I år går dem olympiska spelen av stapeln i Tokyo, Japan från den 23e juli till den 8e augusti. Spelen skulle ursprungligen spelas under 2020 men på grund av den rådande pandemin valde IOK (Internationella Olympiska Kommittén) att flytta fram spelen med ett år. Detta var första gången i historien ett olympiskt spel ombokats. 


Sverige har varit med i 27 av 28 spel och har vunnit medaljer i alla förutom de första OS-spelen 1896. Sverige ligger på 12e plats i den totala medaljlistan med 494 medaljer. 


Inför OS-2020 (spelen går fortfarande under originalåret) tänkte vi på 888sport gå igenom några svenska OS-guld och olympier som vi minns.


Innehållsförteckning:
Christian Olsson
Carolina Klüft
Stefan Holm
Sarah Sjöström
Jan-Ove Waldner

Christian Olsson


Den 22a augusti 2004 är ett av Sveriges största idrottsdagar. Varför? Jo det var dagen då Christian Olsson och Stefan Holm vann OS-guld. Christian Olsson växte upp med Jonathan Edwards som idol och när han lyckades besegra Edwards år 2001 och passera 17 metersgränsen så var det många som visste att Olsson skulle uppnå något stort. 


År 2004 var Olsson som bäst, under Inomhus-VM i Ungern så hoppade han 17.83 m och lyckades då matcha världsrekordet. Så inför OS Aten så var Olsson i storform. 
I dem olympiska spelen så tog sig Olsson till finalen med sitt första hopp i kvalet där han hoppade fantastiska 17.68. 
I finalen så skulle Olsson dominera ytterligare, han gjorde totalt fem hopp:
Olsson hoppade 17.69, 17.79, 17.69, 16.82, 17.58.


Marian Opreas, som kom två, hade som bästa hopp 17.55, vilket alltså betydde att fyra av Olssons hopp var längre! Med andra ord så var guldet hans redan efter första hoppet!


Tyvärr så stoppades Christian Olssons framfart av en envis skada som han ådrog sig i finalen i OS 2004, och Olsson lyckades aldrig komma tillbaka till samma nivå som innan. Hade han inte skadat sig hade det säkerligen blivit fler OS-guld.

Carolina Klüft


Dagen innan Christian Olsson och Stefan Holms guldmedaljer så lyckades Sverige vinna spelens första guld. Det var ingen annan än legenden Carolina Klüft. 


Under två dagar så hade Klüft krigat i sina sju grenar och när dammet lagt sig så var hon överlägsen. 


Inför sista grenen på 800 m, så ledde Klüft redan med 492 så guldmedaljen var i princip säkrad men Klüft gjorde ändå ett bra lopp på slutkörda ben och när totalpoängen summerades så hade Klüft vunnit med en marginal på 507 poäng!

Det var alltså den högsta marginalen någonsin i ett OS!

Om du vill hitta intressanta livespel kan du spana in Oddset Live

Stefan Holm


Som tidigare nämnt så tog Stefan Holm OS-guld den 22a augusti 2004. Holm som bara är 181 cm hade en spänst utan motstycke. Han var inför OS-2000 i Sydney ett av Sveriges medaljhopp men missade tyvärr pallplatsen och hamnade på fjärde plats. 


Efter det mästerskapet så var målet hela tiden att revanschera sig i OS-2004 i Aten. Stefan Holm planerade allt ner i minsta detalj exempelvis drack han inte en enda droppe alkohol under en ett års tid och la sig aldrig efter 22.30. 


Så när OS-2004 kom så var Stefan Holm i toppskick. Kvalet gick han igenom utan några som helst problem men i finalen så började svårigheterna och det var nog flera som trodde att den ännu en gång skulle bli en missad medalj. 


Första höjden på 2.32 klarade Stefan Holm på andra försöket och var inför andra höjden inte ens nära medaljplatserna. 
Andra höjden på 2.34 går ännu sämre, Holm slarvar och river sina två första försök. I det tredje och sista försöket, där pressen är skyhög gör Holm ett helt perfekt hopp och lyckas ta sig vidare till nästa höjd. 


