Stina Blackstenius är en av Sveriges främsta fotbollsspelare. Till vardags spelar hon i BK Häcken hemma i Sverige och hon är även svenska damlandslagets startspelare i anfallet.

Just nu är Stina i Japan för att vinna ett OS-guld åt Sverige och hon är en enormt viktig del av laget. Hon har redan gjort tre mål och kommer vara viktig i slutspelet.

Med sitt oerhört starka djupledsspel är hon ett hot mot vilket försvar som helst. Hon har nu hunnit bli 25 år gammal och har utvecklat många delar av sitt spel vilket gör henne till en mer mångsidig spelare.

Hon har förbättrat sitt spel i straffområdet avsevärt och har blivit en betydligt bättre avslutare. Blackstenius har hittat en trygg tillvaro i Göteborg och detta avspeglar sig i hennes spel.

Innehållsförteckning:

 

I den här artikeln tar vi upp allt, som du kan tänkas vilja veta om Stina Blackstenius. Trevlig läsning!

Stina Blackstenius Biografi | Tidiga år

Stina Blackstenius föddes den 5 februari 1996 i Vadstena. Hennes föräldrar heter Magnus Blackstenius och Lena Wiberg. Hon har även en äldre bror vid namn Oscar och en halvsyster Nina Koppang, som spelar i svenska handbollslandslaget. 

Stina älskade att spela fotboll som liten och startade fotbollskarriären redan som sexåring. Hon började spela i kvartersklubben Vadstena GIF.

2011 som 15-åring blev hon utsedd till "Årets Flickspelare i Östergötland" efter att bland annat ha gjort 38 mål på 17 matcher under en säsong i division 3.

Efter genombrottet i Vadstena ledde till en drömtransfer till Linköping som då var en toppklubb i damallsvenskan. Flytten till Linköping gjorde även att Stina fick det lite kämpigt med pendling fram och tillbaka. Som 16-åring bodde hon kvar i Vadstena, gick i skolan i Mjölby och spelade fotboll i Linköping.

Det var först när hon tog studenten som hon kunde fokusera helt och hållet på fotbollen. 

För spel på fotboll, spana in oddset fotboll på våran hemsida.

Stina Blackstenius Linköping | Stina Blackstenius Montpellier

Det var i Linköping som Blackstenius visade framfötterna i fotbollsvärlden. Stina spelade fyra säsonger i Linköping och det var det sista året som blev det mest framgångsrika. Hon hade tidigare haft problem med målskyttet men detta år gjorde hon 19 mål på 22 matcher och förde Linköping till det allsvenska guldet.

Efter guldet gick Blackstenius kontrakt med Linköping ut och det var många toppklubbar runt om i Europa som ville ha hennes signatur. Stina bestämde sig för det franska topplaget Montpellier där det till en början gick väldigt bra.

I hennes tredje säsong blev det allt mindre speltid och det gick även dåligt för klubben. Stina hade det jobbigt mentalt och valde att flytta hem till Linköping FC för att få tillbaka glädjen.

Väl hemma i Sverige började Stina så sakteliga få tillbaka självförtroendet. Nu är Stina i sitt livs form.

Stina Blackstenius OS | Svenska landslaget damer

Blackstenius har spelat för det svenska landslaget ända från u-17. Med u-19 laget tog hon guld med Sverige i EM. Det finns fyra spelare från det laget som nu finns med i det svenska damlandslaget som deltar i OS i Japan. Förutom Stina så är det Nathalie Björn, Filippa Angeldal och Rebecka Blomqvist.

Sverige har utvecklats till en av favoriterna i OS. Man lyckades ta sig ur en svår grupp och Stina var högst bidragande med tre gjorda mål.

Stina Blackstenius Förmögenhet | Net Worth | Lön

Stina Blackstenius är en av de bästa spelarna som spelar i damallsvenskan. Det gör också att hon är en av de bättre betalda. Hon tjänar inte lika mycket nu som hon gjorde i franska Montpellier men är ändå ganska välbetald.

2020 rapporterades Stina ha en årsinkomst precis under miljonen i sin klubb Kopparbergs/Göteborg. Hon är även sponsrad av adidas vilket ger ytterligare inkomster.

För mer bet titta in här.

Stina Blackstenius Pojkvän | Stina Blackstenius Syster

Stina har en pojkvän vid namn Philip Håman. Efter Stinas flytt till Göteborg är de nu sambos och har en lägenhet tillsammans i Munkebäck. Stina har även fått det närmare till sin halvsyster Nina Koppang som också bor i Göteborg.

Nina är också landslagsspelare som Stina men hon valde handbollen istället för fotboll. Nina som är den yngre systern spelar för Sävehof IF.

 

Stina Blackstenius Instagram | Stina Blackstenius Twitter 

Stina Blackstenius är en av Sveriges populäraste fotbollsspelare och har lyckats samla på sig en rejäl följarskara. Stina har över 43 tusen följare på instagram. Om du vill följa Stina Blackstenius på Instagram så heter hon där @stinablackstenius.

Stina Blackstenius har även ett twitterkonto men är inte så aktiv där längre. Hennes senaste tweet kom under 2017. Hennes handle på twitter är @SBlackstenius.

Stina Blackstenius | FAQ  

Vilket gymnasium gick Stina Blackstenius på?

- Mjölby gymnasium

Var bor Stina Blackstenius?

- I Munkebäck, Göteborg.

Hur gammal är Stina Blackstenius?

- Hon är 25 år gammal

Hur lång är Stina Blackstenius?

- Hon är 174 cm lång

Hur mycket väger Stina Blackstenius?

- Hon väger 72 kg.

*Credit for the main photo belongs to Michel Euler / AP Photo*