Det finns golfbanor runt om i världen som definitivt hör hemma på en bucket-list, som till exempel St Andrews, Valderrama eller Pebble Beach. Men, det finns också en del golfbanor som verkligen är helt unika, som du bara spelar på en gång och som du kommer att prata om i åratal efteråt. Vad är det som gör de här okonventionella men fantastiska golfbanorna så speciella?

Var kan man hitta okonventionella golfbanor?

Tecina (Spanien)

Den här golfbanan ligger på den lilla ön La Gomera strax utanför Teneriffas kust och bara för att nå första tee krävs det att du tar en buggy nästan 800 meter uppför en bergssluttning. Därefter följer en golfrunda på en bana som är världens första slalominspirerade och som sedan ringlar sig hela vägen nerför ett berg, allt i enighet med banarkitekten Donald Steels vision. Vid artonde hålet möts du av ett litet klubbhus i kolonialstil med plåttak där medlemmarna kan ta det lugnt, dricka en kall öl och samtidigt njuta av solnedgången över Atlanten eller den imponerande Teide, som är Europas högsta aktiva vulkan.

Palmetto Hall Plantation (USA)

Ni behöver inte ändra skärminställningarna, den här banan är faktiskt den första geometriskt ritade golfbanan med kvadratiska och helt fyrkantiga greener, bunkrar, fairways och vattenhinder. Banan ritades ursprungligen på en dator, troligen med Amiga-golfspelet Leader Board som inspiration.

North Berwick (Skottland)

Inte ens Pete Dye gör sådana här golfbanor längre. Eftersom den ligger på en tunn kustremsa bredvid staden North Berwick är det här en fantastisk chans att uppleva golf så som golf var tänkt att spelas. Här finns greener som ligger gömda bakom murar, par 4-hål där en järnsjua är enda valet på tee, drivar som slås över stranden, djupa vattenhinder på fairway som kan innebära att du slår din drive "out of bounds" och till och med en green med en ravin mitt i. Besynnerlig är ett ord som kan användas för att beskriva den här banan, men den är fortfarande en väsentlig del av de skotska links-banorna. 

Old Head (Irland)

När marken som låg högst upp på en udde i County Cork blev till salu, med endast en fyr och några vilda får som invånare, fick en man en helt unik idé. När Old Head öppnades för spel kunde banan stoltsera med en av de mest spektakulära vyerna i golfvärlden. Tänk en irländska version av Pebble Beach där kulingvindar är vardag och där varje hål har en utsikt som det verkligen går att njuta av.

Packa väskan för den här rundan kan ta ett tag att genomföra då den är över 1 350 km lång och därmed troligtvis också den längsta (det är den längsta) golfbanan i världen. Den sträcker sig från Western Australia till South Australia längs med Nullarbor Plain. Nullarbor betyder "inga träd", men det går knappt att hitta någonting alls i de här mycket karga delarna av Australien. Om du tycker att långsamt spel är ett problem lär du knappast kunna tillkalla någon banvakt för att skynda på det hela, då det är fem mil mellan hålen. Om du blir för trött kan du alltid stanna vid någon av de många restaurangerna eller pensionaten på vägen.

 

Skukuza (Sydafrika)

Har du någon gång blivit tvungen av undvika en flock babianer eller kringströvande flodhästar medan du gör ett inspel, utan att vara på en minigolfbana med jungeltema? Mitt i Krügerparken är detta troligtvis exakt vad du kommer att behöva göra. Det finns inga stängsel som håller djuren borta från golfspelarna, så om du råkat slå din Titleist Pro V1 i sjön vid femte green kan det vara bra att känna till att sjön även är hemvist för krokodiler och därför kan det vara bäst att snabbt röra sig mot dropzonen. Försäkra dig bara om att det inte är några lurpassande leoparder, galloperande giraffer eller uppskrämda elefanter som är på väg mot dig.

Streamsong (USA)

När du tänker på golf i Floria kanske du föreställer dig palmer, villor utmed varje hål och resortstämning som gör att varje hål känns som en storhelg. I det här fallet har du dock helt fel. Streamsong är en bana som byggdes på en gammal fosfatgruva, vilket innebär att slaggmassorna mjuknat genom åren samtidigt som långt sandgräs tagit över, vilket gör att den här banan både känns och ser ut mer som Skottland än som det tropiska Florida.

Faktorer att ta hänsyn till vid betting på golf

Ibland väljs "konstiga" och ovanliga banor ut till att stå som värdar för en majortävling, något som i vissa fall kan fungera, som till exempel den före detta amerikanska militärbasen Whistling Straits stod som värd för en tävling. Men, det finns de som inte fungerade, något som kan påverka strategin vid betting på golf. Exempelvis så var den vidöppna, karga banan Chambers Bay var ett trist spektakel. Ett annat exempel var valet av den fullkomligt oförglömliga trädbeklädda Sahalee för PGA Championships 1998, där åskådarna trängdes om de få platser där det gick att se något av spelet eftersom trädens lövverk skymde i stort ett varje green och fairway.

Dock finns det stora golfbanor som uppvisar mer subtila kännetecken och som vissa spelare har svårt att motstå. Tom Watson hade en särskild förkärlek för skotsk links-golf och vann fem Open Championships mellan åren 1975 och 1983. Ernie Els älskade att spela på Wentworth, vann sju World Match Play-titlar, köpte ett hus i anslutning till banan och fick sedan fria händer att utföra de stora förändringar som krävdes för att modernisera banan. 

Tiger hade även han sina favoritbanor och återvände gärna gång på gång till en bana han spelat bra på. Han vann på Torrey Pines vid åtta tillfällen, åtta gånger på Bay Hill och återvände även till Firestone där han också vann åtta gånger. Torrey Pines, som kommer att stå som värd för US Open år 2021, är en av Tigers favoritbanor, men det är också en Jason Days favoritbanor. Två gånger har han vunnit här och det verkar som att han föredrar tävlingar på västkusten framför Florida Swing, vilket definitivt är något att ha i åtanke när man funderar vilken eller vilka spelare man ska satsa på.

Jordan Spieths favoritbana måste vara Augusta National. De fem gånger han spelat i The Masters har han slutat delad tvåa, etta, delad tvåa, delad elva samt trea, vilket inte är särskilt förvånande med tanke på att han ses som en av de bästa puttarna i världen och på Augusta hittar man ju som bekant också de bästa greenerna i världen. Även den gången han slutade utanför topp tio, hade han en komfortabel ledning inför de sista nio hålen. En sak kan man i alla fall vara säker på. 2015 var inte sista gången vi såg Jason Spieth i den gröna kavajen.

Så nästa gång du står på en bana innesluten av sanddynor eller gigantiska greener eller till och med greener gjorda av sand, tänk på vilken typ av spelare som skulle spela bra under de omständigheterna och ta efter denna. Kanske kan det leda till något som du kommer att kunna berätta om för vännerna i åratal framöver.

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.