Sverige kan tyvärr inte rankas som en av världens största fotbollsnationer, men Sverige har genom tiderna levererat massvis med stjärnor till världsscenen.

Under 50-talet så hade AC Milan den legendariska svenska trion Gre-No-Li, med Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Niels Liedholm, sedan hade vi ett riktigt starkt landslag under 90-talet med spelare som Thomas Brolin, Martin Dahlin, Patrik Andersson, Stefan Schwarz och Henrik Larsson. 

Under 2000 talet hade vi Ljungberg, Mellberg och givetvis den största någonsin Zlatan Ibrahimovic. Efter att Zlatan slog igenom har det varit ganska få svenska spelare som slagit igenom på världsscenen. Men jag skulle vilja påstå att den senaste talangskörden är bättre än på länge. 


Följ med när 888sport rankar de tre största svenska talangerna under 2021.

Sveriges största talanger:

4. Jens Cajuste

3. Mattias Svanberg

2. Alexander Isak

1. Dejan Kulusevski

 

Om du vill hitta intressanta spelmöjligheter på våra svenska talanger kan du kolla in 888sports odds.

4. Jens Cajuste

1

Jens Cajuste är en av Sveriges stora framtidsnamn. Han är en innermittfältare som kan spela både som en sittande mittfältare eller box-to-box. 

Cajuste föddes i Sverige av en amerikansk pappa och svensk mamma och bodde sedan i Kina fram till tioårsåldern. Väl tillbaka i Sverige började han spela för Örgryte IS.

Cajuste slog igenom lite i skymundan här i Sverige då han endast har spelat Superettanfotboll. Han spelade tolv matcher för Örgryte innan han värvades av Midtjylland.

I Midtjylland har han nu spelat tre år och där har han utvecklats konstant. 2020 vann man även den danska superligan. Hans insatser för klubblaget har också lett till att han blivit en permanent svensk landslagsspelare.

I somras var han även nära på att få till sin drömflytt till Premier League men Midtjyllands prislapp på honom blev lite för hög för Brentford.

3. Mattias Svanberg

Svanberg

Mattias Svanberg började sin karriär i Bunkeflo och sedan Limhamn Bunkeflo innan han flyttade till hemstadens största klubb, Malmö FF. Det blev några år i ungdomslagen innan han fick debutera i A-laget som 17-åring.

Svanberg gick från klarhet till klarhet och blev ganska så snabbt en startspelare i laget. Han lyckades bli svensk mästare säsongen 2017 och även fast Malmö gick sämre säsongen 2018 så var Svanberg en av lagets bästa spelare. 


Hans prestationer uppmärksammades av scouterna så pass mycket att den gamla storklubben Bologna i Serie A valde att spendera runt 5 miljoner euro för hans namnteckning. 

Mångsidige Svanberg har främst spelat i en centralmittfältsroll och har under sina två första säsonger fått nöja sig med inhopp och några matcher från start. Under säsongen 2020/2021 har han äntligen tagit klivet och blivit en startspelare för Bologna som för närvarande ligger på en respektabel 12e plats. 

Även om Svanberg primärt spelat som defensiv innermittfältare så har han även varit delaktig i offensiven. Under sin tid i Italien har han gjort 3 mål och 4 assist, vilket är ganska bra siffror för en defensivt lagd innermittfältare. 

Bologna är en klubb med en ganska så stark svensk anknytning, under 90-talet så spelade spelare som Kennet Andersson och Klas Ingesson där och under 2000-talet har spelare som Mikael Antonsson, Albin Ekdal och Emil Krafth varit bland klubbens bästa spelare. Nu hoppas vi att Sveriges nästa mittfältsgeneral blir Bolognas nästa svenska stjärnspelare.   
 

2. Alexander Isak

Ísak

Alexander Isak som är uppväxt i Solna valde föga förvånade att börja sin fotbollskarriär med AIK. Vid 16 års ålder fick Isak chansen i A-laget och han svarade med att först göra mål i Svenska Cupen på sin debut och några månader senare göra mål i sin debutmatch i Allsvenskan.

