Sveriges offensiva linje betraktas av många som en av världens bästa och en av anledningarna är Sofia Jakobssons prestationer på ytterkanten. 

Hon har spelat i landslaget sen 2011 och har samlat ihop över 120 landskamper och i somras var hon med i det svenska OS-laget som tog silvermedaljen efter straffar.

Till vardags spelar hon för den tyska storklubben Bayern Munchen som hon skrev på för precis innan de olympiska spelen. Debuten bör komma snart då säsongen drar igång i slutet av Augusti.

I denna artikel går 888sport igenom det mesta när det kommer till Sofia Jakobsson. 

 

Sofia Jakobsson Klubblag

Sofia Jakobsson Landslag

Sofia Jakobsson Lön | Förmögenhet | Net Worth

Sofia Jakobsson Sociala Medier

Sofia Jakobsson FAQ

 

Sofia Jakobsson Klubblag

Sofia Jakobsson startade sin seniora karriär i Östers IF och efter bara en säsong i andradivisonen skrev hon på ligamästarna Umeå IK. Hon spenderade fem år i klubben och var med i klubbens guldera och lyckades vinna ligan två gånger och svenska cupen en gång. När klubben sedan började ha ekonomiska problem och tappade sin position som topplag valde Jakobsson att flytta till Ryssland för spel i WFC Rossiyanka.

Hon spenderade två år i Ryssland innan hon flyttade till de brittiska öarna för spel i Chelsea. Hon lämnade Ryssland med en ligatitel i bagaget. 

Det blev endast några månader i England innan hon flyttade till BV Cloppenburg i tyska Bundesliga. Perioden i Cloppenburg var nog inte den bästa i hennes karriär och efter bara en säsong flyttade hon igen. Denna gång blev det en flytt till Frankrike och Montpellier.

Hon spenderade ca 5 år i Montpellier och för egen del blev det fem fantastiska säsonger. Hon spelade totalt 91 matcher och gjorde 50 mål. Det blev tyvärr inga titlar i Frankrike men hon blev utsedd till ligans bästa spelare säsongen 2014/2015. 

Efter Montpellier valde Jakobsson att flytta till Real Madrid (då hette klubben CD Tacon) under sommaren 2019 tillsammans med Kosovare Asllani som flyttade från Linköpings FC. 

Det blev två år i Spanien innan hon sommaren 2021 valde att flytta till Bayern Munchen. Säsongen i Tyskland drar i gång i slutet av Augusti och vi hoppas få se Jakobsson debutera omgående.

 

Sofia Jakobsson Landslag

Jakobsson debuterade för Sverige under 2011 och därefter har det blivit 128 landskamper och 23 mål. 

Hon har spelat tre Världsmästerskap och har varit med och tagit brons två gånger. Första bronset kom 2011 när hon var ny och hade en rotationsroll i landslaget. Men när det andra bronset togs spelade hon en mycket störra roll. Hon gjorde mål i bronsmatchen och i kvartsfinalen och hon blev utsedd till matchens lirare i de båda matcherna.

När det kommer till OS sammanhang så var hon med både i London-OS och OS i Rio 2016. I det senare mästerskapet så lyckades Sverige ta silvermedaljen och inför OS i Tokyo var det guldet som var landslagets målsättning. 

Sverige briljerade omgående och det var offensiven med Jakobsson och Co. som bar laget hela vägen till finalen. I finalen blev det en snörplig förlust mot Kanada på straffar, så Jakobsson och Sverige fick nöja sig med Silvermedaljen ännu en gång. 

 

Kolla in alla intressanta odds på 888sport

Sofia Jakobsson Lön | Förmögenhet | Net Worth

Exakt vad Jakobsson får i lön är inte känt. Tidigare i vår när spelarna i Real Madrid strejkade pga av dålig lön sa ryktena att hon tjänade runt 86 000 kr per år.

Huruvida det stämmer kan vi inte avgöra. Det vi med säkerhet kan säga är endast att hennes lön i Bayern är betydligt högre än hennes tidigare lön i Real Madrid.

Sofia Jakobsson Sociala Medier

Sofia Jakobsson är aktiv på både Twitter och Instagram. Hon har drygt 22 000 följare på twitter där hennes handle är @jakobssonsofia

På instagram heter hon @sofiajakobsson och har 114 000 följare.

Om du gillar bra odds kan du spana in betting

Sofia Jakobsson FAQ

Hur gammal är Sofia Jakobsson?

- Hon är 31 år gammal (född 23 april 1990)

Vilken är hennes favoritposition?

- Hon kan spela på hela offensiva linjen men föredrar att utgå från högerkanten.

Vem dedikerade hon sina framgångar under VM-2019 till?

- Hon dedikerade framgångarna till sin bror som tidigare varit med om en allvarlig olycka

 

*Credit for the main photo belongs to Kiichiro Sato / AP Photo*

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.