Beroende på vem du pratar med är teknologiska framsteg antingen den enda vägen att gå eller det värsta som kan hända en modern och civiliserad värld. Men oavsett vilken sida av resonemanget du befinner dig på är det svårt att förneka att teknologin har berikad flera aspekter av våra liv. Det sker hela tiden nya vetenskapliga framsteg och teknologin kommer att fortsätta att vara en viktig del av vår framtid, oavsett om vi gillar det eller inte.

Golfbollens utveckling

För att kunna bedöma och diskutera på vilket sätt teknologin har förändrat golfen är det viktigt att se tillbaka på sportens historia. De första varianterna av golf spelades med träbollar och som du kan föreställa dig krävdes det en hel del för att få upp bollen i luften, än mer för att få i den i hålet. Efter detta kom fjädrarna – en skinnpåse fylld med fjädrar från kycklingar eller gäss. Detta var såklart mycket mer praktiskt än en träboll men den förde med sig sina andra problem. En sak var att fjädrarna vägrade att behålla sin form efter ett par slag, dessutom påverkades bollen vatten och extrem värme. För att sporten skulle kunna växa organiskt behövdes ett alternativ och i mitten av 1800-talet kom guttaperkabollen och förändrade sporten för all framtid.

Många nya innovationer följde under de nästa 150 åren och din lokala golfshop har säkert idag hundratals olika bollar som har utvecklats för att passa olika förhållanden som du spelar på. Konceptet med den ”SMARTA” golfbollen har fångat intresset från många företag, inklusive OnCore som för närvarande söker finansiering till att utveckla en boll som har ett inbyggt GPS-system och ett självladdande batteri. Tillsammans med appar som Arccos, som ger golfare viktig information om deras prestationer, har teknologin bidragit stort till golfbollens utveckling och därför slår spelarna bollen längre och mycket mer konsekvent än vad de gjorde tidigare.

Den föränderliga klubban

När det kommer till golfklubban så har själva formen inte förändrats så mycket under sportens långa och rika historia. Man skulle dock kunna hävda att golfklubban har förändrats mer än någon annan aspekt av sporten under de senaste årtiondena och detta på grund av en bättre förståelse för aerodynamik. Dagens driver väger till exempel ca 50 gram mindre än tidigare versioner och nya teknologiska framsteg inom detta område innebär att komponenterna inuti klubban blir starkare och lättare. Det är därför klubbornas huvuden verka växa i storlek varje säsong och tack vare nya material är de flesta drivers mycket mer förlåtande när det kommer till att få mindre bra kontakt med bollen vid tee. Även om vi inte tvivlar på deras kraft och förmåga, använder några av de mindre spelarna på touren, som Rory McIlroy drivers med stora huvuden och fortsätter att ligga i toppen bland de som slår längst med drivern, vilket säger ganska mycket om dagens klubbor. Oddsen för att Rory ska ta hem en major 2019 är bara 3.75, han kommer helt klart försöka få ett övertag över resten av spelarna med sin extra räckvidd.

Oavsett om du älskar golf eller bara följer sporten på avstånd finns det goda chanser att du är bekant med termen ”hybridklubba”. Hybridklubbor ger spelarna en möjlighet att nå högre höjder när de träffar bollen tack vare den utökade vinkeln jämfört med de mer traditionella järnklubborna. Hybriderna är återigen mer förlåtande än ”normala” klubbor och lägger inte lika stor vikt vid mekaniken och tekniken i en golfsving. Nike har legat i framkant när det kommer till att tillverka bra hybridklubbor och med förespråkare som Tiger Woods, verkar det som att investeringen har lönat sig. Oddsen för att Woods ska ta hem The Masters nästa år är bara 9.00 inom golfbetting, han kommer helt säkert ha en hybridklubba eller två i sin bag när han kommer till Augusta. Utöver detta har även dagens putters gått igenom många förändringar, den moderna teknologin har gjort putters mer balanserade och med nya varianter som "toe-hang" eller "face-balanced" putters på marknaden har golfarna en större chans att nå framgång på green.

