År 2003 presenterade England and Wales Cricket Board den nya turneringen Twenty20, som skulle komma att revolutionera sporten. Vid den tiden fanns det tvivel huruvida det nya formatet skulle bli en succé samt huruvida det skulle påverka sportens anseende. Men, turneringen blev en jättesuccé och publiken vallfärdade till cricketarenor runtom i England, samtidigt som tittarsiffrorna ökade när spelarna på planen använde sin genialitet för att ta spelet till en helt ny nivå. Femton år senare är det svårt att föreställa sig en tid då det här tävlingsformatet inte fanns. Numera skriver spelarna på särskilda kontrakt för att endast spela i T20-turneringar medan strokeplay som används i kortare matcher finner sin väg in på Test match-arenan. 

Jos Buttler är en av flera spelare som för både spänning och fantasi till sporten med den röda bollen och visar samtidigt på den effekt som T20 har på unga spelare och deras syn på cricket. Oturligt nog har ECB som organisation inte lyckats med att profitera på sin egna uppfinning, och även om inhemska turneringar i England varit populära bland fansen och regelbundet sänds i TV under sommaren har dessa inte alls blivit lika populära i Indien.

Konkurrens från utlandet

Indiska Premier League har dominerat T20 då de största namnen inom sporten dras till ligorna och turneringarna med de mest lukrativa kontrakten. Eftersom spelkvalitén är så hög har ligan en större global publik än Vitality Blast och Big Bash i Australien. Med tanke på hur Blast ligger rent tidsmässigt är det mycket svårt för engelska stjärnspelare att vara med i turneringen på grund av landskamper. Andra toppnationer möter gärna det engelska landslaget under sommaren och därför är det heller inte särskilt sannolikt att spelare från Australien, Indien eller Sydafrika deltar. 

Den här trenden gjorde det svårt för ECB att konkurrera med IPL och Big Bash. Som ett resultat av detta tog organisationen det djärva beslutet att utveckla ett annat format. The Hundred har presenterats som ett engelskt cricketformat som ska efterlikna IPL och med en franchisemodell med åtta städer istället för de 18 counties som spelar i Blast. Det nya formatet har fått en del att höja på ögonbrynen då ECB inte klargjort hur matcherna kommer att spelas vad gäller overs. Det är något av en chansning som ECB tar, men förra gången lönade det sig och det finns ingen anledning att håna det nya formatet innan det hunnit utvecklats ordentligt.

 

Hur kommer det att fungera?

De 18 lagen i den engelska countyserien röstade för en stadsbaserad liga som ska utmana IPL och Big Bash. Efter ett år av överläggningar föreslogs åtta städer som hemmavist för lagen, Manchester, Leeds, Birmingham, Nottingham, Cardiff, Southampton och London (The Oval and Lord’s). Flera kvalificerade lag kom inte med bland dessa, vilket gör att det i vissa delar av landet inte går att se cricketmatcher live, såvida man inte är villig att resa en bit. Det kommer att spelas sammanlagt 32 matcher innan slutspelet där varje lag spelar fyra matcher såväl hemma som borta. Därefter inleds slutspelet där de fyra bästa lagen kämpar om segern.

Själva matcherna kommer precis som rubriken säger vara i "the Hundred-format". Båda lagen kommer att göra 100 deliveries per inning där det lag som gör flest runs vinner matchen. En av de stora diskussionerna har handlat om hur en delivery skall utföras. I sportens traditionella form pågår en over i sex bollar innan den slutar. Man trodde att the Hundred skulle följa ett liknande mönster, där samma system skulle gälla till 90:e delivery. Därifrån kunde sedan tio deliveries slås till slutet av varje inning.

 

Testmatcher

I testmatcher har dock deliveries gjorts i block om tio istället för om sex, samtidigt som varje bowler har tillåtits att kasta maximalt 20 bollar, antingen i ett block om fem eller tio, vilket skiljer sig från det traditionella sättet att spela. Powerplay, som i T20 används i de första sex overs, pågår i 20 bollar i the Hundred. I de nya reglerna för den engelska versionen av sporten kan dessutom antingen tränaren eller kaptenen begära timeout. Byten är också tillåtna i den nya turneringen, vilket innebär att bowlers kan bytas ut mot specialiserade fielders. 

Spelarna kommer att väljas till respektive lag via en draft precis som i IPL, samtidigt som endast tre utländska spelare per lag om 15 spelare är tillåtet. Om turneringen blir en succé, eller ett fiasko, hänger på huruvida de engelska spelarna är tillgängliga och vill spela samt om de samtidigt spelar i antingen Test, ODI eller T20. Planen är att turneringen ska spelas mitt i sommaren, vilket är samma period som det engelska landslaget har ett hektiskt schema. På ytan ser de nya reglerna ut att vara en ny intressant twist, men om det fungerar ute på planen återstår att se. 

 

Kommer det att fungera?

ECB har genom beslutet att införa ett nytt format av sporten verkligen gjort en chansning, vilket lett till en hel del kritik från välrespekterade profiler inom sporten. Tumultet kring hur en delievery ska göras hjälpte knappast till att göra saken bättre, men eftersom den första turneringen inte ska spelas förrän 2020 har ECB god tid på sig att bestämma sig för vad som är det bästa alternativet. Nya idéer innebär alltid kritik, men en del av kritiken har varit överdriven. T20-turneringen har varit populär över hela landet, men har saknat den kommersiella dragningskraft som krävs för att ta turneringen till nästa nivå. Oavsett vilket koncept som ECB hade föreslagit hade det ändå setts som en sämre version av IPL. Genom att utveckla ett eget varumärke lockar man också en ny potentiell ny publik till sporten, samtidigt som matcherna visas på Sky Sports och BBC. 

De nya tilläggen till det föreslagna formatet kan kanske locka nya tittare och åskådare till arenorna, dock lär det begränsade antalet göra att efterfrågan på biljetter blir högt. Om det blir succé eller fiasko kommer att hänga på om de bästa spelarna i världen vill spela i turneringen. Anledningen till att IPL fungerar så bra är på grund av alla talangfulla spelare nere på planen. Samtliga stjärnor i Indien spelar en viktig roll i deras respektive lag och samma sak måste ockås ske i England om den nya ligan ska uppnå samma status som IPL. Själva spelet lär dock inte få spelare som Samit Patel att tappa fattningen, som efter att ha spelat i en av testmatcherna sade: "Det gick faktiskt ganska bra, det var annorlunda än vad jag hade förväntat mig. Vi spelar 20 bollar färre, men i ärlighetens namn är det inte mycket skillnad."

Det stödet från en erfaren spelare är förstås uppmuntrande för ECB, även om det verkliga testet sker i samband med att matcherna börjar spelas på arenorna och sändas i TV. Organisationen har tagit ett stort språng genom sitt beslut att erbjuda ett nytt format av sporten, men som bevisades av deras senaste beslut kan det innebära en god utdelning. Frustrationen hos ECB måste ha varit enormt när de inte kunde kapitalisera på den stora succé som följde med T20 på samma sätt som deras rivaler gjorde, men the Hundred kanske är det genombrott som sporten behöver för att fortsätta sin omställning och samtidigt växa.

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag