis betting tips om hur de har bettet sig i tidigare matcher. Australiern Nick Kyrgios är ökänd för sitt humör och han har flera gånger fått muntliga varningar och poängavdrag. Han är samtidigt känd för sitt ”trash-talk” och om han möter en spelare som han inte gillar ökar sannolikheten för varningar. 

Det finns massvis med olika speltyper att välja mellan i tennis betting. Där några föredrar att leta efter tennis tips till matchodds, vill andra spel på mer specifika händelser. Tennisen förnyas också i takt med att det kommer nya spelare, vilket gör att det alltid finnas uppdaterade tennis betting tips. 

*Credit for the main photo belongs to Ben Curtis / AP Photo*

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content
Della Sport AKA Sportfånarna

Della Sport AKA Sportfånarna

Sportkalender 2021: Din guide till årets största sporthändelser!

Nästa års största sporthändelser!

De fem bästa svenska kvinnliga idrottarna under 2000-talet

Bästa Svenska Idrottarna

Ett modernare sätt att spela på hästar

Betting på hästar

888s guide till vilka sportevent som fortfarande är igång

Vilken sport är igång?