Drönare, SMARTA golfbilar och förstärkt verklighet

Drönarna har tagit en intressant resa det senaste årtiondet och har gått från att vara en väldigt dyr utrustning som används av militären till att vara en leksak som tonåringar vill ha i julklapp. I fråga om användbarhet på golfbanan, kan en snabb flygtur med en drönare ge dig en bra överblick av miljön och belysa eventuella hinder och faror på banorna. Utöver detta kan drönare även lätta på pressen och ansträngningen när det kommer till att hitta försvunna bollar och till och med beräkna atmosfärtryck, temperatur och vindhastighet.

Har du någonsin hört talas om en golfbil som kan spela musik, har TV och GPS? Inte? Ok, men nu har du det – golflegenden Greg Norman och Verizon har nyligen påbörjat ett samarbete om att tillverka en interaktiv golfbil som har en egen dator och underhållningssystem. När det kommer till att föra in sporten in i framtiden, har PGA också hängt med genom att lansera en app för förstärkt verklighet. Appen ger åskådaren möjligheten att se 3D versioner av banor från hela världen och touren har lovat att ha med vinst ett hål från varje turnering i golfkalendern vid slutet av nästa år.

Kontroverser och golfens ändrade traditioner

Som nämnt tidigare; där teknologiska framsteg sker höjs även misströstande röster och detta är något som vi också har sett i golfvärlden. PGA står inför ständiga strider med styrande och reglerande organ angående frågor som driver-avstånd. R&A och USGA drog slutsatsen att en ökning på sextiofyra meter i driver-avstånd det senaste året var ”ovanligt och bekymrande” och på grund av detta finns det tydligen planer på att begränsa den ”moderna golfbollen”. Med spelare som Tony Finau, som utan problem slår längre än 290 meter från tee, var det bara en fråga om tid innan någon de styrande skulle lägga sig i. Finau kan för närvarande spelas på till oddsen 51.00 för att vinna U.S PGA Championship nästa år och med tanke på att han slår längre än alla andra på touren borde det inte dröja länge innan amerikanen vinner något.

Utöver detta har det funnits kontroverser kring användningen av videoteknologi inom golfen efter det kontroversiella beslutet att tilldela Lexi Thompson ett straff på fyra slag under turneringen ANA Inspiration i april. De organ som styr golfen har nyligen genomfört ändringar som kommer att ge domarna mer flexibilitet och möjlighet att använda sig av sunt förnuft i vissa situationer. Att videoteknologin skulle ha en negativ inverkan på sporten är svårt att argumentera för, men samtidigt är det viktigt att spelare inte hålls ansvariga bara för att de inte kan leva upp till samma precision som videobevisning.

Många traditionella golfare hävdar att den moderna teknologin gör golfen alldeles för lätt. Med alla förändringar som både klubbor och bollar har genomgått de senaste årtiondena är det faktiskt sant att den moderna utrustningen är mycket mer förlåtande när det kommer till att träffa bollen. Stora golfspelare som Nick Faldo och Gary Player har uttryckt sitt missnöje över att teknologin förstör sporterns traditionella värderingar och lättar på kraven om färdighet som krävs för att bli framgångsrik på den högsta nivån. Även om Faldo och Player är legender inom sporten, måste man fråga sig om deras missnöje kommer från det faktum att de skulle ha älskat att ha den moderna teknologin när de var på toppen av sin förmåga. Vad skulle dessa spelare till exempel ha kunnat göra med en hybridklubba? Vem vet.

Det är dock värt att komma ihåg att golfen idag är en mycket större publiksport än den någonsin har varit tidigare, speciellt med tanke på de ökade pengarna och sponsorskap som erbjuds. På grund av detta vill fansen se bollen slås hårdare, gå längre och med bättre precision än tidigare då det blir mycket roligare att titta på. Med den nivå som moderna proffs spelare på är marginalen mellan att vinna och förlora mindre än tidigare, men om samma utrustning är tillgänglig för alla spelare upplevs det som att det fortfarande är någorlunda jämt mellan spelarna. Idag vinner fortfarande de bästa och mest konsekventa spelarna i en fyrdagsturnering trofén och fram tills det förändras kan teknologin i golfen bara ses som ett steg i rätt riktning.

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag