Med tittarsiffror som ökar för varje år som går är NFL den mest populära sporten i USA. Nu sprids även NFL till andra delar av världen, framför allt till Storbritannien där det varje säsong spelas tre NFL-matcher.

På grund av detta kan det också vara läge att lära sig mer om hur de olika bettingmarknaderna som finns för NFL fungerar. Oavsett om du är ett fan som tittar varje söndag eller kanske bara ser Superbowl kan det alltid vara bra att veta hur saker och ting ligger till. Sportens popularitet har även inneburit ett ökat intresse för NCAAF utomlands. Collegelagen spelar dagen före proffsen och bjuder på lika mycket underhållning. Reglerna är mer eller mindre de samma med få uppenbara skillnader, framför allt när det kommer till spel och betting. 

Vi tänkte här och nu kika lite närmare på de spel- och bettingformer som finns tillgängliga för amerikansk fotboll.

Vilka bettingformer finns det för amerikansk fotboll?

Matchspel

Det här är den enklaste formen av spel på sporten. Det handlar helt enkelt om att förutse vinnaren av en match precis som du skulle göra i en fotbolls-, cricket-, tennis-, eller boxningsmatch. Favoriten i matchen kommer ha det lägsta oddset, som är skrivet i decimalform. För att göra en satsning online är det bara att välja oddset för det lag du vill satsa på och skriva in din insats. Du kommer inte få något stort spelvärde på ditt spel i NFL om du inte väljer att satsa på laget som är underdog. Det är få matcher där oddsen är likvärdiga för båda lagen. Av den anledningen måste du kanske ta en liten risk om du vill ha chans till större vinster på ditt spel.

Handicap

Det är i den här typen av spel som det går att skapa bra spelvärde. Kunskaper om lagen är något som kommer väl till pass i den här spelformen. Spelbolagen kommer att bestämma en siffra, spridningen, som baseras på de två lag som spelar matchen. Det lag som är favoriter kommer att ha en minussiffra givet att dessa förväntas vinna matchen. Om till exempel New England Patriots har ett handicap på -6.5 förväntas dessa vinna matchen med en touchdown, sju poäng. En satsning på vinst för Patriots kommer att gå hem om Patriots vinner över motståndarlaget med sju poäng eller mer. På motsvarande sätt kommer Patriots motståndare ha ett handicap på +6.5.

Motståndarna, låt oss säga Miami Dolphins, förväntas däremot förlora med en touchdown och därför kommer ett spel på Miami Dolphins med handicap på +6.5 gå hem om Dolphins förlorar med sex poäng eller färre, alternativt om dessa skulle vinna. Förlust med 21-17 för Dolphins skulle innebära vinst om man spelar på Dolphins enligt ovanstående spridning. Dock skulle en förlust med 31-17 för Dolphins även innebära att spelet går förlorat om man enligt spridningen väljer att satsa på Dolphins framför Patriots. Poängen är en mycket viktigt aspekt när det kommer till handicapspel, vilket gör att sena field goals eller touchdowns blir avgörande. 

Att läsa på om lagens statistik är viktigt om man vill nå framgång i handicapspel. Här finns också stort spelvärde för den som satsar med tanke på att kan vara svårt att förutsäga när och hur lagen gör poäng. Om handicapspel används på rätt sätt kan det vara en lukrativ marknad, framför allt om man använder sig av en kupong på samma sätt som man kan göra på fotbollsmatcher. Det finns många olika alternativ på handicap-marknaden som gör det möjligt för spelare att själv skapa spelvärde. Att ha ett hum om en specifik match kan ge bra utdelning om man är villig att gå mot strömmen.

Totalt antal poäng

Den sista av de stora marknaderna är spel på det totala antalet poäng i en match. I NFL har det under 2018 års säsong slagits poängrekord då motståndarlagens försvar inte riktigt vetat hur de ska kunna svara på de kvaliteér som ligans quarterbackar har visat. Reglerna har också svängt till det anfallande lagets fördel, vilket gjort det möjligt för lagen att göra häpnadsväckande många poäng. Spelbolagen sätter en gräns för ett visst antal poäng som de båda lagen tillsammans förväntas göra under en match. Därefter kan man satsa på om de bägge lagen totalt kommer att göra antingen över eller under det totala antalet poäng.

Om två offensivt starka lag spelar är det alltid värt att spela på över eftersom det varit många straffsparksläggningar genom åren i NFL, framför allt när de allra bästa quarterbackarna spelar. Däremot, om två lag som är starka defensivt möter varandra och inget av lagen har de bästa quarterbackarna, lär man som spelare snarare satsa på under. Sammanfattningsvis är det här en mer specialiserad satsning som också kräver mer kunskap om både lag och spelare innan man satsar.

Hur satsar man på ett matchspel hos 888?

Att göra en satsning hos 888sport är enkelt. Det är bara att gå in på hemsidan och välja fliken "Amerikansk fotboll" från menyn till vänster på sidan. Här finns alla matcher tillgängliga, både för college och NFL. Klicka helt enkelt på det odds du vill satsa, skriv in hur mycket du vill satsa och klicka sedan på knappen "Lägg spel" när du är nöjd med ditt val. För att lägga till fler spel är det bara att klicka på oddsen för att göra ditt singelspel till en kupong.

Vad är avancerade bettingodds och vilka strategier bör man använda?

För NFL- och collegefootball-experter finns det särskilda odds för enskilda matcher som är baserade på vilka spelare som är involverade i matchen. Vi kommer nu att titta närmare på några av de här marknaderna, som ger större spelvärde om man som spelare är villig att sätta sina kunskaper på prov.

Vilken spelare gör touchdown?

888sport erbjuder marknader för vilken spelare som gör första och sista touchdown i respektive lag tillsammans med ett "när som helst"-alternativ. Därför kan det om du har kunskap om ett lags spelstrategi vara värt att satsa på en sådan marknad. Till exempel kan ett lag med en bra running back, som exempelvis New York Giants, vara mer benägna att göra långa löpningar med boll tidigt i matchen. I det fallet skulle Saquon Barkley vara ett bra spelalternativ för första touchdown.

Om det däremot handlar om ett lag som i högre utsträckning passar bollen, som Patriots, skulle ett spel på en spelare som Rob Gronkowski vara ett mer rimligt alternativ. Vissa spelare hittar fram till end zone mer än andra, vilket Gronkowski är ett bra exempel på. Därför kommer han också att ha lägre odds när det kommer till att göra touchdown när som helst under en match. Om det finns en särskild match-up där ena laget är favoriter och som kanske dessutom har en djup receiving corps, medan det andra laget har dåliga cornerbackar, kan det vara värt att lägga ett spel på den fjärde spelare i listan och att denne ska vinna sin match-up och på så sätt också få bättre spelvärde.

Passningar, mottagningar och löpningar

För att spela på den här marknaden krävs att man känner till både lag och spelare väl. 888sport erbjuder marknader för hur många yards en spelares passningar är, hur många yards de passningar är som en spelare tar emot samt hur många yards en spelare springer. I detta fall gäller det också att ta i beaktande vilket lag som den aktuelle spelarens lag möter. Exempelvis så levererar Patriots quarterback Tom Brady passningar på runt 280 yard per match. Låt oss då säga att ett spelbolag drar en gräns vid 280 passningsyard för en match. Då gäller det alltså att satsa på om Tom Brady kommer att ligga under eller över den gränsen. 

Vid ett spel måste man som spelare ta hänsyn till både den enskilde spelaren, i det här fallet Tom Brady, och motståndarlaget. Mot ett sämre lag lär Brady med lätthet komma över ovanstående gräns, även om detta kommer att påverka spelvärdet. Däremot, mot ett bättre lag kanske han får svårare att få till lyckade passningar, något som också lär påverka spelvärdet. För att få bästa spelvärde kan det därför ibland vara bättre att gå mot strömmen. Samma sak gäller för antalet yards passningarna är som en spelare tar emot samt hur många yard en spelare springer där spelvärdet och utfallet kommer att påverkas av motståndarlaget. Känner du sig säker på din sak kan det här vara ett lukrativt alternativ.

Mer läsning om betting på amerikansk fotboll

Om du nu känner för att ge dig i kast med betting på amerikansk fotboll, men känner att du behöver lite extra tips, ja då kan du kolla in de här användbara artiklarna nedan:

NFL: Players To Watch And Best Bets Ahead Of The 2018 Season

A Guide to the Super Bowl

The Ultimate Sport Betting Guide 

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag