EM närmar sig med stormsteg och Alexander Isak är en integral del av det svenska laget. Han är fortfarande bara 21 år gammal och man ska inte lägga allt för mycket press på hans axlar. Men det här kan bli en underbar sommar för oss svenska supportrar om Alexander Isak tar med sig sin La Liga-form in till mästerskapet.

Isak spelar i en av världens bästa ligor och i ett lag som tillhör toppskiktet av ligan. I klubblaget Real Sociedad där han spelar till vardags har han blivit en oumbärlig del av laget. Han är bofast i startelvan nu och blev bäste målskytt för klubben under säsongen.

 

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tittar vi närmare på Alexander Isaks karriär hittills. Han är fortfarande bara i början av sin karriär men han har redan varit med om mycket. 

Alexander Isak Uppväxt | Alexander Isak Familj

Alexander Isak föddes den 21:a september 1999 i Stockholm.  Han växte upp i stadsdelen Solna i Stockholms norra delar. Alexander Isaks föräldrar är från Eritrea och det samt födelseorten gör att man kan dra paralleller till en annan spelare med samma bakgrund, Henok Goitom. 

Henok Goitom är en spelare som Alexander Isak länge sett upp till och avgudat. Faktum är att Alexander Isaks pappa faktiskt var hemspråkslärare för Henok Goitom.  

Här hittar du odds fotboll.

Alexander Isak AIK 

Redan som sexåring började han sin karriär i AIK:s fotbollsorganisation. Isak tog sig upp genom årskullarna och ganska tidigt märkte tränarna i AIK vilken talang han hade. 

Under sommaren 2015 började Alexander Isak få träna med A-laget. Då var han endast 15 år gammal, men han imponerade så mycket att Henok Goitom twittrade om den framtida talangen direkt efter träningen. 

Under hösten 2015 får han sitta på bänken i A-laget för första gången. Det blev ingen speltid den säsongen men inför nästkommande säsong flyttas han upp i a-laget då Goitom precis lämnat klubben och en plats öppnats upp.

Alexander Isak gjorde en raketkarriär i AIK. Han gjorde mål i debuten i både svenska cupen och allsvenskan. Under sin första säsong i AIK gjorde han 10 mål i allsvenskan och från att ha debuterat för AIKs a-lag i februari så jagades han av storklubbar som Real Madrid och Dortmund i slutet på året.

Alexander Isak Transfermarkt | Alexander Isak Dortmund 

Isak hade redan vuxit sig för stor. Det var dags att lämna Sverige och större uppgifter väntade. Isak valde att acceptera Dortmunds bud då han kände att det var en klubb som passade honom bättre än Real Madrid. Det beslutet visar att Isak är en klok person och att han har intelligenta personer i sin omgivning. 

Det är svårt att tacka nej till Real Madrid men Dortmund valet gjordes för att han skulle få fler chanser i ett lag som satsade på yngre spelare i a-laget. Isaks insatser i AIK gjorde att Dortmund valde att punga ut med 90 miljoner kronor vilket slog Zlatans transfersumma när han lämnade för Ajax.

Isaks transfer är fortfarande den dyraste försäljningen i Allsvenskan. På transfermarkt.com kan du se alla Isaks övergångar.

Isak fick chansen att spela med många stjärnor i Dortmund men konkurrensen blev lite för tuff. Dortmund valde att låna ut honom till holländska Willem II vintern 2019. Det var där han fick sitt stora genombrott med 13 mål på en halv säsong.

Alexander Isak Real Sociedad

Under sommaren 2019 när Isak var tillbaka efter sitt lyckosamma lån valde Dortmund att sälja Isak till Real Sociedad för 6,5 miljoner euro. 

I Real Sociedad värvades han som ett komplement till den ordinarie anfallaren Willian Jose. Till en början blev det mycket inhopp men efter ett tag fick de samsas om speltiden.

Inför den senaste säsongen valde Real Sociedad att satsa på Isak och under vinterfönstret valde man att släppa Willian Jose till Wolverhampton. Isak var nu förstavalet i laget och lyckades göra 17 mål i ligan. Med det slog han Zlatan som var den svensk som hade gjort flest mål i en La Liga säsong tidigare med sina 16 mål för Barca.

Alexander Isak Sverige

Med sina insatser för Real Sociedad har Alexander Isak fått en permanent landslagsplats. Han har ännu inte cementerat sin plats som startspelare då det är ganska tuff konkurrens i landslaget.

Han har spelat 22 landskamper och gjort 6 landslagsmål. I sommarens EM-slutspel kan han få sitt stora genombrott. Zlatans skada har ökat hans chanser till spel. 

Isak och Quaison kämpar om platsen bredvid Marcus Berg i anfallet.

Alexander Isak Lön | Alexander Isak Salary

Alexander Isak har en ganska låg lön med tanke på hans insatser för Real Sociedad. Han tjänar nio miljoner kronor om året. Real Sociedad har börjat förhandlingarna om ett nytt kontrakt.

Man kommer erbjuda ett kontrakt som kommer göra Isak till en av de bäst betalda i klubben. Real Sociedad förhandlar även med Dortmund som har en klausul som gör att de kan värva tillbaka Isak för 30 miljoner euro. 

Spana in våra live betting odds.

Alexander Isak Instagram | Alexander Isak Twitter 

Alexander Isak har ett instagramkonto där han delar med sig av bilder både från sitt privata liv och från fotbollen.

På Instagram heter han @alex_isak och har 314 tusen följare.

Isak har också ett officiellt twitter konto med handle @alex_isak. Där brukar han oftast tweeta om saker som är fotbollsrelaterat. Han har över 15 tusen följare på twitter

Alexander Isak FAQ

Hur lång är Alexander Isak?

- Isak är 190 cm lång.

Hur mycket väger Alexander Isak?

- Isak väger 77 kg.

Vilka är Alexander Isaks smeknamn?

- Kallades för "Giraffen" när han slog igenom i Sverige. Även den nya Ibrahimovic.

Vilket tröjnummer har Alexander Isak?

- Alexander Isak har nummer 11 i svenska landslaget och 19 i Real Sociedad.

*Credit for the main photo belongs to Pavel Golovkin / AP Photo*

About the Author
By
Afif Hyder

Stor sportfantast med ett gott öga till de flesta sporter. Favoriterna är handboll, skidskytte och cricket utöver fotbollen som är hans största passion. 

Afif fastnade för fotboll som yngling, när han såg Serie A under dess glansdagar. Detta var en tid när spelare som Roberto Baggio och Ronaldo prydde gräsmattorna på den italienska halvön.

Related Content
Malmö FF | Malmö Champions League

Sveriges Bästa Lag: Malmö FF

Neymar | Neymar Lön

Allt om Neymar

Zinedine Zidane | Zizou

Magikern från Marseille

Tomasson | Jon Dahl Tomasson

Jon Dahl Tomasson

Haaland | Erling Braut Håland

Allt om Håland!