När Open nu är färdigspelad känns Ryder Cup allt närmare med bara en Major kvar att spela i PGA Championship innan det är dags för Europa och USA att göra upp på Le Golf National. Det kommer att finnas en extra krydda när den amerikanske presidenten Donald Trump nu kritiserat Europa i juli månad, någonting som skapat en del irritation. Om det någonsin finns läge för ett stort diplomatiskt krisläge efter en golftävling kommer det att vara i Frankrike den sista helgen i september 2018.

Ingen annan golftävlingen triggar så mycket känslor som Ryder Cup, vilket är varför det utan tvekan är den största tävlingen i världen och möjligen också den lagtävling i alla sporter där det kämpas mest våldsamt. Under en enda helg varannat år samlas 24 multimiljonärer för att spela utan något ekonomiskt pris på bordet. Den enda valutan på spel är Tyder Cup och när det är vad det ska spelas om är det känslorna som hamnar i fokus.

Hämnd ligger ofta nära till hands för spelarna, men allra främst hos publiken. Europa hade det tufft i USA för två år sedan och deras supportrar ser nu fram emot att ge amerikanerna samma behandling i City of Light, där romantiken möjligen får ta ett steg tillbaka under en helg. Det kommer inte att störa amerikanerna, dock, då de kliver in i tävlingen som favoriter till 1.65 att vinna pokalen. Det är upp till Europa att vinna tillbaka den och de behöver sina supportrar för att gå hela vägen.

Golfåskådare har alltid varit kända för sitt exemplariska uppträdande när en professionell spelare drar iväg ett dåligt placerat slag, men också en stor applåd när det väl kommer ett slag av bästa sort. Det finns inga överreaktion och om det skulle komma en sådan får den person som yttrat den snabbt veta från övriga åskådare att det där var inte okej. Men under Ryder Cup är reglerna lite annorlunda och hela hederskoden flyger ut genom fönstret.

Båda lagen backas upp av högljudda och passionerade supportrar som gör allt i sin makt för att ge sina spelare så bra förutsättningar som möjligt. Amerikanska supportrar är kända för att vara aningen mer högröstade och har genom historien låtit europeiska spelare fått höra när det när ett dåligt slag har genomförts. Skrik om att bollen ska hamna i vattnet eller i bunkern är också vanliga.

Rivaliteten har spridit sig ner till Solheim Cup, som är den kvinnliga varianten av samma tävling. Några minst sagt spektakulära scener tog plats under förra Solheim Cup år 2017 i Iowa och det verkar som att den lätt mobbande amerikanska attityden börjar gå europeiska spelare på nerverna, både manliga och kvinnliga sådana. USA är favoriter att vinna Solheim Cup under 2019 till 1.6, så männen hoppas vända på steken för Europa redan 2018.

Ryder Cup har blivit någonting som golf aldrig har haft tidigare. Nu för tiden är det relativt fridfullt runt om i världen och konflikter mellan stora länder avgörs med golfklubbar. För bettingspelare finns det ingen bättre vecka att spela på matchdagsformatet då det ger mycket spänning. För den som spelar mer skarpt finns det också chansen att maximera vinsten då matcherna kommer många och snabbt, med fem matchdagssessioner över tre dagar.

Formaten som du kan betting på

Det första av de två formaten som spelas de två första dagarna är fyrboll. Fyrboll består av två spelare i varje lag som spelar sin egen boll, där vinnaren är den spelare i de två lagen som får bäst resultat per hål. Bettingspelare bör hålla ett öga på hur lagkaptenerna parar spelarna då det ger en bra insikt i hur de tänkt vinna över motståndaren. Ofta kommer kaptenerna i varje lag att para ihop spelare som slår långt med sådana som är mer finstilta på greenen.

För den som söker underhållning i tv-soffan som bettingspelare finns det inget bättre format än fyrboll (eller foursome). Fyrboll, där spelarna inom samma lag slår varannat slag, är underhållande att kolla på och skiljer sig från vanlig golf. För lagets skull gäller det att båda spelarna är på topp och inte utsätter varandra för svåra situationer på banan.

När fyrbollen och foursome är avklarat är det dags för singelmatcher som går av stapeln på söndagen och när det är över har mästarna i Ryder Cup korats. Vid den här tiden har antingen USA eller Europa blivit favoriter att vinna hela rasket före söndagens singelmatcher och bettingspelare bör hålla ögonen öppna på trender för att se vilka spelare som är troliga att vinna sina respektive matcher.

Bettingstrategier på Ryder Cup

Undvik att backa USA på europeisk mark

Som bettingspelare gäller det att formera en bettingstrategi med USA:s facit på europeisk mark i åtanke. Amerikanerna har inte vunnit i Europa sedan 1993 och trots att laget är klara favoriter i Paris finns det all anledning att vara lite försiktig med spel på USA.

Backa puttarna och inte de som slår långt på Le Golf National

Le Golf National är en bana som inte passar långt slående spelare och kommer att straffa spelare som blir för giriga. Där är inte heller några par 4 där det går att trycka hela vägen med drivern, så bettingspelare borde prioritera puttare framför spelare som slår långt. Ryder Cup kommer att avgöras på greenerna, så såvida en spelare inte kan putta kvittar det faktiskt om han kan slå hela vägen till Belgien. Det räcker inte.

Spela på specialister på match-play

Spela inte mot specialister på match-play och se till att göra din research på vem som tar sig an vem. Tiger Woods har 14 majors under sin karriär men ett bedrövligt facit i Ryder Cup, medan en spelare som Ian Poulter som aldrig har vunnit en enda major är en av de allra bästa spelarna i Ryder Cup-sammanhang någonsin. Match-play är väldigt annorlunda mot vanligt spel över 72 hål och bettingsspelare borde backa spelare som är specialister på den här spelformen.

Betitingspelare faller ofta för stora spelare och får betala därefter. Tiger Woods ger visserligen 17.00 gånger pengarna att vinna PGA Championship och Ian Poulter ger bara 126.00, men i den här speciella miljön är Ian Poulter mer av en favorit. Det handlar om att ha rätt temperament för spelformen.

Håll utkik på vädrets påverkan

Håll ett öga på förändringar i väderförutsättningarna då kraftigt regn eller blåst kan göra turneringen till någonting helt annat. Le Golf National är en av de tuffaste utmaningarna på golfscenen och bettingsspelare bör vara medvetna om att det blir än tuffare med förändringar i vädret. Europeiska spelare är mer hemma i vinden och om det blir tuffare väder lär det gynna deras 25 år långt vinsttrend på hemmaplan.

Använd livemarknaden

Livemarknaderna är fullproppade med värde på Ryder Cup och bettingsspelare bör hålla koll på dessa hela tiden. Ryder Cups matchspel har en tendens att svänga kraftigt och det går hela tiden att hitta olika värde i annorlunda skeden av matcherna. När spelarna väl har spelat nio håll kommer det finnas mycket värde på att förutspå vinnaren i slutskedet, någonting som kan ge härliga utbetalningar.

Håll dig undan alla rookies

Ett par rookies kommer att göra sina debuter i Ryder Cup och det är lätt hänt att man blir exalterad över deras medverkan och det höga oddset. Men i ärlighetens namn är det tufft som nybörjare i Ryder Cup och ofta blir mer erfarna spelare allt mer överlägsna i dessa tävlingar. Det är lite mer lotteri och bettingsspelare bör hålla sig undan sådant.

Gör betting till en succé under Ryder Cup

Historien har en unik väg att upprepa sig själv och det sannerligen precis så i Ryder Cup, med långt gående trender över många år. När evenemanget avgörs i september månad, sent vill säga, bör bettingsspelare hålla Europa som favoriter då de inte förlorat på 25 år på hemmaplan.

Rekord är i för sig till för att brytas, men den här gången blir det för tufft för USA.

 

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.