Therese Johaug är en väldigt framgångsrik skidåkerska från Norge. Hon ses som den nästbästa någonsin bakom landsmaninnan Marit Björgen.

De två har tillsammans dominerat skidscenen i nästan två decennier. Men deras dominans bröts när Marit pensionerade sig och Therese blev avstängd från skidåkning på grund av doping.

Hon har varit tillbaka från avstängning i ett par år men med covidpandemin har hon inte kunnat tävla ordentligt de senaste åren.

Men denna säsong har hon börjat komma igång igen och när hon är i form är hon fortfarande bäst i särklass. Johaug har vunnit hela 79 världscuptävlingar och har massa VM-medaljer. Det är endast i OS-sammanhang som hon inte presterat på samma sätt.

Men i årets OS slog hon till direkt med sitt första individuella OS-guld. Therese Johaug fortsätter att vara en nivå över alla andra och kan troligen fortsätta sin karriär i många år framöver. Något som kanske inte är så bra för Sverige.

Innehållsförteckning:

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Therese Johaug. Häng med när 888sport tittar närmare på en av tidernas bästa skidåkare!

Therese Johaug Skidor

Therese Johaug 1

Therese Johaug har haft en lång karriär inom längdskidåkning. Hon hade faktiskt en liten sejour inom friidrott också då hon satsade på 10 km löpning. Hon vann det loppet i norska mästerskapet 2019. I maj 2021 förbättrade hon sig ännu mer tidsmässigt i ett försök att kvala sig in till sommar-OS. Tyvärr missade hon kvalgränsen med åtta sekunder.

Men det är som skidåkare Johaug är mest känd. Hon har vunnit otaligt många tävlingar och har dominerat sporten i över ett decennium. Hade inte Marit Björgen tävlat under samma tidsperiod som henne hade det blivit många fler vinster. Men självklart har de båda utvecklats extra mycket på grund av konkurrensen från den andre samtidigt som det har varit roligare för publiken att se två extrema atleter tävla mot varann.

Trots att Therese har varit med länge och vunnit det mesta som går att vinna så vill hon konstant utvecklas. Hon tränar hela tiden och försöker studera de bästa herrarnas skidteknik. Hon kollar speciellt på Ivo NIskanens fina diagonalåkning och tyngdpunkt i klassisk stil.

Det är det här som gör att Johaug är så bra som hon är. Hon vill bli bättre och bättre hela tiden. För att fortsätta vara bäst så lägger hon många timmar på att titta på gamla lopp och analysera rörelserna hos andra skidåkare.

Spana in oddset på många olika OS-tävlingar på 888sport.

Therese Johaug OS | Therese Johaug VM

Therese Johaug 2

Therese har deltagit i tre OS om man räknar med det OS som precis startat. Hon missade OS 2018 på grund av dopingavstängningen.

Med tanke på hur hon dominerat i världscupsscenen så hade man nog förväntat sig många fler medaljer från sina tävlingar i olympiska mästerskap. Det har blivit två guld, ett silver och ett brons. Årets OS har bara börjat och hon vann 15 km skiathlon direkt. Hon kommer nog åka hem som en OS-drottning den här gången.

I VM har det varit andra tongångar med massa medaljer. Där har det blivit hela 14 guld, tre silver och två brons. Hon hade sitt framgångsrikaste VM så sent som förra året. Det VM:et som gick i Oberstdorf, Tyskland blev en storslam för Johaug. 

Hon vann alla tävlingar hon ställde upp i. Det blev totalt fyra segrar i disciplinerna 10 km individuellt, 30 km masstart, 15 km skiathlon och lagstafetten.

Johaug kommer att vara med i snacket om medaljer i alla mästerskap så länge som hon väljer att fortsätta med sin skidkarriär.

Therese Johaug Partner | Therese Johaug Nils Jakob Hoff

Therese Johaug 3

Therese Johaug är tillsammans med Nils Jakob Hoff. Förra året förlovade dem sig och Therese har berättat om hennes vilja att bilda familj med honom.

Hoff är också han en idrottare och VM-guldmedaljör i rodd. Paret träffades när det norska skidlandslaget hamnade på samma flyg som det norska roddlandslaget. De har varit tillsammans sedan 2014.

Therese Johaug Lön | Therese Johaug Förmögenhet

Therese Johaug har varit en av de snabbaste i skidspåren under en väldigt lång tid. Detta har lett till många stora framgångar och mycket prispengar under det senaste decenniet.

2019 rapporterades Johaug ha en förmögenhet på ungefär 50 miljoner svenska kronor. Det året tjänade hon 7.26 miljoner norska kronor före skatt.

De senaste åren med covid har det inte varit lika mycket tävlingar men hon har nog tjänat ganska bra ändå.

Kolla in odds längdskidor på vår hemsida.

Therese Johaug Instagram | Therese Johaug Twitter

Therese Johaug 4

Therese Johaug är en erfaren skidskytt med massor av medaljer i både OS och VM. Hon har varit i blickfånget hos den globala publiken en längre tid och det gör henne väldigt populär på sociala medier.

Hon delar med sig av massor av bilder från sitt privatliv och även tränings- och tävlingsbilder från skidåkningen. Therese har över 420 tusen följare på instagram. Om du vill följa Therese Johaug på Instagram så heter hon där @johaugtherese

Therese Johaug har också ett twitterkonto med samma handle @ThereseJohaug 

Therese Johaug | FAQ  

Hur gammal är Therese Johaug?

- Hon är född den 25 juni 1988.

Hur lång är Therese Johaug?

- Hon är 162 cm lång.

Vad väger Therese Johaug?

- Therese Johaug väger 46 kg.

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 30:e Januari 2022