Petter Northug är en väldigt framgångsrik föredetta längdskidåkare från Norge. Han har vunnit 20 medaljer varav 4 Vinter-OS medaljer och med sina 9 guld i världsmästerskapen så har han tangerat legendaren Bjørn Dæhlies rekord.

Northugs karriär har kantats av kontroverser, vi alla minns hans bråk med i princip hela Sverige under säsongen 2011 när han agerade osportsligt och bromsade framför mållinjen och väntade in motståndarna, innan han retfullt klev förbi mållinjen. 

Men han har varit involverade i ännu mer kontroverser i hemlandet. Han blev nämligen gripen två gånger då han kört rattfull och över hastighetsgränserna. 

Oavsett alla kontroverser så räknas han som bland de bästa skidåkarna någonsin så följ med när vi tar en närmare titt på hans karriär och liv.

Petter Northug | Karriär
Petter Northug | Idag
Petter Northug | Familj
Petter Northug | Lön | Förmögenhet
Petter Northug | Sociala Medier
Petter Northug FAQ

 

Petter Northug | Karriär

Att Northug skulle bli något stort var känt redan när han var tonåring. Alla sponsorer kämpade för att signa upp honom och tillslut blev det Fischer där han blev den första junioren att få en baslön. 

Under sin ungdomskarriär vann Northug sex guldmedaljer innan han säsongen 2005-2006 tävlade i sitt första världscupen mästerskap på seniornivå. 

Det blev en vinst under den säsongen när Northug placerade sig på 14e plats i världscupen 2005/2006.

Northug fick överraskande inte följa med till OS i Turin, men oavsett petningen så fortsatte Northug med sin utveckling. 

Han vann sin första guldmedalj i världsmästerskapen under 2007 och i världscupen året efter så placerade han sig på andra plats i tabellen.

Mållinje

Under 2010 blev han äntligen uttagen till OS i Vancouver. Förväntningarna var skyhöga men Northug misslyckades rejält i de första loppen. Men efter den initiala chocken så växlade Northug upp rejält. När spelen avslutades hade Petter Northug vunnit totalt 4 medaljer varav två guld.

Säsongen därpå kantades av skador och dålig form men Northug lyckades ändå att placera sig på en andra plats i världscupstabellen. Det var även denna säsong han bromsade framför mållinjen för att förnedra sina motståndare.

Säsongen därpå lyckades han vinna sin andra totalcupen i världscupen, han hade varit fenomenal under hela säsongen och Northug hyllades runt om i världen för sin jämnhet.

Det var nog många som trodde att Northug nu cementerat sin plats på toppen men det skulle visa sig bli det motsatta. Northug hade stora svårigheter säsongen därpå med massvis med skador och sjukdomar och han slutade på en sjunde plats.

Även om han höjde sig prestationsmässigt de efterföljande säsongerna så lyckades han aldrig uppnå samma form som tidigare. Han kom tvåa i totalcupen två gånger innan han under 2018 informerade att han lägger av.

Petter Northug | Idag

Northug har som tidigare nämnt haft stora problem med missbruk. Under 2020 blev han gripen för fortkörning och innehav av narkotika. 

Efter att han avtjänat sin dom i ett behandlingshem så har numera börjat synas mer i norsk tv. 

Han brukar frekvent vara med som expertkommentator för norsk tv.

mål

Petter Northug | Familj

Petter Northugs privatliv har varit väldigt omskriven i Norsk media.

Han var under en tid i ett förhållande med den norska dokusåpakändisen Aylar Lie och efter att förhållandet tog slut valde Northug att publicera en självbiografi som innehöll ett kapitel med deras relation.

Det hela slutade med att Aylar valde att stämma Northug för kränkning och att kapitlet ströks från boken.

Petter Northug | Lön | Förmögenhet

När Petter Northug var aktiv inom sporten så var han bland de högst betalda skidåkarna. Han hade sponsoravtal med Audi, Uno-X och Coop.

Men efter hans skandaler så sa de flesta sponsorer upp avtalen. Det är svårt att säkerställa hur stor förmögenhet han har men det estimeras ligga mellan 5-10 miljoner euro.

Petter Northug | Instagram

Petter Northug är aktiv på sociala medier. På Instagram har han kontonamnet @jantelov1 där han har över 500 000 följare.

firar

Petter Northug FAQ

Hur lång är Petter Northug?

- Han är 185cm lång

Hur gammal är Petter Northug?

- Han är 36 år gammal, född 6e januari 1986

Vilka är Petter Northugs syskon?

- Han har två bröder, båda är aktiva inom skidsporter. De heter Even och Tomas.

 

*Alla bilder i artikeln tillhör AP photos*  

FÖRST PUBLICERAD: 22:a Februari 2022

 

 

About the Author
By
888sport

The 888sport blog, based at 888 Towers in the heart of London, employs an army of betting and tipping experts for your daily punting pleasure, as well as an irreverent, and occasionally opinionated, look at the absolute madness that is the world of sport.

Related Content

Allt om Charles Leclerc

Legenden Marit Björgen

Suveräne Charlotte Kalla

Allt om Anna Haag

Superlöftet Linn Svahn