Målet i ligan betydde att Isak blev AIKs yngsta målskytt genom tiderna med sina 16 år och 199 dagar. Fotbollssverige hade fått upp ögonen för honom, lagkamraten Obasi beskrev honom som Sveriges nya Zlatan och de flesta var nog överens om att detta var en framtida storstjärna. 


Det blev bara en säsong i AIK innan storklubben Borussia Dortmund knackade på och värvade över Isak till Tyskland. Även om transfersumman inte är officiell så spekuleras det att summan landade på 9 miljoner euro, vilket betyder att han är det dyraste köpet någonsin från Allsvenskan. Totalt blev det 24 matcher och 10 mål i Stockholm. 

I Dortmund var det främst spel i reservlaget som var tanken så att han skulle få regelbunden speltid och utvecklas än mer. Totalt blev det 12 matcher och fem mål i reservlaget och fem matcher i A-laget innan Dortmund valde att låna ut honom till Willem II i Eredivisie. 


I Nederländerna cementerade Isak sin plats i listan över Europas största talanger där han gjorde hela 13 mål på 16 matcher. När säsongen var slut valde Dortmund att sälja Isak till spanska Real Sociedad och Isak har fortsatt sin fina form.

Han blev under sin första säsong i La Liga, säsongen 2019/2020 lagets bäste målskytt med 16 fullträffar. Laget lyckades efter ett långt uppehåll kvalificera sig till europaspel samt även ta sig hela vägen till final i Copa Del Rey. Finalen sköts tyvärr upp till april 2021 på grund av Coronapandemin, hitintills leder Isak skytteligan men vi får tyvärr vänta tills finalen spelats innan vi kan kröna honom som vinnare. 


Säsongen 2020/2021 har börjat i samma stil, Isak har gjort 4 mål och 1 assist på 15 matcher och vi håller tummarna att formen håller sig in till EM-slutspelet. 

Om du vill spela livespel kan du spana oddsen på 888sport.

1. Dejan Kulusevski

Kulu

Stockholmskillen Dejan påbörjade sin karriär i Brommapojkarnas berömda talangskola. Han började spela där som 6-åring och fortsatte där innan han vid blott 16 års ålder valde att flytta till Glenn Strömbergs Bergamo för spel i Atalanta. 


Atalanta brukar oftast räknas som en av Italiens bästa plantskolor och i Bergamo så hade Kulusevski ett flertal lagkamrater som numera spelar i de största klubbarna i världen. Exempelvis så spelar Bastoni i Inter och Diallo i Manchester United. 

För Kulusevskis del blev det tre säsonger i La Deas ungdomslag och tre matcher i A-laget innan han skeppades iväg på lån till Serie A konkurrenten Parma.

Det var i Parma Kulusevski skulle få sitt genombrott. Tränaren Roberto D’Aversa visade stor tillit till Dejan och han betraktades som en startspelare när säsongen startade. Kulusevski tackade för tilliten och betalade tillbaka med att göra två assist under säsongens andra match. 


Kulusevskis fina form gjorde att ett flertal storklubbar runt om i Europa fick upp ögonen för honom och under vintertransferfönstret valde Juventus att köpa upp Kulusevski för 35 miljoner euro. Han tilläts avsluta säsongen i Parma och totalt blev det 10 mål och 9 assist på 36 matcher. 

Säsongen 2020/2021 har Kulusevski spelat i Juventus, Pirlo har använt honom som en rotationsspelare där han får konkurrera med storstjärnor som Dybala, Morata och Chiesa om en plats bredvid Cristiano Ronaldo.

Dejan har levererat när han väl får chansen och har i skrivande stund gjort 4 mål och 3 assist på 20 matcher vilket är väldigt bra siffror för en ytterspelare som bara är 20 år gammal.

I Dejan Kulusevski så hittar vi Sveriges nästa världsstjärna. 
 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 17:e Januari 2021

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Inför Liverpool - Leicester

Inför Leeds - Man City

Fantasy EPL omg 17

Bästa Spelare VM 2022

VM 2022: Argentina-Frankrike