Inför tredje höjden på 2.36, ligger Holm fortfarande utanför medaljplatserna och Matt Hemingway som tagit alla höjder på första försöket är favoriten att ta hem guldet. Holm hoppar och fastän han touchar ribban så stannar den kvar och Holm klarar höjden på första försöket.


 Sedan fick Holm sitta och vänta på att resterande skulle hoppa och en efter en misslyckades dem och Holm blev som enda man att klara höjden korad som vinnare!


Sarah Sjöström


Sarah Sjöströms första Olympiska Spel var i Peking 2008 som 15 åring där hon fick följa med för att se och lära. Första riktiga OS var i London 2012. Den gången hamnade Sjöström utanför medaljerna samtidigt som hennes världsrekord slogs av Dana Vollmer. Det var med andra ord inget drömmästerskap. 


OS i Rio blev en annan historia. Här var Sarah Sjöström helt fenomenal. Hennes första medalj var ett guld på 100 m fjärilssim där hon efter en ganska medioker start, avslutade makalöst. Hon lyckades få tiden 55.48 vilket betydde att hon slog sitt eget världsrekord och även lyckades sätta ett nytt OS-rekord. 


Bara två dagar efter det var Sjöström i finalbassängen igen, denna gång för 200 m frisim. Sjöström var med och fajtades om guldet men tillslut blev Katie Ledecky för starkt och Sjöström fick nöja sig med ett silver. Men Sjöströms turnering tog inte slut där. Efter den silvermedaljen var det dags för 100 m frisim.

Denna gång fick Sjöström tag i en bronsmedalj och den medaljen gjorde att Sjöström blev blott den 2a kvinnan och 5e simmaren någonsin att vinna medaljer på 100m & 200m frisim och 100m fjärilssim på ett och samma OS-mästerskap.

Gillar du att spela på sporter? Hos 888sport kan du köra online betting

Jan-Ove Waldner


J-O Waldner brukar ofta rankas som en av världens bästa bordtennisspelare någonsin. I Kina, sportens i särklass största land brukar han kallas Chang Qing Shu, vilket betyder ”Det evigt gröna trädet” med referens till hans långa karriär. Waldners karriär varade i mer än 30 år och allt började när han nådde fram till EM finalen som 16 åring. 


Därefter åkte han på träningsläger i Kina och förfinade sina färdigheter för att på allvar räknas som en av världens bästa spelare.
Waldner gjorde OS debut i Seoul men det gick inget vidare och Waldner slutade på 8e plats. Waldner hade alltid varit en spelare som förlitade sig på talangen snarare än fysiken och det kunde ibland bli en del missräkningar, och så var fallet i Seoul 1988. 


Men vid nästa mästerskap i Barcelona, då dominerade Waldner mot allt och alla. Under hela turneringen förlorade Waldner bara ett enda set. I finalen körde han över dåvarande världsettan Gatien.  


Så när det var dags för nästa OS i Atlanta så var förväntningarna skyhöga. Men som tidigare nämnt så kunde Waldner ibland vara lite ojämn och så blev det i detta OS där han åkte ut i åttondelsfinalen.


Vid OS 2000 i Sydney räknades inte Waldner längre som en av de bästa utan seedades som 5a. Men Waldner var taggad och gjorde en riktigt fin turnering där han slog ut både regerande OS-mästaren och även världens andra seedade spelare. I en dramatisk final mot kinesen Kong Linghui blev det tillslut en förlust och Waldner fick nöja sig med ett silver. 


Waldners sista OS blev 2004 i Aten, Waldner närmade sig nu 40 års åldern och det var nog få som förväntade sig några stordåd. Men Waldner gjorde ändå en riktigt bra turnering där han tog sig hela vägen till bronsmatchen. Men där orkade inte längre kroppen med och J-O Waldner fick nöja sig med en fjärdeplats. 


*Credit for the main photo belongs to Vincent Yu/ AP Photo* 

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Petter Northug

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag