Alexander Gustafsson känner nog de flesta till i Sverige. Han är den bästa MMA-fightern vi haft och han har tävlat i UFC i över 10 år. Främst är det lätttungvikt han tävlat i men han har även tävlat i tungvikt.

Han blev känd för världspubliken när han mötte mästaren Jon Jones i en titelmatch där Gustafsson gjorde en helt otrolig match. Visserligen blev det en förlust för Gustafsson men hans prestationer gjorde att han blev ett hushållsnamn och matchen rankas av många som en av de bästa titelmatcherna någonsin.

Efter att ha åkt på några förluster i rad meddelade The Mauler att han drar sig tillbaka från sporten men bara några månader senare gick rykten om att han skulle göra comeback, och så blev det! 

The Mauler är tillbaka! Följ med när 888sport tar en närmare titt på Alexander "The Mauler" Gustafsson

Alexander Gustafsson Karriär

Alexander Gustafsson Privatliv | Fru

Alexander Gustafsson | Lön | Net Worth

Alexander Gustafsson | Sociala Medier

Alexander Gustafsson Statistik | Rekord

FAQ

Alexander Gustafsson Karriär

Gustafsson började träna boxning som barn innan han i slutet av tonåren gick över till MMA (spana in mma odds). Ganska snart började han tävla inom sporten och efter några mindre turneringar och tävlingar i Sverige och ute i Europa och hans prestationer gjorde att han skrev på ett kontrakt med UFC.

Gustafsson vann sin första match övertygande när han besegrade Jared Hamman i den första ronden på knockout därefter blev det en förlust innan Gustafsson vann sex raka matcher åren 2010-2012. 

Dessa vinster gjorde att röster höjdes om att Gustafsson borde få en titelmatch och tillslut meddelade UFC presidenten Dana White att Gustafsson skulle möta mästaren Jon Jones i en titelmatch.

Jones

Matchen bokades var huvudeventet i UFC 165 som tävlades i Toronto, Kanada. Gustafsson sågs som en underdog och de flesta trodde att Jones skulle vinna matchen enkelt.

Men The Mauler tänkte inte ge upp så lätt. Utan han gav Jon Jones en av sina svåraste matcher någonsin när han blev den första någonsin att lyckas med en take down på mästaren Jones samtidigt som hans sparkar och slag orsakade svåra problem för Jones. I de sista ronderna lyckades Jones ta kommandot och när matchen gick till domslut vann Jones men Gustafssons prestationer hyllades världen över. 

Matchen tilldelades "Performance of the night" bonusen och blev förevigad i UFC Hall of Fame. 

Efter den matchen höjdes röster om en rematch men enligt Dana White var Jones inte intresserad av att möta Gustafsson igen. Så Gustafsson fick möta andra kandidater där det på grund och skador och dålig form inte gick lika bra som tidigare.

De kommande fyra åren tävlade The Mauler endast i 5 matcher och av de fem blev det endast tre vinster. 

Efter dryga fem år fick publiken äntligen den matchen de väntat på, matchen mot Jon Jones. Tyvärr för Gustafsson så lyckades han inte replikera den tidigare prestationen och Jon Jones vann redan i den tredje ronden.  Efter den matchen blev det ännu en förlust innan Alexander Gustafsson la handskarna på hyllan och meddelade att han lägger ner.

Mauler

Men pensionen varade inte så länge utan comebacken kom redan nästkommande år när Alexander klev upp en viktklass och började tävla i Tungvikt. De blev en förlust mot den forne mästaren Fabricio Werdum.

Därefter har Gustafsson valt att återgå till sin tidigare viktklass i lätt tungvikt. 

 

Alexander Gustafsson Privatliv | Fru

Alexander Gustafssons sambo heter Moa Johansson. Han friade till henne inne i oktagonen efter vinsten mot Glover Teixeira i Stockholm. Paret har två barn tillsammans

 

Alexander Gustafsson | Lön | Net Worth

Exakt vad Gustafssons förmögenhet ligger på är svårt att estimera. Men han har enligt ett flertal källor tjänat in drygt $1,7 miljoner. 

Professionella kampsportare tjänare pengar per match så är de utan matcher så tjänar de inget. 

Senast han tävlade tjänade han ihop dryga $130 000, så vi kan nog anta att han kommer få en liknande summa i de kommande matcherna. 

Alex

Alexander Gustafsson | Sociala Medier

Gustafsson är aktiv på sociala medier och har på Twitter dryga 300 tusen följare. Kontot heter @alexthemauler

På Instagram har han ännu fler följare, hela 682 tusen. Även instagramkontot har handlen @alexthemauler

 

Alexander Gustafsson Statistik | Rekord

Antal Matcher: 25

Antal Vinster: 18

-Vinster genom Knockout (KO): 11

-Vinster genom Submission: 3

-Vinster genom domslut: 4

Antal Förluster: 7

-Förluster genom Knockout (KO): 2

-Förluster genom Submission: 3

-Förluster genom domslut: 2

888sport erbjuder spel på massa olika sporter, så spana oddset för att se hela utbudet.

FAQ

Hur lång är Alexander Gustafsson?

- Han är 193cm lång

Hur mycket väger Alexander Gustafsson?

- Han väger 109 kg

Vad har Alexander Gustafsson för smeknamn?

- Han kallas The Mauler i MMA världen

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag