Cricket är fortsatt en av världens mest populära sporter och uppkomsten av T20-ligorna har gjort sporten mer relevant än någonsin, speciellt i de tre stora cricketländerna England, Indien och Australien.

Englands T20 och OD1-serier mot Indien attraherar enorma åskådarantal samtidigt som de två lagen delat på succén, där turisterna vann i det korta formatet av spelet och Three Lions vann i 50-over.

Dessa högprofilerade matcher, tillsammans med Ashes, är själva fundamentet i spelet medan indiska Premier League och Big Bash introducerat många nya fans till sporten. Som ett resultat av det här tänker vi nu bryta ner sporten och hur du kan spela på cricket genom att berätta mer om de hetaste marknaderna.

Vad är cricketbetting och vad är de olika sorterna?

Cricketbetting skiljer sig inte från betting på andra sporter. Den som spelar kan placera ett bet på en utkomst i en match på många olika marknader där oddset har satts av spelbolag.

Matchresultat

Välj helt enkelt den du tror kommer att vinna matchen. Det kan vara magkänsla, formtabellen eller förutsättningar. Det är ganska rutinmässigt och liknar resultatspel på övriga sporter.

Bästa slagman

Det här är också tämligen simpelt. Välj den slagman du tror kommer att lösa flest runs under en specifik inning eller under hela matchen. Det här kan delas upp i tre marknader, bästa slagman i matchen, bästa slagman i lag a och bästa slagman i lag b.

Bästa kastare

Samma procedur följer för bästa kastare, välj helt enkelt den kastare som du tror tar flest wickets. Detta kan delas upp i tre marknader, bästa kastare i matchen, bästa kastare i lag a och bästa kastare i lag b.

Dessa är huvudtyperna av spel som kan spelas inför matchen och är vanligtvis marknaderna som spelas på. Det finns dock andra marknader att tillgå.

Olika sätt att brännas

Bettingspelare kan spela på ledande sätt att brännas under en match. Där kommer att finnas odds på att slagmännen ska bli bowled, caught, lbw, run out, stumped eller andra metoder.

Antalet runs

Det här kan spelas över en specifik inning eller en specifik period i matchen. Till exempel, i en testmatch, kan en bettingsspelare placera ett spel på hur många runs det första paret kommer att klara och så vidare för alla 10 wickets. Hur som helst kan det också användas för att spela på antalet runs i en specifik session. I de kortare varianterna av cricket är populära runmarknader också bestående av hur många runs som klaras under powerplay när planrestriktioner inför i slutet av matchen.

Förlorade wickets

Detta kan följa samma mönster som antalet runs, men då wickets istället för runs. När faller den första wicketen och hur många kommer att falla under en viss period i matchen?

Matchens lirare

Som i alla andra sporten finns det en marknad för matchens lirare. Välj helt enkelt den spelare som du tror kommer att bli matchens lirare, med tillgängliga odds.

Bettingstrategi för de tre olika spelformaten

Vi kommer nu att guida dig igenom vad du behöver veta om varje format i spelet då det finns enorma skillnader i spelsätt och spelare som tävlar.

Bettingstrategi för testmatcher

Det här är den äldsta och fortfarande det mest viktiga formatet. Det är ett genuint test i kvalité över fem dagar. Elitspelarna i världen är välkända och den som har koll på cricket kan se vilka som bör dominera en match. Till exempel, i engelska matcher, är Joe Root, Alastair Cook, Jonny Barstow, Ben Stokes, Stuart Broad och James Anderson spelare som har en central roll. När vi tidigare bröt ner bettingmarknaderna för bästa slagmän kommer spelare som Root, Cook och Bairstow finnas där med lägst odds.

De är de allra mest etablerade spelarna i laget och har presterat på en hög nivå under många år i Three Lions i arenor för testmatcher. Hur som helst är där alltid förutsättningar som kan påverka oddsen, i form av förutsättningar på arenan eller formen hos spelaren. Några spelare är bäst i familjära miljöer, medan andra är bra på bortaplan.

Även fall Rooth har varit en kvalitetsspelare för England, med stark kontinuitet i sina prestationer, har han haft det svårt att prestera riktigt höga poäng. Därför är det bäst att inte hålla honom som bästa poänggörare i en match. Cook har haft problem att vara konsekvent, men han har förmågan att göra riktigt fantastiska innings. Det gäller att alltid ta sådana saker i beaktande, men magkänslan är också viktig.

Det är samma sak för kastare. Anderson är dominant i England och har varit sådär på bortaplan. Väl på hemmaplan kommer oddset på att han ska leda wicketkolumnen vara låga, medan oddset på bortaplan är klart sämre, exempelvis om han är på plats i Indien för att spela.

I testmatcher är förutsättningarna en mer och mer viktig faktor då lagen reser runt på jorden för att spela. England är starka på hemmaplan, men har inte vunnit på bortaplan sedan matchen mot Bangladesh 2016. Det lär påverka oddsen. För testmatcher, mer än i andra spelformat, är förutsättningarna så viktiga för att avgöra utkomsten på bettingmarknader. England är starka hemma och borde vara favoriter i majoriteten av sina matcher, däribland i nästa års Ashes.

Vad du behöver veta om ODI

Om vi tar tidsaspekten i beaktande är det inte konstigt att marknaden kan variera kraftigt i den här formen av cricket. Om vi tar England som ett exempel igen har Three Lions blivit det dominerande laget i världen efter att ha förnedrats i föregående VM. De spelar nu en mer attackerande cricket som har gjort att de nu gått förbi Australien och Indien inom det här formatet.

Det här spelsättet gör dock England sårbara i enstaka matcher. Englands resultat i ICC Champions Trophy, där det blev förlust hemma mot Pakistan, visar att alla lag kan slå alla. Green Army vann hela turneringen trots problematik inom laget och svåra förhållanden.

Den vita bollen är betydligt mer svårbedömd och kan göra det svårt att bedöma olika matchinsatser. Englands vinst i Baggy Greens 2018 är därför en bättre indikator. Deras form gör att laget är favoriter till att vinna VM 2019, som också spelas i England.

Marknaden för bästa slagman är vinklad åt den som inleder då de teoretiskt sett har mer tid på sig. Spelare som Bairstow och Jason Roy har kapitaliserat på sin position och kan därigenom göra enormt många poäng, även fall där fortfarande finns värde långt ner på spelarlistan som hos Jos Buttler, som har fördelen av att spela mot mer trötta kastare i ett senare skede av inningen.

Kastare sitter i samma båt där de inledande kastarna har större möjligheter att ta ledningen i wicketkolumnen då de kan föra spelet. Tid är inte viktigare än på slagmansmarknaden då kastare som kliver in sent också har möjligheten att plocka lite enklare wickets när laget som slår måste ta lite större risker.

Där är många faktorer att tänka på i ODI, även spelplanens storlek kan spela en avgörande roll där skillnaden mellan en fyra och en sexa kan betyda så mycket.

T20:s svårbedömda natur

Formatet i detta spel är det svåraste att förutspå då vilken resultat som helst kan ske en specifik dag. Spelet kan vända i en enda boll, vilket gör utkomsten väldigt svår att förutspå. Det mest målande exemplet var Västindiens vinst över England i ICC World T20-finalen.

Three Lions såg ut att vinna pokalen för andra gången när Brathwaite behövde 20 off i den sista ivern för att säkra vinsten för sitt lag. Brathwaite blev sitt lands stora hjälte när han slog ut Ben Stokes, som varit Englands bästa kastare i föregående over, för fyra sixes på bouncen. Denna oerhörda oregelbundenhet är varför oddsen är så täta inför nästa stora tävling.

Strike rate är viktigare än genomsnittet i den här formen av spel, i direkt kontrast till de två andra varianterna av cricket. Även fall spelare som Root och Cook är magiska rent tekniskt är de inte lika värdefulla som Buttler och Alex Hales i T20-laget. Ett resultat på 30 av 15 deliveries kan vara viktigare än en inning med 50 av 45 bollar. Som ett resultat av det gynnar det här spelformatet spelare som kan trycka ut bollen utanför planen regelbundet. Det är därför Buttler tjänar bra med pengar i IPL.

Bowling faller in i samma format, där att stoppa runs är viktigare än wickets. Oftast leder det också till succé i wicketkolumnen, men spelare som Jasprit Bumrah och Lasith Malinga har lyckats skrapa fram imponerande karriärer i det kortaste spelformatet, trots sina brister jämfört med en kastare likt Anderson.

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag